Συνδυασμοί τροφών που καλό είναι να αποφεύγουμε

Αν θέλετε να λάβετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό, τότε καλύτερα να αποφύγετε αυτούς τους συνδυασμούς τροφών.
Συνδυασμοί τροφών που καλό είναι να αποφεύγουμε
Κάποια ζεύγη τροφίμων τα… πάνε καλά, ενώ κάποια άλλα όχι και τόσο, μιας και εμποδίζουν το ένα την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το άλλο.

Δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα.

Κρέας και γαλακτοκομικά

Μπορεί να είναι νόστιμος συνδυασμός, όμως καλύτερα να αποφύγετε εκείνο το τυράκι μαζί με το μπιφτέκι αν θέλετε να καταναλώσετε το κρέας για τον σίδηρό του. Ο σίδηρος και το ασβέστιο αναστέλλουν ο ένας την απορρόφηση του άλλου, αφήνοντας ελάχιστη ποσότητα βιοδιαθέσιμη στο σώμα.

Τσάι και γάλα

Η προσθήκη γάλακτος στο τσάι μπλοκάρει τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει το δημοφιλές αφέψημα. Ο λόγος είναι πως η καζεΐνη στο γάλα ακυρώνει τα οφέλη των πολυφαινολών, των φυτοχημικών συστατικών που περιέχονται στο τσάι τα οποία είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση. Αν θέλετε γάλα στο τσάι σας, προτιμήστε γάλα αμυγδάλου ή καρυδιού ή γάλα σόγιας.

Φρούτα και άμυλο

Αν και τα φρούτα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας, καλό είναι να μην τα συνδυάζουμε με τροφές των οποίων η πέψη διαρκεί αρκετά. Τα φρούτα περνούν γρήγορα από το στομάχι, όμως αν τα καταναλώσετε μαζί με τρόφιμα με άμυλο όπως τα δημητριακά, παραμένουν αρκετή ώρα εκεί και αρχίζουν να ζυμώνονται. Αυτή η διαδικασία προκαλεί προβλήματα στην πέψη, αλλά και αίσθηση φουσκώματος.

Σαλάτα με σάλτσα χαμηλών λιπαρών

Μπορεί ένα ντρέσινγκ χαμηλών λιπαρών να σας φαίνεται πιο υγιεινή επιλογή για τη σαλάτα, όμως έτσι θα χάσετε αρκετά από τα οφέλη που προσφέρουν τα λαχανικά. Τα καροτενοειδή, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά όπως τα παντζάρια, τα σπαράγγια, τα καρότα και τα πορτοκάλια, αποτελούν βασικό συστατικό για οποιαδήποτε υγιεινή διατροφή. Για την καλύτερη απορρόφησή τους, πρέπει να συνδυάζονται με σάλτσες που έχουν πλήρη λιπαρά και όχι χαμηλά ή καθόλου. 

Αλκοόλ και καφεΐνη

Η καφεΐνη καλύπτει τις επιδράσεις του αλκοόλ, και έτσι μπορεί να σας κάνει να πιείτε πολύ περισσότερο από ό, τι σκοπεύατε ή αντέχετε- και όλοι γνωρίζουμε πού καταλήγει αυτό.

Χυμός πορτοκαλιού και δημητριακά

Ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα για πρωινό μαζί με τα δημητριακά, όμως το στομάχι σας δεν θα το εκτιμήσει. Τα όξινα φρούτα όπως τα πορτοκάλια καταστρέφουν το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την πέψη των αμύλων, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να ξεκινήσετε τη μέρα με ανεπιθύμητες στομαχικές ενοχλήσεις.

Πράσινο τσάι και τροφές με σίδηρο

Ευρήματα από μια πρόσφατη μελέτη αναφέρουν πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μαζί ή μετά από την κατανάλωση τροφίμων με σίδηρο (φυλλώδη λαχανικά, κόκκινο κρέας κ.α.) εμποδίζει την δράση κάποιων αντιοξειδωτικών ουσιών του τσαγιού, ιδιαίτερα εκείνων που προκαλούν ανακούφιση σε παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.  

Γάλα και ξηροί καρποί

Ο συνδυασμός του γάλακτος με ξηρούς καρπούς ή σπόρους ή όσπρια δεν ενδείκνυται μιας και τα φυτικά οξέα των τροφίμων αυτών ενδεχομένως να μειώσουν την απορρόφηση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο.

Πηγές: health.usnews.com, bustle.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v