Πόσο αντέχει η μπαταρία του smartphone σας;

Χρήσιμες συμβουλές για να αυξήσετε την διάρκεια ζωής της μπαταρίας και να έχετε smartphone που αντέχει περισσότερες ώρες… εκτός πρίζας.
Πόσο αντέχει η μπαταρία του smartphone σας;
του Χρήστου Τζώρτζη

Η αυτονομία των φορητών συσκευών, σαφώς και εξαρτάται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας, αλλά όχι μόνο από αυτήν. Ο τρόπος χρήσης αλλά και η συμπεριφορά φόρτισης του smartphone παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά το χρονικό διάστημα που θα “διατηρείται” ζωντανό το κινητό σας τηλέφωνο.

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε προτεινόμενες τεχνικές και “κολπάκια” για να απολαμβάνετε τις υπηρεσίες του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, μέχρι να χρειαστεί να το βάλετε ξανά στην πρίζα.

Όσα θα διαβάσετε δεν είναι απαραίτητο να τα τηρήσετε στο 100%. Για την ακρίβεια, οι παρακάτω συμβουλές καλό είναι να τηρούνται ως ένα βαθμό αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, δε χρειάζεται να προβληματίζεστε. Καλό θα είναι να θυμάστε ότι από την “κακή χρήση” δε θα επηρεαστεί αρνητικά το κινητό σας τηλέφωνο, αλλά οι επιδόσεις της μπαταρίας του, η οποία και αλλάζει ανά πάσα στιγμή με ένα κόστος λίγο περισσότερο από τα €10.

Σε γενικές γραμμές, ακόμα και με “λανθασμένη” χρήση, η μπαταρία του κινητού σας τηλεφώνου θα “αντέξει” για τουλάχιστον 1,5 με 2 χρόνια, οπότε και - πιθανότατα - θα σκέφτεστε ήδη την αγορά κάποιου καινούριου μοντέλου smartphone. Ας δούμε όμως ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να επεκτείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του smartphone σας.

Απενεργοποιείστε τις ασύρματες επικοινωνίες
Το πιθανότερο είναι ότι το γνωρίζετε ήδη, αλλά ξεχνάτε τις περισσότερες φορές να το πράξετε. Ο κανόνας είναι πολύ απλός, αλλά τόσο σημαντικός για την αυτονομία του smartphone σας: Απενεργοποιήστε οποιαδήποτε εκπομπή ασύρματου “σήματος” δεν εκμεταλλεύεστε εκείνη τη στιγμή. Πρόκειται ουσιαστικά για κάποιες τεχνολογίες που θα πρέπει πάντα να “κλείνετε” σε περίπτωση που δεν τις χρειάζεστε: Bluetooth, NGC (αν υπάρχει), GPS, Wi-Fi και 3G/4G. Ιδιαίτερα δε για τις τρεις πρώτες, είμαστε κατηγορηματικοί. Το Bluetooth σπάνια πλέον θα χρησιμοποιηθεί, και μόνο στην περίπτωση που θα θελήσετε να στείλετε αρχεία σε κάποιο άλλο smartphone, ενώ παρόμοια είναι και η χρήση του NFC. Το GPS είναι επίσης περιττό, εκτός από την περίπτωση που χρησιμοποιείτε εφαρμογές που το απαιτούν (π.χ. Foursquare), ή συλλαμβάνετε φωτογραφίες και χρειάζεστε το Geo-tagging, ή χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα πλοήγησης. Το Wi-Fi από την άλλη, συνήθως παραμένει ανοιχτό, “ψάχνοντας” να ανακαλύψει ελεύθερα ασύρματα δίκτυα, ή δίκτυα στα οποία έχετε κάνει ήδη μια φορά sign in (π.χ. στην καφετέρια που επισκέπτεστε συχνά). Έτσι, αν δε σκοπεύετε να “μπείτε” σύντομα στο Internet, διατηρήστε το, όπως και το 3G/4G, κλειστά.

Πολλά smartphones προσφέρουν χρήσιμα gadgets-shortcuts για να ελέγχετε όλες τις παραπάνω τεχνολογίες, χωρίς να χρειάζεται να εισέρχεστε κάθε φορά στις ρυθμίσεις και να χάνετε χρόνο ψάχνοντας. Αν η δικιά σας συσκευή δεν περιλαμβάνει κάτι αντίστοιχο, μπορείτε πάντα να κατεβάσετε μια παρόμοια εφαρμογή όπως είναι για παράδειγμα το Power Toggles, για το Android.

Παράλληλα, αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε κλήσεις όταν κοιμάστε, αλλά ούτε και θέλετε να κλείνετε εντελώς το smarthone σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Airplane Mode που απενεργοποιεί αυτόματα όλες τις παραπάνω εκπομπές σήματος (μαζί όμως και τις τηλεφωνικές κλήσεις), εξοικονομώντας έτσι μπαταρία για κάποιες ώρες χρήσης. Αυτός είναι παράλληλα και ένας πολύ έξυπνος τρόπος για να παίζετε παιχνίδια χωρίς διαφημίσεις (άσχετο με το θέμα μας, αλλά σίγουρα αξιοσημείωτο).

Προσοχή στη φωτεινότητα της οθόνης
Η φωτεινότητα της οθόνης, μαζί με το “standby” του smartphone είναι δύο από τις βασικότερες αιτίες κατανάλωσης μπαταρίας. Και αν για το δεύτερο δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά (πέρα από το να κλείνετε τη συσκευή), για το πρώτο, η λύση είναι απλή: μειώστε τη φωτεινότητα στο 50% ή λιγότερο. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την “αυτόματη” επιλογή που θα προσαρμόζει δυναμικά τη φωτεινότητα ανάλογα με το περιεχόμενο που εμφανίζεται στην οθόνη. Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν φυσικά μέσα από τις ρυθμίσεις της συσκευής, αν και υπάρχουν συγκεκριμένες εφαρμογές για να έχετε πρόσβαση σε αυτές τις λειτουργίες άμεσα και χωρίς να “χάνεστε” ανάμεσα στα μενού. Ψάξτε απλά στο iTunes ή το Google Play χρησιμοποιώντας ως λήμμα τη λέξη “brightness” για να εμφανιστούν πολλαπλά αποτελέσματα.

Απεγκαταστήστε περιττές εφαρμογές
Ο τρόπος λειτουργίας τόσο του Android όσο και του iOS προϋποθέτει μια σειρά από ενεργές εφαρμογές αλλά και υπηρεσίες (services) που τρέχουν στο παρασκήνιο. Κάποιες από αυτές (π.χ. ο dialer) είναι απαραίτητες σε ένα τηλέφωνο, άλλες πάλι, όχι και τόσο. Οι ενεργές εφαρμογές πάντως σίγουρα καταναλώνουν μέρος της μπαταρίας, οπότε καλό θα είναι να απεγκαταστήσετε όσες δε χρησιμοποιείτε καθόλου.

Όσον αφορά τα services τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αφού οι λειτουργίες αλλά και η χρήση πολλών εξ αυτών είναι δυσδιάκριτες. Έτσι, για να διαπιστώσετε ποιες από αυτές τις υπηρεσίες καταναλώνουν ασκόπως τη μπαταρία σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένες εφαρμογές όπως είναι οι DU Battery Saver και Battery Doctor. Τα apps αυτής της κατηγορίας, έχουν τη δυνατότητα, εκτός από το να σας ενημερώνουν για τις ενεργοβόρες εφαρμογές/υπηρεσίες, να τις απενεργοποιούν εντελώς, ή για το χρονικό διάστημα που θα ορίσετε εσείς.

Με την ίδια λογική, φροντίστε να απενεργοποιήσετε όσα live widgets υπάρχουν στην οθόνη σας, τα οποία δε χρειάζεστε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ένα widget το οποίο ελέγχει κάθε 5 λεπτά τον καιρό, ή το timeline σας στο Facebook; Αν όντως είναι, θα πρέπει τουλάχιστον να συμβιβαστείτε με τη μειωμένη αυτονομία του smartphone σας.

Περισσότερα tips’n tricks
Εκτός από τα “βασικά” που διαβάσατε παραπάνω, υπάρχει ακόμα μια σειρά από μικρά τρικ που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ακόμα περισσότερη μπαταρία για το smartphone σας. Για παράδειγμα, σε οποιαδήποτε εφαρμογή υποστηρίζεται η τεχνολογία push, σαφώς και θα πρέπει να την προτιμήσετε. Έτσι, ο server της υπηρεσίας (π.χ. ο mail server) θα αποστέλλει αυτόματα στο κινητό σας το e-mail που θα καταφθάνει στο Inbox σας, χωρίς να απαιτείται από τον client (δηλαδή την εφαρμογή από το smartphone σας), να συνδέεται κάθε λίγο και λιγάκι για να “τσεκάρει” αν έχει έρθει κάτι καινούριο.
Παράλληλα, καλό θα είναι να απενεργοποιήσετε το heptic feedback - τις μικρές δονήσεις που κάνει δηλαδή το smartphone κάθε φορά που επιλέγετε κάτι στην οθόνη για να σας πληροφορήσει ότι η επιλογή σας έχει γίνει αντιληπτή από το τηλέφωνο.

Τέλος, θα πρέπει επίσης να θυμάστε πως όταν το smartphone σας αδυνατεί να “πιάσει” ή έχει χαμηλό σήμα, καταναλώνει περισσότερη μπαταρία στην προσπάθειά του να βελτιστοποιήσει το αποτέλεσμα. Έτσι, καλό θα είναι να αποφεύγετε να το αφήνετε για πολύ ώρα σε συγκεκριμένα σημεία στο σπίτι ή στο γραφείο - όπου αποδεδειγμένα το σήμα του είναι αδύναμο - και να προτιμάτε για παράδειγμα το περβάζι ενός παραθύρου.

Φορτίστε σωστά το smartphone σας
Μπορεί η αυτονομία της μπαταρίας σας να εξαρτάται από όσα έχετε διαβάσει μέχρι εδώ, αλλά η διάρκεια ζωής της σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που τη φορτίζετε. Για να διαχωρίσουμε τα δύο μεγέθη, η αυτονομία είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο φορτίσεων (στην καλύτερη λίγες ημέρες), ενώ η διάρκεια ζωής θεωρείται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η μπαταρία διατηρεί αξιοπρεπείς επιδόσεις (τουλάχιστον 1,5-2 χρόνια) χωρίς να φθίνει σε απόδοση.

Έτσι, ακόμα κι αν πολλοί χρήστες πράττουν σήμερα το αντίθετο, οι ειδικοί προτείνουν, ότι, οι σύγχρονες μπαταρίες λιθίου-ιόντων (lithium-ion) δε θα πρέπει να φορτίζονται ούτε και να εκφορτίζονται πλήρως! Σε γενικές γραμμές φορτίστε το smartphone σας όταν η μπαταρία πέσει κάτω από το 20% (ορισμένοι αναφέρουν ως κατώτατο όριο ακόμα και το 40%) και όχι περισσότερο από το 90%. Παράλληλα, μόλις μια φορά το μήνα, εκφορτίστε και στη συνέχεια φορτίστε πλήρως τη μπαταρία, για να τη διατηρήσετε σε “φόρμα”. Όταν έχει συμπληρωθεί το 100% της φόρτισης (κάτι που πάντως δεν προτείνεται), αφαιρέστε αμέσως το smartphone από την πρίζα, καθώς αν το ξεχάσετε επάνω θα επιβαρύνετε την “υγεία” της.

Επίσης, όταν ταξιδεύετε για μεγάλο χρονικό διάστημα θυμηθείτε να έχετε μαζί σας μια δεύτερη εφεδρική μπαταρία, ή ακόμα καλύτερα μια συσκευή τύπου “power bank”. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συσσωρευτή ενέργειας (φορτίζει από την πρίζα) που στη συνέχεια αποδίδει την ενέργεια αυτή στο smartphone σας, φορτίζοντας την μπαταρία του. Ιδιαίτερα χρήσιμο όταν δεν έχετε δίπλα σας εύκαιρη κάποια πρίζα.

Smartphones με μεγάλη αυτονομία
Τέλος, αν σκέφτεστε να αγοράσετε σύντομα smartphone και ενδιαφέρεστε για μεγάλη αυτονομία, καλό θα είναι να προμηθευτείτε εξ αρχής μια συσκευή με μεγάλη μπαταρία, χωρητικότητας τουλάχιστον 3000 mAh ή περισσότερο. Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε αρκετά μοντέλα που δεν ανήκουν απαραίτητα στο high-end κομμάτι της αγοράς, όπως είναι για παράδειγμα τα Huawei Ascend Mate 2 (3900 mAh), Motorola Droid Maxx (3500 mAh), Nokia Lumia 1520 (3400 mAh) και OnePlus One (3100 mAh).

Αν ψάχνετε για κάτι ακριβότερο, μπορείτε να στραφείτε σε smartphones όπως είναι τα LG G Flex (3500 mAh), Samsung Galaxy Note 3 (3200 mAh), Apple iPhone 6 Plus (2915 mAh) αλλά και στο σχετικά πρόσφατο Lenovo VIBE Z2 Pro με την εντυπωσιακή μπαταρία των 4000 mAh που προσδίδει στο τηλέφωνο 45 ώρες συνεχής ομιλίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα παραπάνω μοντέλα προσφέρουν από 10 έως και 15 ώρες συνεχόμενης χρήσης, νούμερα – αναμφισβήτητα - διόλου ευκαταφρόνητα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v