Πώς δε θα πεινάσω στην διατροφή;

Κάνετε αυστηρή διατροφή και… πεινάτε; Συμβουλές και εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την πείνα σας.
Πώς δε θα πεινάσω στην διατροφή;
Η διατροφή για ένα καλύτερο σώμα – ή γενικά για καλύτερη υγεία – είναι ωραίο πράγμα. Το όχι και τόσο ωραίο σε αυτήν είναι ότι ενίοτε πεινάμε. Όχι συνέχεια, όμως συχνά και είναι λογικό: αν είχαμε συνηθίσει να τρώμε τον άμπακο και πλέον οι θερμίδες μας είναι περιορισμένες, το σώμα αντιδρά.

Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές και «κόλπα» για να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις πείνας στη διατροφή σας.

* Καταναλώστε σούπες με βάση τα λαχανικά, προσέχοντας τοι θερμίδες τους να είναι κάτω από 200/ μερίδα.

* Καταναλώστε φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι, σπανάκι και διάφορες πρασινάδες, χωρίς φυσικά την προσθήκη ντρέσινγκ.

* Τρώτε περισσότερα φρούτα (μέχρι 2-3 την ημέρα, ανάλογα το πόσα κιλά έχετε να χάσετε) όπως μήλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, ροδάκινα και φράουλες.

* Λαχανικά όπως το σπαράγγι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η κολοκύθα και το αγγουράκι έχουν μεγάλη ποσότητα νερού και είναι ιδανικές επιλογές για να χορτάσετε χωρίς πολλές θερμίδες.

* Ξεκινήστε το γεύμα σας με ένα μπολ σούπας ή με μια σαλάτα για να «γεμίσετε» το στομάχι σας με λιγότερες θερμίδες.

* Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες από τροφές όπως τα φρούτα με φλούδες, φασόλια, φακές και γενικότερα όσπρια. Χρειάζονται περισσότερη ώρα για να περάσουν στην πέψη και σας κρατούν χορτασμένους για αρκετή ώρα. Επίσης, ελέγχουν την απότομη «άνοδο» του σακχάρου στο αίμα, περιορίζοντας έτσι τις λιγούρες που συνδέονται με ακατάσχετο τσιμπολόγημα.

* Βάλτε στα γεύματά σας – στη θέση του υδατάνθρακα και στην ποσότητα που σας επιτρέπεται – βραστές πατάτες. Είναι νούμερο ένα στο δείκτη χόρτασης των πιο απλών φαγητών που μπορείτε να βρείτε.

* Πίνετε περισσότερο νερό, μιας και αρκετές φορές το αίσθημα της δίψας «μπερδεύεται» με εκείνο της πείνας. Αν βαριέστε τη γεύση του, προσθέστε μερικές σταγόνες λεμόνι.

* O καφές μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας για κάποιο χρονικό διάστημα, επομένως αν δεν σας ενοχλεί, μπορείτε να καταναλώνετε μερικές κούπες μέσα στη μέρα.

* Ροφήματα χωρίς ζάχαρη, με γλυκαντικά, είναι σαφώς προτιμότερα από χυμούς του εμπορίου και μπορούν χάρη στη γλυκιά τους γεύση αλλά και το ανθρακικό να σας μειώσουν για κάποιο χρόνο την όρεξη.

* Τρώτε τα γεύματά σας αργά. Σας έχει τύχει να φάτε μέσα σε πέντε λεπτά και να πεινάτε ακόμα; Ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να δεχτεί σήμα από το στομάχι πως «έφαγε», επομένως προσπαθήστε κάθε γεύμα σας να κρατάει περίπου 20 λεπτά.

* Προσπαθήστε να κοιμάστε όσο μπορείτε περισσότερο. Αρκετές φορές, η υπερβολική πείνα κατά τη διάρκεια της διατροφής οφείλετε στην σωματική και πνευματική κούραση.

* Βρείτε ενδιαφέροντα. Πολλές φορές τρώμε όχι επειδή πεινάμε, αλλά επειδή βαριόμαστε. Ένα από τα καλύτερα όπλα λοιπόν για να μην πέφτετε με τα μούτρα στο φαγητό, είναι να κάνετε κάτι που σας ενδιαφέρει, για να μη βαριέστε.

Ν. Γ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v