Δωρεάν ομιλία και SMS από το smartphone σας

Δείτε τα δημοφιλέστερα προγράμματα και apps για δωρεάν επικοινωνία με τους φίλους σας μέσω smartphone, και διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.
Δωρεάν ομιλία και SMS από το smartphone σας
του Χρήστου Τζώρτζη

Την σημερινή εποχή όπου το Internet έχει διεισδύσει ακόμα και στα κινητά μας τηλέφωνα, δε χρειάζεται απαραιτήτως να πληρώνετε για τις τηλεφωνικές σας συνομιλίες ή τα μηνύματα που αποστέλλετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις δημοφιλείς εφαρμογές online επικοινωνίας, “ελαφρύνοντας” κατά πολύ τον τηλεφωνικό σας λογαριασμό.

Δεν πρόκειται για κάτι καινοτόμο, καθώς οι συγκεκριμένες εφαρμογές υφίστανται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και χρησιμοποιούνται από πολλούς χρήστες για οικονομική ή εντελώς δωρεάν επικοινωνία, μέσω του προσωπικού τους υπολογιστή. Το μόνο που απαιτείται σε αυτή την περίπτωση, είναι μία σύνδεση στο Διαδίκτυο (κάτι που μάλλον θεωρείται δεδομένο σήμερα, για το σπίτι) και μια συγκεκριμένη εφαρμογή που θα επιλέξουν οι χρήστες για τη μεταξύ τους επικοινωνία. Έτσι, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στους υπολογιστές εδώ και πολύ καιρό, γιατί να μην την εκμεταλλευτείτε και από το smartphone σας;

Όσον αφορά τις φορητές συσκευές, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση, συγκριτικά με τους υπολογιστές: το Internet σε αυτές, δε θεωρείται δεδομένο, ούτε απεριόριστο. Η καλύτερη λύση φυσικά είναι να χρησιμοποιήσετε το Wi-Fi από τη σταθερή σας σύνδεση, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το κάνετε μόνο όσο βρίσκεστε στο σπίτι. Όταν πάλι βρίσκεστε “στο δρόμο”, θα χρειαστεί είτε να συμβιβαστείτε με το Wi-Fi κάποιου κοντινού σας hotspot, είτε να “ξοδέψετε” kilobytes από τη 3G/4G σύνδεσή σας. Ακόμα και στην τελευταία περίπτωση πάντως, η χρήση κάποιας από τις εφαρμογές που προτείνουμε στη συνέχεια, μπορεί να είναι πιο συμφέρουσα από τη συμβατική ομιλία και την αποστολή SMS.

Κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι διαφορετική και θα πρέπει να σταθμίσετε τις ανάγκες σας για να βρείτε την κατάλληλη εφαρμογή. Αν συνηθίζετε να αποστέλλετε πολλά μηνύματα SMS, ένας απλός “messenger” θα σας καλύψει απόλυτα. Αν πάλι μιλάτε πολύ και βρίσκεστε μακριά από τη σταθερή σας σύνδεση, θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα πακέτο που σας δίνει αρκετά δωρεάν MBs για τις VoIP συνομιλίες σας.

Με αυτή τη λογική, ενδεχομένως θα χρειαστεί να αλλάξετε και το υπάρχον πρόγραμμά σας, να αφαιρέσετε – για παράδειγμα - τα δωρεάν SMS που έχετε και να προσθέσετε περισσότερα MBs. Έτσι, πριν τελικά το επιχειρήσετε, θα πρέπει να δείτε αναλυτικά τη χρήση που κάνετε για να διαπιστώσετε αν και τι ακριβώς σας συμφέρει.

Skype και Viber: Οι πρωταγωνιστές
Το Skype
- που ανήκει εδώ και αρκετό καιρό στη Microsoft - είναι μία από τις συνηθέστερες και πιο οικονομικές λύσεις για να συνομιλήσετε τηλεφωνικά, ιδιαίτερα αν ο συνομιλητής σας βρίσκεται στο εξωτερικό. Οι κλήσεις από υπολογιστή σε υπολογιστή (ή γενικότερα από και προς συσκευές που χρησιμοποιούν Skype), είναι εντελώς δωρεάν, ενώ μια μικρή χρέωση υπάρχει στην περίπτωση που θα θελήσετε να καλέσετε κάποιο άλλο συμβατικό τηλεφωνικό νούμερο. Η εφαρμογή για τις φορητές συσκευές διαθέτει εξαιρετικά εύχρηστο περιβάλλον εργασίας, πολύ καλή ποιότητα ήχου, αλλά και "ζωντανές" βιντεοκλήσεις. Παράλληλα, αποτελεί και ένα πολύ καλό εργαλείο για να στέλνετε αλλά και να λαμβάνετε μηνύματα κειμένου με τις επαφές σας.

Το Viber από την άλλη, ακολούθησε αντίθετη πορεία σε σχέση με το Skype: Δημιουργήθηκε πρώτα ως mobile app - για επικοινωνία τόσο με φωνή όσο και με μηνύματα - ενώ σχετικά πρόσφατα πέρασε και στο χώρο των υπολογιστών προσφέροντας εκδόσεις για PC και Mac. Η μόνη προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία και να επικοινωνήσετε δωρεάν με γνωστούς και φίλους σας, είναι αφ’ ενός να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο Viber, αφ’ ετέρου να διαθέτουν και οι άλλοι εγκατεστημένο στο smartphone ή το tablet τους τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

WhatsApp
Με 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, το What’s App Messenger - όπως είναι ο πλήρης τίτλος του - σίγουρα δεν αποτελεί αμελητέο μέγεθος στην κατηγορία του. Η εφαρμογή μάλιστα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής, ανεξαρτήτου πλατφόρμας, αφού είναι διαθέσιμη τόσο για iOS όσο και για Android. Ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματά της – συγκριτικά πάντα με τον ανταγωνισμό - είναι και το ότι δεν διατίθεται σε έκδοση για τον υπολογιστή, ώστε να τη χρησιμοποιήσετε και εκεί σε περίπτωση που είστε στο σπίτι. Σημειώστε ότι τον περασμένο χρόνο, το WhatsApp εξαγοράστηκε από το Facebook, με ό,τι αυτό μπορεί μελλοντικά να συνεπάγεται.

Facebook Chat
Η δημοφιλής υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων με τους διαδικτυακούς σας φίλους. Το Facebook Chat, όπως είναι γνωστή η αντίστοιχη υπηρεσία, λειτουργεί μάλιστα ανεξάρτητα από τη δραστηριότητά σας στην ιστοσελίδα. Έτσι, μπορείτε να πλοηγείστε κανονικά στο timeline ή στον τοίχο σας, να διαβάζετε αλλά και να ανεβάζετε τα δικά σας post και ταυτόχρονα να συνομιλείτε με έναν ή περισσότερους χρήστες. Μία χρήσιμη λειτουργία είναι και το “ιστορικό”, το οποίο αποθηκεύει αυτόματα όλες σας τις συνομιλίες, για να ανατρέξετε σε αυτές σε περίπτωση που θα χρειαστεί. Το Facebook Chat, που διατίθεται φυσικά δωρεάν, υποστηρίζεται από όλα ανεξαιρέτως τα Facebook Apps, για το smartphone ή το tablet σας. Μία διαφορά παρόλα αυτά σε σχέση με το WhatsApp που αναφέρουμε παραπάνω, είναι ότι η επικοινωνία σας περιορίζεται μόνο στους Facebook φίλους σας και όχι με τις τηλεφωνικές επαφές σας - όπως συμβαίνει στην περίπτωση της προαναφερθείσας εφαρμογής.

Google Talk / Google Hangouts
Σε περίπτωση που έχετε λογαριασμό στο Google, το πιθανότερο είναι ότι θα γνωρίζετε για τις παραπάνω υπηρεσίες. Δίπλα από τη λίστα επαφών σας, υπάρχει ένα μικρό εικονίδιο με ένα ακουστικό τηλεφώνου το όποιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τηλεφωνήσετε σε γνωστούς και φίλους σας με χαμηλές χρεώσεις. Αν και δεν προσφέρεται η δυνατότητα να τηλεφωνήσετε σε κινητά τηλέφωνα, μπορείτε παρόλα αυτά να αποστείλετε γραπτά μηνύματα εντελώς δωρεάν σε άλλους χρήστες που χρησιμοποιούν τη σχετική υπηρεσία.
Εδώ και αρκετό διάστημα η Google έχει αντικαταστήσει το Google Talk με το Google Hangouts, ανανεώνοντας το περιβάλλον εργασίας και δημιουργώντας και την αντίστοιχη εφαρμογή για smartphone και tablets. Το Google Hangouts, όσον αφορά τις λειτουργίες του, τοποθετείται ανάμεσα στο Facebook Chat και το WhatsApp, χρησιμοποιώντας παράλληλα και ένα ιδιαίτερα ελαφρύ interface. Ένα πλεονέκτημά του, είναι και το γεγονός ότι προσφέρει εύκολο sharing links, αρχείων και οτιδήποτε άλλο θελήσετε, μέσα από τις υπόλοιπες υπηρεσίες τις Google (Gmail, Google+ κτλπ), ενώ υποστηρίζει και λειτουργία blocking για να επικοινωνείτε μόνο με τους χρήστες που επιθυμείτε εσείς.

Tango
Το Tango είναι ίσως το λιγότερο γνωστό από τα προγράμματα αυτής της κατηγορίας, διαθέτει όμως περισσότερους από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Η εφαρμογή, η οποία διατίθεται τόσο για Windows όσο και για Android αλλά και iOS φορητές συσκευές, σας επιτρέπει είτε να κάνετε δωρεάν βίντεο κλήσεις αλλά και φωνητικές κλήσεις, είτε να στείλετε μηνύματα στους φίλους σας από το κινητό σας τηλέφωνο. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε βίντεο μηνύματα και να τα στείλετε σε πολλούς χρήστες από τη λίστα επαφών σας, ταυτόχρονα. Σε γενικές γραμμές, το Tango είναι πολύ ελαφριά εφαρμογή, με αποτέλεσμα να καταναλώνει ελάχιστους πόρους από τη φορητή συσκευή σας, κάτι που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι χρήστες παλαιότερων μοντέλων smartphones και tablets.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v