Απίστευτες τεχνολογίες που έρχονται

Από πόλεις που θα φιλοξενούν ολόκληρους πολιτισμούς στο διάστημα μέχρι καύσιμα από αέρα, ιδού μερικές τεχνολογίες του μέλλοντος που… δεν αργούν.
Απίστευτες τεχνολογίες που έρχονται
Η επιστήμη δεν σηκώνει πάντα τα χέρια ψηλά. Για την ακρίβεια έχει γίνει πιο «επιθετική» από ποτέ και αναζητά τρόπους για να γίνει η ζωή μας ευκολότερη, καλύτερη και… υπαρκτή.

Τεχνολογίες αναπτύσσονται ραγδαία, και σε μερικά χρόνια τίποτα δε θα θυμίζει τον κόσμο που ζούμε σήμερα. Κάποιες από αυτές ήδη εφαρμόζονται, άλλες θέλουν λίγα χρόνια ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιάζουν. Δείτε μερικές από αυτές παρακάτω.

Καύσιμα από αέρα

Μια βρετανική εταιρεία στο Teeside έχει ήδη ξεκινήσει να δουλεύει πάνω σε μια νέα τεχνολογία η οποία παράγει πετρέλαιο με τη χρήση αέρα και νερού. Το συνθετικό αυτό καύσιμο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί αρχικά στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όμως δεν είναι καθόλου απίθανο κάποια στιγμή να αποτελέσει βασική πηγή κίνησης.

Κλωνοποίηση προσώπου

Οι «μάσκες» του Mission Impossible είναι (σχεδόν) πραγματικότητα χάρη σε λογισμικό της Disney (λολ!) το οποίο θα μπορεί να σχεδιάζει, να εξομοιώνει και να φτιάχνει συνθετικό δέρμα το οποίο θα μιμείται πρόσωπο και εκφράσεις οποιοδήποτε αντικειμένου.

Βιο – τεχνολογία

Βιονικά μέλη τα οποία θα μπορούν να κινούνται με σήματα από τον εγκέφαλο είναι ήδη σε δοκιμαστικό στάδιο. Συγκεκριμένα ένα βιονικό χέρι που επιτρέπει σε ανθρώπους χωρίς δάχτυλα να πιάνουν ακόμα και τα πιο ευαίσθητα αντικείμενα έχει φτιαχτεί από την Touch Bionics, ενώ μελλοντικά αναμένεται να επενδυθεί με συνθετικό δέρμα που θα μοιάζει με το ανθρώπινο.

Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό

Είναι γεγονός, και κατασκευάζονται από την Google, η οποία δούλευε για παραπάνω από  μια δεκαετία στην εν λόγω τεχνολογία.

Έξυπνοι φακοί επαφής

Ξανά από την Google, αυτοί οι φακοί επαφής απευθύνονται (προς το παρόν) στους διαβητικούς και ενσωματώνουν μικροσκοπική τεχνολογία η οποία τσεκάρει τα επίπεδα γλυκόζης και ενημερώνει άμεσα όταν αυξηθούν ή μειωθούν υπερβολικά. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για του πού πάει το πράγμα: κάποια στιγμή θα μπορούν να ελέγχουν όλες τις σωματικές λειτουργίες και να μας ενημερώνουν για πιθανά προβλήματα υγείας.

Biodomes

Οικοδομήματα που θα μπορούν να φιλοξενούν ανθρώπους σε περίπτωση που η Γη δεν αντέξει τον υπερπληθυσμό μελετώνται εδώ και χρόνια από τη NASA. Οι δομές αυτές θα αποτελέσουν την αρχή για να αναπτυχθεί ο ανθρώπινος πολιτισμός σε πλανήτες που δεν ευνοούν την ανάπτυξη ζωής. Μέσα σε αυτές τις εγκαταστάσεις, το οξυγόνο θα παράγεται από εσωτερική «ατμόσφαιρα», εξασφαλίζοντας έτσι ένα ιδανικό «σπίτι» για τον καθένα.

Αντιστροφή παράλυσης

Οι επιστήμονες έχουν ήδη κάνει τεράστια βήματα στη χρήση εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, τα οποία αποκαθιστούν την ελευθερία κίνησης που στερούν οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Το τελευταίο «πόνημα» είναι μια συσκευή, η οποία αναπτύσσεται και θα μπορεί να μεταδίδει σε απίστευτες ταχύτητες σήματα από τον εγκέφαλο τα οποία θα παρακάμπτουν πάσης φύσεως αναπηρίες.

Γονιδιακές θεραπείες

Οι επιστήμονες έχουν ήδη λύσει θεμελιώδη προβλήματα που «μπλόκαραν» την αντιμετώπιση κληρονομικών ασθενειών και όπως όλα δείχνουν το μέλλον στην γονιδιακή θεραπεία προβλέπεται λαμπρό. Η «επιδιόρθωση» σπάνιων παθήσεων είναι μόνο η αρχή και σε μια δεκαετία δεν είναι απίθανο να δούμε την αντιμετώπιση μέσω γονιδιακής επέμβασης παθήσεων όπως ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και το έμφραγμα.

Ν. Γ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v