4 αλήθειες που ίσως δεν σου πει ο διαιτολόγος σου

Διατροφικές - και όχι μόνο - αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις αν θες να χάσεις βάρος και να διατηρήσεις τα αποτελέσματα.
4 αλήθειες που ίσως δεν σου πει ο διαιτολόγος σου

Κι όμως, ισχύουν.

 

Το καθημερινό ζύγισμα βοηθά στην απώλεια βάρους

Μπορεί να ακούγεται αγχωτικό να ζυγίζεται κανείς σε καθημερινή βάση, όμως η συχνή επαφή με την πραγματικότητα, ή αλλιώς με τη ζυγαριά, βοηθά στο να χάσεις βάρος, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια, πως η πρόοδος στο αδυνάτισμα κρίνεται αποκλειστικά από το βάρος σου. Ειδικά όμως σε περιόδους ή μέρες που είσαι πιο ελαστικός με το τι τρως και παρασύρεσαι, το να ζυγίζεσαι κάθε μέρα θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη διατροφή σου.

Η παρακάτω «εξίσωση» είναι κατατοπιστική:

Κακή διατροφή ⇒ ζύγιση το επόμενο πρωί και διαπίστωση αύξησης του βάρους ⇒ Καλύτερη διατροφή την επόμενη μέρα

Καλή διατροφή ⇒ ζύγιση την επόμενη μέρα και διαπίστωση απώλειας βάρους ⇒ Ενθάρρυνση των αλλαγών

Πηγή.

Μπορείς να τρως αλάτι

Δεν είναι ανάγκη να τρως κάθε μέρα από ένα σακουλάκι γαριδάκια, όμως ούτε να μετράς με το… σταγονόμετρο το αλάτι στη διατροφή σου. Μια μέτρια κατανάλωση ανάλογα με τη γεύση και τη διάθεση – μιας και ο οργανισμός μας ζητάει αλάτι – είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις. Αν μάλιστα ασκείσαι συστηματικά, τότε σίγουρα χρειάζεσαι περισσότερο αλάτι, μιας και το σώμα σου χάνει αρκετό νάτριο, λόγω της εφίδρωσης. Περισσότερα για το δαιμονοποιημένο αλάτι εδώ.

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός

Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει πιο ωφέλιμη συνήθεια για αδυνάτισμα από έναν ποιοτικό ύπνο. Οποιαδήποτε προσπάθεια για απώλεια βάρους κάνεις μπορεί κυριολεκτικά να γκρεμιστεί αν δεν κοιμάσαι αρκετά. Ο καλός ύπνος κρατά σε φυσιολογικά επίπεδα τις ορμόνες γρελίνη και λεπτίνη, οι οποίες ρυθμίζουν το πόσο πεινάμε. Με λίγο ύπνο, οι ορμόνες αυτές... ξεφεύγουν και προκαλούν αυξημένη τάση για κατανάλωση ανθυγιεινών γευμάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται μεταξύ 6-8 ώρες το βράδυ.

Δε χρειάζεται να κάνεις πέντε ή έξι γεύματα την ημέρα

Η συχνή κατανάλωση γευμάτων έχει μια μικρή επίδραση στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού μέσω της τροφογενούς θερμογένεσης, όμως είναι η συνολική ποσότητα γευμάτων και άρα θερμίδων μέσα στην ημέρα που έχει εν τέλει σημασία για την απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, η κατανάλωση 3 γευμάτων των 800 θερμίδων έχει το ίδιο θερμογενετικό αποτέλεσμα με την κατανάλωση 6 γευμάτων των 400 θερμίδων. Εν ολίγοις, και με πέντε γεύματα την ημέρα, αλλά ακόμα και με δύο κύρια γεύματα, μπορείς να χάσεις βάρος. Το σημαντικό είναι τι από τα δύο ταιριάζει περισσότερο στην καθημερινότητά σου και ποιο πλάνο μπορείς να ακολουθήσεις σε βάθος χρόνου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v