Οι καλύτεροι τρόποι να χάσεις βάρος μετά τα 50

Όσο περνούν τα χρόνια το στοίχημα με τη ζυγαριά δείχνει χαμένο. Ή μήπως όχι; Δες πως θα διατηρήσεις υγιές βάρος μετά τα πρώτα «ήντα».

Αν σου φαίνεται ζόρικο να χάσεις βάρος μετά την ηλικία των 50 δεν είσαι ο μόνος. Με τα χρόνια ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, το ίδιο και η σωστή λειτουργία των οργάνων και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Είναι σαν όλο το «μηχάνημα» να αρχίζει να δυσλειτουργεί. Τι μπορείς να κάνεις για να γλιτώσεις τα συνεχόμενα… σέρβις;

Μάθε να εκτιμάς την άσκηση ενδυνάμωσης

Μπορεί το αερόβιο να κυριαρχεί στο μυαλό σου αναφορικά με την απώλεια βάρους, όμως όσο μεγαλώνεις η μυϊκή σου μάζα μειώνεται σε μια διαδικασία που αποκαλείται σαρκοπενία. Η απώλεια αυτή ξεκινά περίπου στα 50 και μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό σου προκαλώντας αύξηση βάρους. Το ποσοστό απώλειας μάζας εκτιμάται γύρω στο 1-2% ανά έτος, ενώ η δύναμή πέφτει σε ρυθμό 1,5-5% ανά έτος.

Επομένως, η αύξηση της μυϊκής μάζας μέσα από ασκήσεις ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο είναι απαραίτητη για να μειώσεις την απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία και να διατηρήσεις υγιές βάρος. Παράλληλα, η άσκηση ενδυνάμωσης μπορεί να μειώσει το σωματικό σου λίπος και να ενισχύσει τον μεταβολισμό σου, αυξάνοντας τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα σου μέσα στη μέρα.

Βρες παρέα

Ναι, είναι δύσκολα αν δεν είχες ποτέ καμία επαφή με γυμναστική, ή τη σωστή διατροφή ξαφνικά στα 50 σου να σηκωθείς και να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι. Όμως έχοντας παρέα σε αυτή την προσπάθεια έναν συγγενή ή φίλο ή κάποιον συνάδελφο, αυξάνει τις πιθανότητες να παραμείνεις συνεπής στον στόχο σου. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως όσοι ξεκινούν διατροφή ή άσκηση με στόχο την απώλεια βάρους έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν το χαμένο τους βάρος με την πάροδο των χρόνων.

Κάτσε λιγότερο κινήσου περισσότερο

Αν η δουλειά σου είναι καθιστική, τότε σαμποτάρει τις προσπάθειες να χάσεις βάρος. Προσπάθησε να σηκώνεσαι για μια πεντάλεπτη βόλτα από το γραφείο σου κάθε μια ώρα και να μετράς τα βήματα που κάνεις μέσα στη μέρα με κάποιον tracker – προσπάθησε να ξεπερνάς τα 7.000.

Φάε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Η απώλεια βάρους σχετίζεται με το να τρως λιγότερο, όμως αυτό σίγουρα το ξέρεις οπότε ας προτείνουμε δυο ομάδες τροφίμων που θα πρέπει να καταναλώνεις περισσότερο: τα φρούτα και τα λαχανικά. Σε αυτήν την έρευνα, όσοι κατανάλωναν περισσότερα τρόφιμα από αυτές τις δύο ομάδες έχασαν περισσότερο βάρος, ιδιαίτερα αν έτρωγαν μούρα, μήλα, αχλάδια ή μπρόκολο. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζεσαι περισσότερο όσο μεγαλώνεις, αλλά και φυτικές ίνες, απαραίτητες για τη καλή λειτουργία του εντέρου και του στομάχου.

Αύξησε την πρωτεΐνη που καταναλώνεις

Αυτό ισχύει για κάθε ηλικία, όμως μετά τα 50 ισχύει… περισσότερο μιας και όπως αναφέραμε η μυϊκή σου μάζα ξεκινά πτωτική πορεία. Μια πλούσια σε πρωτεΐνη (φυτική και ζωική) διατροφή μπορεί να προλάβει ή ακόμα και να αντιστρέψει την απώλεια μυϊκής μάζας και να διατηρήσει τους μυς σου μακροπρόθεσμα υγιείς. Επίσης, βάσει ερευνών, οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε πρωτεΐνη συγκριτικά με τους νεότερους, κάτι που καθιστά επιτακτική τη στροφή σου σε πρωτεΐνικές τροφές.

Μαγείρευε περισσότερο

Είναι αποδεδειγμένο πως όσοι μαγειρεύουν, ετοιμάζουν και καταναλώνουν τα περισσότερα γεύματά τους στο σπίτι τείνουν να έχουν πιο ισορροπημένη διατροφή σε σχέση με όσους τρώνε έτοιμα γεύματα. Μαγειρεύοντας στο σπίτι έχεις μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο τι και πόσο τρως, πέρα από το ενδιαφέρον κομμάτι των γευστικών πειραματισμών. Αν πάλι τα περισσότερα γεύματά σου είναι εκτός, προσπάθησε να ξεκινήσεις τρώγοντας ένα ή δυο γεύματα την εβδομάδα στο σπίτι, αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό τους.

Επίλεξε τα κατάλληλα συμπληρώματα

Αν νιώθεις συνεχώς κούραση και ατονία, τότε πιθανώς τα κατάλληλα συμπληρώματα να βοηθήσουν. Όσο μεγαλώνουμε η ικανότητα να απορροφάμε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μειώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες για διατροφικές ελλείψεις. Για παράδειγμα, άτομα άνω των 50 έχουν συνήθως έλλειψη σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12, δύο απαραίτητα συστατικά για την παραγωγή ενέργειας. Ελλείψεις σε αυτά τα συστατικά επιδρούν αρνητικά στη διάθεση, προκαλούν κόπωση και «μπλοκάρουν» την απώλεια βάρους.

Κάνε ένα τσεκ απ

Αν παλεύεις να χάσεις βάρος ακόμα και αν ακολουθείς προσεγμένη διατροφή, τότε καλό θα ήταν να αποκλείσεις παθήσεις που δυσκολεύουν την απώλεια, όπως ο υποθυροειδισμός και οι πολυκιστικές ωοθήκες, ιδιαίτερα αν έχεις ιστορικό στην οικογένεια.

Απευθύνσου σε έναν διατροφολόγο

Ωραία τα κείμενα με τις συμβουλές, όμως το να βρεις ένα διατροφικό μοτίβο το οποίο θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να παρέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για το σώμα σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το να απευθυνθείς λοιπόν σε έναν διατροφολόγο είναι η καλύτερη δυνατή επένδυση και θα σε βοηθήσει να χάσεις λίπος χωρίς κατ’ ανάγκη να ακολουθήσεις στερητική διατροφή. Παράλληλα, ο ειδικός θα σε στηρίξει και θα σε καθοδηγήσει στο ταξίδι της απώλειας (βάρους). Το κόστος πάλι είναι αρκετά μικρό, τα ραντεβού ξεκινούν από 20-30€.

Πηγή: Healthline


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v