CES 2017: Τα προϊόντα που ξεχώρισαν

Η μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων ολοκληρώθηκε, κι εμείς ξεχωρίζουμε τα φετινά best of.
CES 2017: Τα προϊόντα που ξεχώρισαν
του Χρήστου Τζώρτζη

Η έκθεση “καταναλωτικών” προϊόντων τεχνολογίας (Consumer Electronics Show), ή CES όπως έχει επικρατήσει, γίνεται φέτος 50 χρόνων.

Η ηλικία όμως δεν έχει καμία σημασία σε αυτή την περίπτωση, αφού οι φρέσκιες ιδέες και οι νεωτερισμοί είναι – όπως πάντα - σε πληθώρα και φέτος. Ας ξεκινήσουμε όμως να βλέπουμε τα καλύτερα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στο Λας Βέγκας από τις 5 έως και τις 8 Ιανουαρίου.

Asus ZenBook 3 Deluxe

Παρόλο που οι… κακές γλώσσες θέλουν τους φορητούς υπολογιστές να παραχωρούν σιγά σιγά την κυριαρχία τους στα tablets, στην CES υπήρξαν ουκ ολίγα laptops. Το Asus ZenBook 3 Deluxe ήταν ένα από αυτά που ξεχώρισαν καθώς είναι εξαιρετικά λεπτό (περίπου 1,2 εκατοστά πάχος) και ελαφρύ (μόλις 1.250 γραμμάρια) ενώ διαθέτει παράλληλα και πολύ όμορφη εμφάνιση. Η οθόνη του έχει μέγεθος 14’’ - παρόλο που το μέγεθός του παραπέμπει στις… 13’’ – ενσωματώνει επεξεργαστή Intel Core i7 καθώς και SSD με μέγεθος μέχρι και 1TB ανάλογα το μοντέλο που θα επιλέξετε.

Dell Inspiron 15 7000 Series

Ένα ακόμα gaming notebook με πολύ καλά χαρακτηριστικά από την Dell. Ο συγκεκριμένος φορητός υπολογιστής μπορεί να εξοπλιστεί με μια πλειάδα διαφορετικών εξαρτημάτων, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες, αλλά και… την τσέπη σας. Έτσι, ξεκινώντας από τα $799 η σειρά 7000 μπορεί να ενσωματώνει κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 1050 ή 1050 Ti, επεξεργαστή Intel Core i5 ή i7, οθόνη με ανάλυση full HD ή 4K UHD και μέχρι 32GB μνήμη. Όσον αφορά τέλος τον αποθηκευτικό χώρο, μπορεί να επιλέξετε ανάμεσα σε έναν M.2 SSD (512GB) και έναν συμβατικό μηχανικό δίσκο με χωρητικότητα 1TB.

Asus Zenfone AR

Παρόλο που η τεχνολογία της Augmented reality βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχει μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό συγκριτικά με την virtual reality. Το Asus Zenfone AR ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, καθώς είναι το πρώτο “consumer” smartphone που είναι συμβατό τόσο με τις τεχνολογίες Google Daydream VR όσο και Tango AR. Ακόμα πάντως και αν δεν ενδιαφέρεστε και πολύ για τα παραπάνω, το συγκεκριμένο τηλέφωνο της Asus είναι εξαιρετικό για καθημερινή χρήση, προσφέροντας κάμερα υψηλής ανάλυσης, υψηλής ευκρίνειας οθόνη, αλλά και ισχυρό επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 821.

Mistfit Vapor

Από όλα τα smartwatches που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, το Mistfit Vapor κατάφερε να ξεχωρίσει τόσο χάρις στο κομψό του design, όσο και για τις απλές, εύχρηστες λειτουργίες του. Η AMOLED οθόνη του είναι φωτεινή, τα χρώματα απεικονίζονται ζωντανά, ενώ χάρις στο κυκλικό bezel αφής για το χειρισμό, η οθόνη διατηρείται καθαρή από δαχτυλιές. Παράλληλα, η τιμή του που ανέρχεται στα $199 θεωρείται αρκετά προσιτή για αυτά που προσφέρει.

Panasonic Lumix DMC-GH5

Στη φετινή CES δεν παρουσιάστηκαν πάρα πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφικές μηχανές, με αποτέλεσμα η Panasonic Lumix DMC-GH5 να καταφέρει εύκολα να ξεχωρίσει. Ακόμα πάντως και αν υπήρχε ισχυρότερος ανταγωνισμός, η κάμερα της Panasonic θα είχε σίγουρα “πλασαριστεί” στις πρώτες θέσεις της κατάταξης όσον αφορά πάντα την κατηγορία της. Στην πραγματικότητα, περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται ο επαγγελματίας φωτογράφος όπως είναι για παράδειγμα σύλληψη βίντεο σε ανάλυση 4K με 60fps, οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, πλήρως προγραμματιζόμενη χειροκίνητη - όπως και ταχύτατη αυτόματη - εστίαση φακού, αλλά και βάθος χρώματος 10bit.

PowerVision PowerRay

Όταν ακούμε τη λέξη drone, αυτό που μας έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι το “ιπτάμενο μη επανδρωμένο όχημα”. Όπως όμως μας απέδειξε στη φετινή CES η PowerVision, τα drones δεν είναι απαραίτητο να πετάνε, αρκεί να… μπορούν να κολυμπάνε. Έτσι, το PowerRay είναι ουσιαστικά ένα υποβρύχιο drone το οποίο διαθέτει μάλιστα “μηχανισμό” ανίχνευσης-εντοπισμού ψαριών, ενώ ενσωματώνει παράλληλα κάμερα ανάλυσης 4K για τη σύλληψη βίντεο από… τον υδάτινο κόσμο. Αν τελικά το PowerRay αποδειχθεί αποτελεσματικό και στην πράξη, θα δώσει στο ψάρεμα μια πραγματικά καινοτόμα και εντυπωσιακή διάσταση.

Faraday Future FF91

Η Faraday Future είναι μια νεοσύστατη εταιρία η οποία είχε για πρώτη φορά παρουσία στην περσινή CES με ένα πρότυπο, μη λειτουργικό αυτοκίνητο, το FFZERO1. Αντίθετα, για φέτος, η εταιρία παρουσίασε ένα νέο μοντέλο το FF91, το οποίο είναι έτοιμο… να βγει στους δρόμους. Το FF91 είναι ένα αυτοκινούμενο όχημα το οποίο χρησιμοποιεί μπαταρία ισχύος 130kWh η οποία προσφέρει αυτονομία 378 μιλίων, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι και η επιτάχυνση η οποία ανέρχεται για 0-60 μίλια σε 2.39 δευτερόλεπτα. Η Faraday δεχόταν προ παραγγελίες για το συγκεκριμένο μοντέλο, η οποία όμως προϋπόθετε και την καταβολή του ποσού των $5,000 από έκαστο ενδιαφερόμενο.

LG Signature W OLED

Η τεχνολογία OLED (Organic light-emitting diode) μπορεί να προσφέρει εξαιρετική εικόνα σε ιδιαίτερα λεπτά πάνελ. Η LG φαίνεται ότι φτάνει τη συγκεκριμένη τεχνολογία στα όριά της με τη σειρά Signature W. To εντυπωσιακό σε αυτή τη σειρά τηλεοράσεων είναι το bezel με πάχος περίπου 0,3 εκατοστών αλλά και το ιδιαίτερα λεπτό design που σας επιτρέπει πρακτικά να κρεμάσετε την τηλεόραση στον τοίχο σαν πόστερ! Παράλληλα, τα συστήματα επεξεργασίας εικόνας αλλά και όλες οι θύρες εμπεριέχονται σε μια συνοδευτική soundbar η οποία συνδέεται στην τηλεόραση με ένα απλό καλώδιο.

Innex Super Retro Boy

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια στροφή της αγοράς στα retro gaming συστήματα που μεσουράνησαν την δεκαετία του ’80 και του ’90. Πρόσφατο παράδειγμα αυτού, το Classic NES που πρακτικά ξεπούλησε από τη στιγμή που έγινε διαθέσιμο στο gaming κοινό. Στο ίδιο κλίμα, το Innex Super Retro Boy μπορεί να αναπαράγει cartridges από τα πολύ επιτυχημένα φορητά της Nintendo, Game Boy, Game Boy Color και Game Boy Advance. Η κονσόλα διαθέτει έγχρωμη οθόνη οπίσθιου φωτισμού (backlit) ενώ η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του ανέρχεται στις 10 ώρες συνεχούς παιχνιδιού.

Qualcomm Snapdragon 835 VR Headset

Σε αντίθεση με τα περισσότερα VR headsets τα οποία απαιτούν τη σύνδεση με υπολογιστή ή smartphone, το Qualcomm Snapdragon 835 VR Headset είναι ένα εντελώς αυτόνομο προϊόν. Όπως και στην περίπτωση του HTC Vibes, το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να αντιληφθεί την κίνηση του παίκτη και να “περάσει” τις αντίστοιχες εντολές στο παιχνίδι που αυτός παίζει. Το headset βρίσκεται προς το παρόν σε πρώιμο στάδιο, αλλά ενδεχομένως να ολοκληρωθεί και να διατεθεί στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες.

Razer Project Valerie

Το συγκεκριμένο laptop υπήρξε μία από τις πιο δημοφιλείς ατραξιόν της φετινής CES, καθώς δεν είχαμε ξαναδεί μέχρι σήμερα laptop με… τρεις οθόνες και συνολική ανάλυση 12K. Αναλυτικότερα, δύο οθόνες με ανάλυση 4Κ έκαστη ξεδιπλώνουν σαν φτερά από την κεντρική οθόνη και διπλώνουν και πάλι πίσω σε αυτήν όταν δε χρησιμοποιούνται. Το Project Valerie έχει πάχος όσο δύο Razer Blade Pros, ενώ έχει φυσικά την ικανότητα να τρέξει παιχνίδια χρησιμοποιώντας και τις τρεις οθόνες ταυτόχρονα, κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Lego Boost

Το Lego Mindstorms είναι ένα από τα καλύτερα ρομποτικά κιτ, αλλά είναι αρκετά πολύπλοκο και ακριβό. Το Lego Boost στην πραγματικότητα είναι ο μικρός, οικονομικός “αδερφός” του Mindstorms, που σας επιτρέπει να κτίσετε κομμάτι-κομμάτι πέντε διαφορετικές “ρομποτικές” δημιουργίες και να προγραμματίσετε τις ενέργειές τους με τη βοήθεια της συνοδευτικής εφαρμογής για το tablet σας. Το Lego Boost προορίζεται περισσότερο για χρήση από νεαρούς χρήστες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να αποτελέσει παράλληλα μια καλή ασχολία και για τους πιο έμπειρους “κτίστες” Lego κατασκευών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v