Τα λάθη που κάνουμε στην καλοκαιρινή διατροφή

Αν κάθε καλοκαίρι η ζυγαριά σας δείχνει παχύτερους, τότε μάλλον κάτι δεν κάνετε σωστά. Δείτε τα πιο συχνά λάθη στην καλοκαιρινή διατροφή.
Τα λάθη που κάνουμε στην καλοκαιρινή διατροφή
Καλοκαιράκι, παραλία, τσιμπολόγημα, αλκοόλ, τσιμπολόγημα, κρέπες, αλκοόλ, γλυκά. Το καλοκαίρι χαλαρώνει το πνεύμα, αλλά δυστυχώς ενίοτε κάνει το ίδιο και στο σώμα, προκαλώντας ταχύτατη αύξηση στον δείκτη της ζυγαριάς.

Πώς θα την προλάβουμε;

Αποφεύγοντας τα παρακάτω διατροφικά λάθη.

Καταναλώνετε αλμυρά σνακ

Επεξεργασμένα σνακ με γενναίες δόσεις αλατιού (πατατάκια, γαριδάκια κτλ.) προκαλούν «φουσκώματα» και κατακράτηση υγρών στην κοιλιά, το πρόσωπο και τα άκρα. Αποφύγετέ τα λοιπόν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και αντικαταστήστε τα με υγιεινά σνακ όπως φέτες μήλου, στικς λαχανικών, ανάλατους ξηρούς καρπούς, παγωμένα μούρα και – αν έχετε την δυνατότητα – ένα γιαούρτι με φρούτα.

Πίνετε πολύ αλκοόλ

Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά – και όχι μόνο – προσφέρει μπόλικες αφορμές για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με ζαχαρούχα ροφήματα. Μια ταπεινή μαργαρίτα όμως μπορεί να μας φορτώσει με περισσότερες από 500 θερμίδες, περίπου το 1/3 δηλαδή των θερμίδων που μια γυναίκα πρέπει να καταναλώνει μέσα στην ημέρα για να χάσει βάρος. Επίσης, το αλκοόλ αυξάνει την πείνα και μειώνει την σωστή αντίληψη στην κατανάλωση φαγητού, συνδυασμός άκρως… παχυντικός. Προγραμματίστε από πριν λοιπόν πόσα ποτά θα πιείτε ανά ημέρα (το πολύ δύο) και ξεκινήστε να πίνετε κάτι χωρίς θερμίδες για αρχή (π.χ. σόδα, αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη) για να νιώσετε περισσότερο «χορτασμένοι».

Και πολλούς καφέδες

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί αφυδάτωση, επομένως αν σας αρέσουν τα καφεϊνούχα ροφήματα φροντίστε να καταναλώνετε και επαρκείς ποσότητες νερού, ώστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Το παρακάνετε στο βραδινό γεύμα

Όσο το σώμα σας χαλαρώνει από την υψηλή θερμοκρασία της ημέρας που ενίοτε κόβει την όρεξη, τόσο η πείνα αυξάνεται ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Αυτός είναι μάλιστα και ένας από τους λόγους που παίρνουμε κιλά το καλοκαίρι. Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε μικρά γεύματα μέσα στη μέρα, ώστε να μην πεινάσετε υπερβολικά το βράδυ.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Τους καλοκαιρινούς μήνες ιδρώνουμε περισσότερο και άρα χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να νιώσουμε νύστα, αφού το νερό απαιτείται για να παραχθεί ενέργεια. Επίσης, μπορεί να «μπερδέψετε» τη δίψα με την πείνα και να το παρακάνετε με το φαγητό. Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε μπόλικα λαχανικά (είναι πλούσια σε νερό) και να πίνετε (περισσότερο) νερό όταν διψάτε, αλλά και πριν διψάσετε. Αν δεν σας αρέσει η γεύση του, προσθέστε μερικές σταγόνες λεμονιού ή παγώστε φρεσκοστιμμένο χυμό λεμόνι σε παγοκύστες και ρίξτε τις μέσα.

Κάνετε εξαντλητική διατροφή

Οι λεγόμενες «δίαιτες αστραπή» που γίνονται δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες παρέχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, ελάχιστες θερμίδες και αρκετούς κινδύνους για την υγεία. Προκαλούν κόπωση και νεύρα, ενώ όταν ολοκληρωθούν σε μεγάλο ποσοστό επαναφέρουν τα χαμένα κιλά σε… ενισχυμένες ποσότητες. Αν’ αυτών εστιάστε στο να τρώτε ισορροπημένα γεύματα: Το μισό πιάτο να περιέχει σαλάτα, το ένα τέταρτο την πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και το άλλο τέταρτο το συνοδευτικό (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες). Έχετε πάντα αυτήν την αναλογία στο μυαλό σας.

Ν. Γ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v