ΔΙΑΤΡΟΦΗΤΙ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ

5 λάθη που κάνετε στο μέτρημα θερμίδων

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν ακολουθούμε διατροφή με μέτρημα θερμίδων;

5 λάθη που κάνετε στο μέτρημα θερμίδων

Προπονείστε καθημερινά και τρώτε σωστά όμως δεν έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο σώμα σας; Η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζει μεγάλο ρόλο στο αν θα χάσετε/διατηρήσετε/πάρετε κιλά.

Το να είστε 100% ακριβείς στο μέτρημα θερμίδων είναι σχεδόν αδύνατο, όμως στόχος σας θα πρέπει να είναι να φτάσετε όσο πιο κοντά μπορείτε στο επιθυμητό νούμερο.

Για να φτάσετε σε αυτόν τον στόχο, θα πρέπει να αποφύγετε τα παρακάτω λάθη.

Μετράτε τις θερμίδες μαγειρεμένες και όχι ωμές

Κάποιες τροφές «μαζεύουν» ή «μεγαλώνουν» όταν μαγειρεύονται, επομένως οι θερμίδες για αυτές τις τροφές αν υπολογιστούν μετά το μαγείρεμα βγαίνουν λάθος. Για παράδειγμα, 200 γρ. ωμού κοτόπουλου δε δίνουν τις ίδιες θερμίδες με το μαγειρεμένο. Όταν το κοτόπουλο μαγειρεύεται γίνεται πιο «ελαφρύ». Καλό είναι λοιπόν να μετράτε θερμίδες με βάση την ωμή «κατάσταση» των τροφών, μιας και οι περισσότερες ταμπέλες θρεπτικών συστατικών αναφέρονται σε αυτή.

Δε χρησιμοποιείτε ζυγαριά

Ο υπολογισμός των ποσοτήτων με κουτάλια, κούπες κ.α. μπορεί να είναι παραπλανητικός ιδιαίτερα αν το τρόφιμο που μετράτε είναι αρκετά συμπαγές ή κρεμώδες ή σε κόκκους (π.χ. ζάχαρη, αλεύρι κτλ.) και εύκολα μπορείτε να ξεφύγετε σε θερμίδες. Η χρήση κουταλιών ή ποτηριών είναι σίγουρα καλύτερη από το να τα υπολογίζετε με το μάτι, όμως σε σχέση με το ζύγισμα υστερεί κατά πολύ.

Δεν υπολογίζετε το λάδι

Πολύς κόσμος που κάνει διατροφή και ετοιμάζει γεύματα μετρά τις θερμίδες, όμως για κάποιον περίεργο λόγο το λάδι… ξεχνιέται συχνά. Ένα κουταλάκι της σούπας λάδι μπορεί να δώσει μέχρι και 120 θερμίδες, ποσότητα διόλου ευκαταφρόνητη. Ακόμα χειρότερα, το μέτρημα του λαδιού με το «μάτι» μπορεί να επιβαρύνει με ακόμα περισσότερες θερμίδες το γεύμα.

Πιστεύετε τους καταλόγους όταν τρώτε έξω

Μπορεί σε συγκεκριμένες αλυσίδες να αναγράφονται οι θερμίδες κάθε πιάτου/γεύματος, όμως οι τιμές αυτές είναι κατά κύριο λόγο ενδεικτικές μιας και το τελικό προϊόν μπορεί να διαφοροποιείται αρκετά. Ο κάθε σεφ μαγειρεύει με διαφορετικό τρόπο και οι ποσότητες υλικών – όπως π.χ. το λάδι – μπορεί να αλλάζουν.

Δεν διαβάζετε σωστά τις ετικέτες

Για να μετράτε σωστά τις θερμίδες θα πρέπει να εξοικειωθείτε με το τι γράφουν οι ετικέτες του κάθε τροφίμου ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο site ή εφαρμογή υπολογισμού θερμίδων. Δώστε βάση στο μέγεθος της κάθε μερίδας (πόσα γραμμάρια είναι) και πόσες μερίδες περιλαμβάνει το πακέτο. Συνήθως αναγράφεται πάνω δεξιά στον πίνακα με τα θρεπτικά συστατικά. Αν καταναλώσετε περισσότερες από μια μερίδες, τότε θα πρέπει να προσαρμόσετε και τις θερμίδες ανάλογα.

Δεν είστε ακριβείς

Δυστυχώς, το μέτρημα θερμίδων απαιτεί προσήλωση και πειθαρχία. Θα πρέπει να είστε όσο πιο ακριβείς γίνεται για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Μην πάτε να υπολογίσετε τις μερίδες χοντρικά και έχετε κατά νου ότι πρέπει να καταγράφετε κάθε τρόφιμο, ρόφημα και σνακ που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα.

Ν.Γ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY