Το social media που δεν αποφασίζει τι θα βλέπεις στο newsfeed σου

Ποιο είναι το νέο social network στο οποίο συρρέουν κατά χιλιάδες οι χρήστες με αποτέλεσμα να… πέσουν οι servers του;
Το social media που δεν αποφασίζει τι θα βλέπεις στο newsfeed σου

“We are experiencing higher than normal load. We are working to resume normal service as soon as possible”

Αυτό το μήνυμα εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του Vero, του πρώτου όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί του “True Social” δικτύου. Ο χαμός που έχει γίνει τις τελευταίες μέρες γύρω από αυτό μάλλον ήταν μη αναμενόμενος, με αποτέλεσμα οι servers να πέσουν.

Γιατί τόσος χαμός; Τι το διαφορετικό έχει αυτή η εφαρμογή από τις υπόλοιπες;

Όπως αναφέρει το Forbes, το δίκτυο υπάρχει για αρκετό καιρό, από τον Νοέμβριο του 2016 όταν ο ιδρυτής του Ayman Hairiri δήλωνε τότε πως το δίκτυο που είχε στα σκαριά δεν θα απαιτούσε από τους χρήστες να του εκχωρήσουν δικαιώματα για να χρησιμοποιεί τα δεδομένα τους, ούτε να τους σπαμάρει με προσωποποιημένες διαφημίσεις. 


Θεούλης

Όπως δήλωνε τότε ο Hairiri, στόχος του Vero είναι οι χρήστες να μοιραστούν αυτά που θέλουν να μοιραστούν και με αυτούς που θέλουν να μοιραστούν, χωρίς να βομβαρδίζονται από ξένα posts που εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα.

Καλά το καταλάβατε λοιπόν, στο Vero δεν παίζουν διαφημίσεις. Δεν υπάρχει αλγόριθμος που να μαγειρεύει το feed, αποφασίζοντας τι θα δείτε και τι θα εμφανιστεί πιο ψηλά. Δεν παίζει «ψαχούλεμα» στα δεδομένα σας. Πιστό στην ονομασία του το Vero – προς το παρόν – είναι απολύτως ειλικρινές. 



Να το δοκιμάσω;

Αν έχετε κουραστεί από το να αποφασίζει το Facebook, το Twitter και το Instagram τι θα βλέπετε και πότε, αν νοσταλγείτε το παλιό, παραδοσιακό feed με χρονική σειρά στα post, αν θέλετε έναν χώρο για να μπορέσετε να κάνετε share πράγματα που σας ενδιαφέρουν στους φίλους σας ή σε συγκεκριμένες ομάδες, τότε σίγουρα θα πρέπει να το δοκιμάσετε.

Από τη στιγμή που θα κάνετε δωρεάν έγγραφή – όταν με το καλό ανοίξουν οι server- ξεκινάτε να κάνετε follow άτομα που σας ενδιαφέρουν και να επιλέγετε την κατάλληλη σύνδεση με αυτούς που ξέρετε προσωπικά ή όχι – π.χ. κοντινοί φίλοι, φίλοι, γνωστοί. Μετά από αυτό το feed σας θα γεμίσει με τα post τους, όπως περίπου και στο Instagram.

Για την ακρίβεια το Vero μοιάζει αρκετά με το Instagram τουλάχιστον όσον αφορά στο καθαρά οπτικοποιημένο feed. Οι φωτογραφίες όμως δεν είναι το μοναδικό που μπορείτε να μοιραστείτε εδώ: Μουσική, βιβλία, και ταινίες που θέλετε να προτείνετε γίνονται εύκολα και γρήγορα share. Αντίστοιχα, αν έχετε εταιρεία που πουλά κάποιο προϊόν μπορείτε να προσθέσετε κουμπί αγοράς του, με το Vero να κρατά μια προμήθεια επί των πωλήσεων. Με αυτόν τον τρόπο το δίκτυο γλιτώνει τις διαφημίσεις.

Πώς μοιράζομαι κάτι;

Με το πάτημα του + στο προφίλ σας, καλείστε να επιλέξετε τη θεματική του post σας. Θα είναι φωτογραφία; Τραγούδι; Τοποθεσία; Σύνδεσμος; Το «καθαρό κείμενο» δεν υποστηρίζεται από το Vero, και οτιδήποτε μοιράζεστε θα πρέπει να μπορεί να μεταφραστεί οπτικά. Επίσης δεν μπορείτε να κάνετε live μετάδοση όπως στο Instagram και στο Facebook.  Όταν επιλέξετε τι θέλετε να μοιραστείτε, επιλέγετε ποιον κύκλο φίλων θέλετε να το δει και το μοιράζεστε.

Αξίζει δηλαδή;

Η παντελής – προς το παρόν, το τονίζουμε – έλλειψη διαφημίσεων και οποιουδήποτε «καπηλεύματος» προσωπικής πληροφορίας καθιστά το Vero αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον.

Πηγή: Forbes

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v