Tο πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα από την Cosmote

Ταχύτητες άνω των 12Gbps πέτυχε η Cosmote, κατά την παρουσίαση του πρώτου δοκιμαστικού δικτύου 5G στην Ελλάδα.

Ταχύτητες άνω των 12Gbps πέτυχε η COSMOTE, κατά την παρουσίαση του πρώτου δοκιμαστικού δικτύου 5G στην Ελλάδα. Οι ταχύτητες αυτές είναι 60 φορές μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες ταχύτητες 4G, ενώ πάνω στα δίκτυα 5ης γενιάς θα τρέχουν όλες οι εντυπωσιακές ψηφιακές τεχνολογίες του μέλλοντος, όπως τα αυτοκινούμενα οχήματα, οι ιατρικές επεμβάσεις από απόσταση κ.ά. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο του Δήμου Ζωγράφου, όπου η COSMOTE υλοποιεί πιλοτικό δίκτυο 5G. Κατά την παρουσίαση, η COSMOTE, σε συνεργασία με Ericsson και Nokia, επέδειξε εντυπωσιακές 5G εφαρμογές, μεταξύ των οποίων εφαρμογή Internet of Skills για προσομοίωση ιατρικής επέμβασης από απόσταση μέσω μάσκας εικονικής πραγματικότητας (VR), ολογραφική μεταφορά, όπου άνθρωποι που βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία συζητούσαν στον ίδιο χώρο σε πραγματικό χρόνο, αλλά και εκτέλεση πέναλτι σε πραγματικό χρόνο μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR).

Την επίδειξη των εφαρμογών πάνω στο δοκιμαστικό δίκτυο 5G παρακολούθησαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας, η Δήμαρχος Ζωγράφου, κα Τίνα Καφατσάκη, ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, αλλά και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, κ. Νίκος Παππάς, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα ξεκινήσαμε, από το Δήμο Ζωγράφου, την πιλοτική εφαρμογή των τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G). Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Στον τρόπο που επικοινωνούμε, που απολαμβάνουμε υπηρεσίες, που μετακινούμαστε, που ψυχαγωγούμαστε» και κατέληξε: «ως Πολιτεία συνδράμουμε στην ανάπτυξη των μεγάλων υποδομών, αλλάζουμε την εικόνα της χώρας». Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας σημείωσε: «Η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα ενσωματώσουν το 5G, που αποτελεί αλλαγή παραδείγματος και για τις επικοινωνίες και για το ευρύτερο πεδίο των νέων τεχνολογιών. Συνήθως ήμασταν ουραγοί, σήμερα αυτό αλλάζει. Κι αυτό το καταφέραμε, φέρνοντας σε επαφή τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τα Πανεπιστήμια που διεξάγουν την έρευνα, καθώς και νομοθετώντας με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα μας να είναι δεκτική στην εισαγωγή αυτών των νέων τεχνολογιών».

Οι δυνατότητες της τεχνολογίας 5G

Η τεχνολογία 5G, η επόμενη γενιά της ασύρματης επικοινωνίας, αναμένεται να εγκαινιάσει μια εποχή υψηλών ταχυτήτων και απεριόριστων δυνατοτήτων. Θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά.
Το 5G δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και επιτρέπει πολλαπλάσιες ταχύτητες. Ο χρόνος απόκρισης (latency) θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%. «Το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών. Είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία θα “τρέχουν” όλες οι πρωτοποριακές εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή μας, όπως η ιατρική επέμβαση από απόσταση και η αυτοκίνηση χωρίς οδηγό», δήλωσε o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, και πρόσθεσε: «Ακούγονται μακρινά, αλλά δεν είναι. Ήδη προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά, με το πιλοτικό δίκτυο που υλοποιούμε στον Δήμο Ζωγράφου και με τη συμμετοχή μας σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Επενδύουμε δυναμικά, ώστε με την τεχνολογία και την καινοτομία, να φτιάξουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους.»


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v