Τι να τρώμε τελικά για βραδινό;

Θα παχύνουμε αν φάμε αργά το βράδυ; Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό βραδινό γεύμα;
Τι να τρώμε τελικά για βραδινό;

Πιθανότατα να σας έχει πιάσει κατά καιρούς ανησυχία ότι θα παχύνετε επειδή τρώτε αργά το βράδυ. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το βραδινό δεν παχαίνει, ούτε είναι ανθυγιεινό, αρκεί φυσικά να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες.

Πρέπει να τρώμε πριν τον ύπνο;

Η απάντηση εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνήθειες μας. Το βραδινό δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις– εκτός και αν κάποιος πάσχει από παλινδρόμηση. Επίσης, το να φάει κανείς ένα κύριο γεύμα το βράδυ δεν σημαίνει και αύξηση βάρους. Η απώλεια κιλών έρχεται όταν βρισκόμαστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, όταν δηλαδή τρώμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε μέσα στη μέρα.

 

\Με την προϋπόθεση πως η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων δεν ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο εύρος, μπορούμε να φάμε και το βράδυ ένα γεύμα ή κάποιο σνακ.

Μάλιστα, η κατανάλωση ισορροπημένου γεύματος το βράδυ φαίνεται να βοηθά ορισμένους ανθρώπους να ελέγξουν καλύτερα το βάρος τους (1,2), συμβάλλει στη διατήρηση του ζαχάρου κατά τη διάρκεια της νύχτας σταθερού (1,2) και μπορεί να βοηθήσει στο να κοιμηθούμε καλύτερα.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει όμως ένα σωστό βραδινό;

Αποφύγετε γλυκά και «σαβούρα»

Το γεύμα πριν τον ύπνο δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές υψηλές σε ζάχαρη ή/ και θερμίδες, όπως γλυκά, σφολιατοειδή, πατατάκια και junk food. Οι τροφές αυτές πέρα από μπόλικα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα δεν χορταίνουν όπως θα νόμιζε κανείς, αντιθέτως αυξάνουν την όρεξη για επιπλέον κατανάλωση θερμίδων.

Ένα ισορροπημένο γεύμα πριν τον ύπνο δε θα σας φορτώσει με παραπάνω κιλά, αν οι θερμίδες είναι υπό έλεγχο, όμως ένα γεύμα πλούσιο σε θερμιδικά πυκνά τρόφιμα σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον έλεγχο του βάρους.

Αν σας πιάνουν λιγούρες πριν τον ύπνο, δοκιμάστε να φάτε ένα φρούτο ή ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας για τη γλύκα, ενώ αν θέλετε ένα αλμυρό σνακ, προτιμήστε μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Συνδυάστε υδατάνθρακες με πρωτεΐνη ή λιπαρά

Κανένα τρόφιμο δεν είναι "το καλύτερο" για πριν τον ύπνο. Παρ’ όλα αυτά ο συνδυασμός σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίγων λιπαρών είναι καλή επιλογή. (1, 2)

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως οι τροφές ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν σταθερή πηγή ενέργειας όσο κοιμόμαστε, ενώ ο συνδυασμός τους με πρωτεΐνη μας κρατά χορτασμένους, χωρίς αυξομειώσεις στο ζάχαρο.

 

Επίσης, κάποιες έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση ενός πλούσιου σε υδατάνθρακες βραδινού μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο, αφού οι υδατάνθρακες βελτιώνουν την μεταφορά της τρυπτοφάνης στους νευροδιαβιβαστές οι οποίοι ρυθμίζουν την ποιότητα του ύπνου. Το ίδιο αναφέρουν και κάποιες έρευνες για ένα γεύμα πλούσιο σε καλά λιπαρά.

Σκεφτείτε επιλογές όπως ένα μήλο με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο, κρακεράκια ολικής άλεσης με μια φέτα τυρί και μια φέτα γαλοπούλα ή ένα κεσεδάκι κότατζ με ένα φρούτο.

Ν. Γ.

 

Πηγή: Healthline

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v