Δεν χάνετε βάρος; Ίσως φταίνε τα γονίδια

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν γονίδιο που μπορεί να φταίει για το γεγονός ότι δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος.
Δεν χάνετε βάρος; Ίσως φταίνε τα γονίδια
Έχετε δοκιμάσει τα πάντα, σωστή διατροφή, τακτική άσκηση, αλλά τα παραπανίσια κιλά σας επιμένουν; Νέα αμερικανική μελέτη λέει πως τα γονίδιά σας ενδέχεται να ευθύνονται για το πόσο εύκολα παίρνετε ή χάνετε βάρος, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Icahn και άλλων ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην επιστημονική σύμπραξη GIANT (Genetic Investigation of Anthropometric Traits) ανακάλυψε 13 γονίδια που φέρουν μεταλλάξεις οι οποίες σχετίζονται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που εντοπίζει γονιδιακές μεταλλάξεις οι οποίες ενδέχεται να επηρεάζουν απευθείας τη λειτουργία των γονιδίων. Αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 700.000 άτομα και συνδυάστηκαν 125 διαφορετικές μελέτες ώστε να σχηματιστεί η μεγαλύτερη γενετική μελέτη. Έτσι εντοπίστηκαν 14 γενετικές μεταλλάξεις σε 13 γονίδια, περιλαμβανομένου ενός επικίνδυνου αντιγράφου μετάλλαξης που κάνει τους φορείς του να ζυγίζουν κατά μέσο όρο 6,8 κιλά παραπάνω από τους μη φορείς.

Πρόκειται για τη μετάλλαξη MC4R, την οποία έχει ένα στα 5.000 άτομα, και η οποία κάνει το γονίδιο να μην παράγει καμιά πρωτεΐνη απ' όσες χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λάβει το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει να τρώει.

Να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη MC4R είχε ανακαλυφθεί πριν από 20 χρόνια για πρώτη φορά σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία ή πρώιμη εκδήλωση παχυσαρκίας. Η παρούσα μελέτη είναι αυτή που εντόπισε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το σωματικό βάρος του γενικού πληθυσμού.

Οι επιστήμονες εντόπισαν και δύο μεταλλάξεις που επηρεάζουν τη λειτουργία του γονιδίου GIPR. Ένα στα 400 άτομα είναι φορέας ενός προστατευτικού αντιγράφου κάποιας από τις δύο μεταλλάξεις και τείνει να ζυγίζει κατά μέσο όρο δύο κιλά λιγότερο από τους μη φορείς.

Πάντως, τα οκτώ από τα 13 γονίδια για πρώτη φορά συσχετίστηκαν με την παχυσαρκία και θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω ώστε να γίνουν πλήρως κατανοητοί οι μηχανισμοί τους και η επιρροή τους στο σωματικό βάρος.

«Το βέβαιο είναι ότι επηρεάζουν τον εγκέφαλο ως προς την πρόσληψη τροφής, τον κορεσμό και το αίσθημα της πείνας. Τα άτομα που έχουν κληρονομήσει αυτές τις γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να έχουν δυσκολίες στην διαχείριση της όρεξης και της ποσότητας της τροφής που καταναλώνουν συγκριτικά με άτομα που δεν είναι φορείς των μεταλλάξεων αυτών», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Πηγή: In.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v