Τροφές που μας ζεσταίνουν χωρίς να παχαίνουν

Τον χειμώνα επιλέγουμε τροφές που μας «ζεσταίνουν» με καλές θερμίδες και προστατεύουν την υγεία, αλλά και τη σιλουέτα μας.
Τροφές που μας ζεσταίνουν χωρίς να παχαίνουν


Όπως οι παρακάτω.

Αυγά

Σε ομελέτες ή βραστά, τα αυγά είναι σούπερ τροφή και για τον χειμώνα μιας και έχουν αρκετές καλές θερμίδες και λιπαρά ανά τεμάχιο (70-78), αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό. Βοηθούν επίσης και στο αδυνάτισμα, αφού χάρη στην πρωτεΐνη που έχουν μας χορταίνουν.

Σούπες

Αποτελούν συνδυασμό τροφών, μιας και μπορούμε να τους βάλουμε μέσα… τα πάντα, και μας προσφέρουν πέρα από ζεστασιά άφθονες θρεπτικές ουσίες – αρκεί φυσικά να επιλέξουμε τις κατάλληλες βάσεις για να τις φτιάξουμε. Κοτόπουλο, ψάρια, μανιτάρια, κρεμμύδια, καρότο, πατάτα, πράσο, σέλινο, μαϊντανός, μπρόκολο και λεμόνι είναι μερικά από τα «σούπερ» συστατικά που διεκδικούν μια θέση στην κατσαρόλα, προσφέροντας μπόλικες βιταμίνες, μέταλλα και λοιπά θρεπτικά συστατικά.

Αβοκάντο

Με ελάχιστους υδατάνθρακες και αρκετά «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα), τα αβοκάντο είναι τέλεια προσθήκη σε σαλάτες για τον χειμώνα, όντας πλούσια πηγή καλίου (40% περισσότερο και από τις μπανάνες) και φυτικών ινών, συνδυασμός που έχει φανεί πως μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Μάλιστα όσοι καταναλώνουν συχνά αβοκάντο έχουν συνήθως χαμηλότερο βάρος από εκείνους που δεν καταναλώνουν.

Φακές

Μια ζεστή σούπα με φακές είναι ιδανική προσθήκη σε μια προσεγμένη διατροφή. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών τις καθιστούν καλή επιλογή για όσους θέλουν να προσέξουν τη σιλουέτα τους, χωρίς όμως να στερηθούν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Άλλα όσπρια που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας το χειμώνα με αντίστοιχες θρεπτικές ιδιότητες είναι τα φασόλια και τα ρεβίθια.

Λιπαρά ψάρια

Σαρδέλες, σολομός, ρέγγα και τόνος συγκαταλέγονται στα λεγόμενα «λιπαρά» ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά που βοηθούν σε μια σειρά λειτουργιών του σώματος, μεταξύ των οποίων και η διατήρηση υγιούς βάρους. Είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνη, άρα χορταστικά, ενώ αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους γυμνάζονται.

Ξηροί καρποί

Είναι επίσης πλούσιοι σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες, ενώ αποτελούν σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, ένα μέταλλο το οποίο δεν λαμβάνουμε επαρκώς από τη διατροφή μας, ενώ η κατανάλωσή τους συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου ΙΙ. (1, 2)

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το καμάρι της μεσογειακής διατροφής οφείλει να έχει θέση σε κάθε συνταγή του χειμώνα – αρκεί να είναι ωμό και όχι τηγανισμένο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Κ, αλλά και πανίσχυρα αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές. Στο βασίλειο των υγιεινών λιπαρών, το ελαιόλαδο είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς.

Ν. Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v