13 διατροφικοί μύθοι και οι αλήθειες τους

Ο κόσμος της διατροφής είναι διάσπαρτος από δεκάδες μύθους που αναπαράγονται χωρίς έλεγχο. Ήρθε η ώρα να τους καταρρίψουμε.
13 διατροφικοί μύθοι και οι αλήθειες τους
Νομίζετε ότι το βραδινό παχαίνει; Πως πρέπει να τρώτε το αργότερο μέχρι τις 20.00; Πως τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη;

Η Διατροφολόγος Χριστίνα Αλεξοπούλου καταρρίπτει 13 διατροφικούς μύθους που μάλλον πιστεύετε ακόμα.

Μύθος: Το βραδινό παχαίνει και καλό θα ήταν να το αποφεύγουμε προκειμένου να χάσουμε βάρος.                         

Αλήθεια: Το βραδινό είναι απαραίτητο σε μία ισορροπημένη διατροφή και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αρκεί να μην είναι επιβαρυμένο σε υδατάνθρακες, να είναι κάτι ελαφρύ και να αποτελείται από σαλάτα και πρωτεΐνη. Καλές επιλογές βραδινών είναι μία τονοσαλάτα, μία σαλάτα με κοτόπουλο, μία σαλάτα με 2 αυγά βραστά, μία ομελέτα.

Μύθος: Το βραδινό θα πρέπει να καταναλώνεται μέχρι τις 20.00               

Αλήθεια: Δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός για την κατανάλωση του βραδινού γεύματος. Καλό θα είναι να καταναλώνεται περίπου 2-2,5 ώρες πριν τον ύπνο για να προλάβει ο οργανισμός μας να χωνέψει και να το μεταβολίσει. Εδώ να τονίσουμε όμως ότι το βραδινό θα πρέπει να είναι ελαφρύ και να περιλαμβάνει επιλογές όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Μύθος: Απαγορεύεται ο συνδυασμός υδατάνθρακα και πρωτεΐνης.                              

Αλήθεια: Ο συνδυασμός κάποιας πηγής πρωτεΐνης (κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι) μαζί με κάποιο αμυλούχο συνοδευτικό (ρύζι, κριθαράκι, πατάτες φούρνου) επιτρέπεται και δεν θα μας εμποδίσει να χάσουμε βάρος, αρκεί η ποσότητα του αμύλου να μην υπερβαίνει την επιτρεπτή.

Μύθος: Το αυγό αυξάνει τη χοληστερίνη

Αλήθεια: Το αυγό από μόνο του σαν τρόφιμο δεν αυξάνει τη χοληστερίνη του οργανισμού. Άλλες τροφές είναι αυτές που αυξάνουν τη χοληστερίνη και θα έπρεπε να αποφεύγονται από άτομα που έχουν αυξημένη χοληστερίνη. Αυτές είναι το βούτυρο, αλλά και όλα τα τρόφιμα που ενδέχεται να παρασκευάζονται με βούτυρο, π.χ. γλυκά, κέικ, μπισκότα κ.α.

Μύθος: Η μπανάνα παχαίνει και συνεπώς απαγορεύεται σε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Αλήθεια: Η μπανάνα όντως έχει περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερο νερό συγκριτικά με κάποια άλλα φρούτα πχ μήλο, αχλάδι, όμως ταυτόχρονα μας χορταίνει αρκετά και είναι μια πολύ καλή επιλογή για κάποιο δεκατιανό ή απογευματινό σνακ. Να θυμάστε εξάλλου το πολύ απλό: ότι κανείς δεν πάχυνε τρώγοντας φρούτα.

Μύθος: Το ψωμί και οι υπόλοιπες αμυλούχες τροφές μάς παχαίνουν και κάνουν τα γνωστά σε όλους μας ‘’ψωμάκια’’.

Αλήθεια: Και το ψωμί και οι υπόλοιπες αμυλούχες τροφές (ρύζι, κριθαράκι, πατάτες) περιέχουν κατά βάση υδατάνθρακες. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι 1 γρ υδατάνθρακα αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ αντίστοιχα 1 γρ λίπους αποδίδει 9 θερμίδες. Άρα καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι το ψωμί ούτε το ρύζι που τελικά μας παχαίνουν, αλλά η συνολική ποσότητα που θα καταναλώσουμε από αυτά στα διάφορα γεύματά μας μέσα στην ημέρα.

Μύθος: Επειδή το ελαιόλαδο είναι υγιεινό (έχει καλά λιπαρά), μπορούμε να καταναλώνουμε όσο θέλουμε στα γεύματα της ημέρας.

Αλήθεια: Το ελαιόλαδο ναι μεν είναι πολύ θρεπτικό εξαιτίας των καλών λιπαρών που έχει, παρ’ όλα αυτά αποδίδει αρκετές θερμίδες (1 κουταλιά της σούπας έχει 135 Kcals), οπότε θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο στο μαγείρεμα και στη σαλάτα. Το ίδιο ισχύει και για τους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι είναι πολύ θρεπτικοί, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα σαν κάποιο δεκατιανό ή απογευματινό σνακ

Μύθος: Η καστανή ζάχαρη δεν παχαίνει όσο η κανονική ζάχαρη

Αλήθεια: Η καστανή ζάχαρη μπορεί να μην έχει υποστεί επεξεργασία όπως η λευκή, αποδίδει όμως ακριβώς τις ίδιες θερμίδες, συνεπώς θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση της τόσο στον καφέ όσο και στα διάφορα γλυκά που θα φτιάξουμε στο σπίτι.

Μύθος: Τα καστανά/ολικής άλεσης (μη επεξεργασμένα) τρόφιμα  έχουν λιγότερες θερμίδες από τα λευκά

Αλήθεια: Η αλήθεια είναι πως τα ολικής άλεσης (μη επεξεργασμένα) τρόφιμα είναι πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα λευκά τρόφιμα διότι δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και συνεπώς διατηρούν ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών και ιχνοστοιχείων τους. Παρ’ όλα αυτά όμως, στην ίδια ποσότητα αποδίδουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τα άσπρα. Άρα όσο αφορά τις θερμίδες δεν υπάρχει καμία διαφορά, παρά μόνο ως προς την ποιότητα και θρεπτικότητα του κάθε τροφίμου.

Μύθος: Οι χυμοί του εμπορίου με την ένδειξη 100% φυσικός χυμός είναι το ίδιο θρεπτικοί σαν να πίνουμε φυσικό στυμμένο χυμό.

Αλήθεια:  Οι χυμοί του εμπορίου, ακόμα και αν αναγράφουν 100% φυσικοί, σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο με τους φυσικούς χυμούς. Και αυτό γιατί περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές και από τη στιγμή που συσκευάζονται χάνουν μέρος των βιταμινών τους, ειδικά αυτών που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες όπως η βιταμίνη C.

Μύθος: Εάν παραλείπουμε κάποια γεύματα μέσα στην ημέρα θα χάσουμε πιο εύκολα κιλά.

Αλήθεια: Αυτή είναι μία παγίδα στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι, θεωρώντας ότι μειώνοντας τα γεύματα της ημέρας και συνεπώς την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων θα χάσουν πιο εύκολα βάρος. Αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι με τα μικρά και συχνά γεύματα (5 συνολικά γεύματα και σνακ) πετυχαίνουμε μία διαρκή κίνηση του μεταβολισμού μας και συνεπώς συνεχόμενη καύση θερμίδων, ενώ καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε ομαλές αυξομειώσεις στο ζάχαρο του οργανισμού.

Μύθος: Για να χάσουμε κιλά θα πρέπει να κόψουμε τελείως τα γλυκά από τη διατροφή μας.

Αλήθεια: Τα γλυκά είναι αναγκαία σε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να μην υπερβαίνουν σε συχνότητα τη μία φορά/εβδομάδα και να είναι σε μικρή ποσότητα. Καλύτερη επιλογή γλυκού είναι η σοκολάτα υγείας (μαύρη), η οποία εξαιτίας της καφεΐνης που περιέχει, τονώνει όντως τον οργανισμό και μας δίνει ενέργεια.

Μύθος: Η καφεΐνη δημιουργεί κυτταρίτιδα.

Αλήθεια: Το σώμα μας δεν αποθηκεύει την καφεΐνη, αλλά αντίθετα μέσα σε διάστημα 6 ωρών μετά την κατανάλωση της, την αποβάλλει μέσω αυξημένης παραγωγής ούρων. Στην πραγματικότητα η καφεΐνη βοηθά στην μείωση της κατακράτησης υγρών, αφού δρα ως διουρητικό.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v