Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το ψωμί;

Το ψωμί, δυστυχώς, είναι μια τροφή ανθυγιεινή. Από την άλλη, δεν μπορεί να λείπει από το τραπέζι μας. Πώς θα βρούμε την χρυσή τομή;
Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το ψωμί;
Ψωμί τρώει ο άνθρωπος από την αρχαιότητα. Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους παραγωγής, με άλλες γεύσης και άλλα υλικά, αλλά ένα από τα πράγματα που μας ενώνουν όλους σε τούτο τον πλανήτη είναι πως ανακατεύουμε αλεύρι και νερό, το ψήνουμε και φτιάχνουμε ένα πεντανόστιμο πράγμα.

Που είναι γεμάτο κενές θερμίδες, αχ.

Εντάξει, ας ηρεμήσουμε λιγάκι και ας δούμε την κατάσταση πιο λογικά. Να σταματήσουμε εντελώς να τρώμε ψωμί, αν και σεβαστό, το θεωρούμε κάπως αδύνατο. Επιπλέον, οι κενοί υδατάνθρακες βρίσκονται στην καθημερινότητά μας σε τόσο μεγάλο βαθμό, είναι τόσο πανταχού παρόντες, που το ψωμί θα μπορούσε να είναι και από τα τελευταία μας προβλήματα. Αν καταφέρουμε, δηλαδή, να ελαττώσουμε πολύ την ζάχαρη στην υπόλοιπη διατροφή μας, η μια φετούλα ψωμί με το φαγητό ή το απογευματινό μας τοστάκι δεν θα μας πειράξει ούτε από άποψη θερμίδων, ούτε υγείας.

Επιπλέον, υπάρχει πάντα το ψωμί ολικής. Είναι καλό να το προτιμάμε, όχι επειδή ξαφνικά αποκτά τα απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό μας, αλλά επειδή η λιγότερη επεξεργασία του επιτρέπει να διατηρήσει περισσότερες φυτικές ίνες. Και περισσότερες φυτικές ίνες στο φαγητό σημαίνει πιο λειτουργικό έντερο, σημαίνει λιγότερα προβλήματα με το βάρος μας. Εκτός από αυτό, το μαύρο ψωμί είναι πλούσιο και σε βιταμίνη B6, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φυλικό οξύ, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο. Έχοντας, βέβαια, πει και αυτό, να σημειώσουμε πως και το ψωμί ολικής είναι πλούσιο σε θερμίδες. Γενικά, ψωμί χωρίς πολλές θερμίδες δεν γίνεται. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξής του, και ιστορικά να το κοιτάξεις, δηλαδή.

Και πόσες θερμίδες είναι αυτές; Μία φέτα λευκού ψωμιού έχει 80 θερμίδες, ενώ μια φέτα ψωμί του τοστ έχει 50. Μια φέτα ψωμί ολικής έχει 31 θερμίδες, ενώ η φέτα ψωμιού σίκαλης έχει 61. Ακόμα περισσότερες πληροφορίες για πολλούς τύπους ψωμιού και τις θερμίδες τους μπορείτε να βρείτε εδώ

Όσον αφορά τις φρυγανιές, που πολλές φορές θεωρούνται ένα light υποκατάστατο του ψωμιού, μπορεί οι θερμίδες τους στην ουσία να είναι κάπως πιο λίγες, αλλά μία φρυγανιά είναι μία φέτα αφυδατωμένου ψωμιού. Και λόγω του μικρού μεγέθους τους, είναι πολύ εύκολο να το παρακάνουμε. Συνεπώς, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με φρυγανιές και παξιμάδια.

Τώρα, οι κενές θερμίδες. Τι ακριβώς είναι; Επειδή τις έχουμε αναφέρει ήδη αρκετές φορές, και γενικά είναι μια φράση που θα ακούσεις σε πολλές κουβέντες για την διατροφή. Στην ουσία, κενές είναι οι θερμίδες που μας προσφέρει ένα φαγητό με πολύ χαμηλή ή μηδενική άλλη διατροφική αξία. Όταν μπαίνει στο παιχνίδι και το πόσο χορταστικό είναι ένα τρόφιμο, τότε η σημασία των κενών θερμίδων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι αναψυκτικό δεν έχει καμία διατροφική αξία, περιέχει πολλές θερμίδες και επίσης δεν είναι καθόλου χορταστικό. Συνεπώς, έτσι είναι πιθανό να καταναλώσουμε ακόμα περισσότερο αναψυκτικό, μιας και δεν νιώθουμε ότι το έχουμε παρακάνει, και έτσι να φορτώσουμε τον οργανισμό μας με έναν υπερβολικά υψηλό αριθμό θερμίδων.

Το ψωμί, από την άλλη μεριά, είναι πιο χορταστικό λόγω της σύστασής του και του ότι απαιτεί αρκετό μάσημα. Με αυτή την λογική, καταλαβαίνουμε πως παρά την αληθινή βάση πίσω από τους ισχυρισμούς ότι το ψωμί είναι μια πολύ ανθυγιεινή τροφή, καλό είναι να σκεφτόμαστε με μέτρο. Ας πούμε απλά ότι υπάρχουν πολλές, πολλές τροφές που βρίσκονται πιο μπροστά από το ψωμάκι στην λίστα με τα πράγματα που όντως δεν θα έπρεπε να βάλουμε ξανά στο στόμα μας.

Επίσης, ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει καλύτερο πράγμα από λίγο φρεσκοψημένο ψωμί, με την κόρα του τραγανή και την ψίχα ακόμα ζεστή; Αρκεί να μην το παρακάνουμε, εντάξει;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v