Tablet ή laptop; Τι από τα δύο να πάρω;

Το tablet πηγαίνει παντού, αλλά το laptop έχει μεγαλύτερη οθόνη και πληκτρολόγιο. Ένα crash test που θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι από τα δύο χρειάζεστε.
Tablet ή laptop; Τι από τα δύο να πάρω;
του Χρήστου Τζώρτζη

Με τα tablets να βρίσκονται σήμερα σε κάθε σπίτι, το ερώτημα είναι αν χρειαζόμαστε ακόμα φορητούς υπολογιστές για τις καθημερινές εργασίες μας. Στη συνέχεια συγκρίνουμε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των tablets και των notebooks, για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε.

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται απαραίτητα να απορρίψετε κάποια από τις προαναφερόμενες συσκευές, αφού η κάθε μία “παίζει στο δικό της γήπεδο”. Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φορητό σύστημα – η πλοήγηση στο Διαδίκτυο, για παράδειγμα, είναι μία από αυτές. Μήπως όμως αν εξειδικεύσετε τις χρήσεις για κάθε συσκευή θα αποκτήσετε βελτιωμένη συνολικά εμπειρία;

Αν είστε στο σπίτι, δε θα ήταν πιο βολικό να πλοηγηθείτε σε μια ιστοσελίδα από τη 17άρα οθόνη του notebook σας, παρά από την 7’’ οθόνη του tablet σας; Λογικό, εκτός φυσικά αν θέλετε να το κάνετε από… το κρεβάτι σας, οπότε μάλλον το tablet βολεύει περισσότερο.

Στο ίδιο κλίμα, όταν ταξιδεύετε, ένα λεπτό και ελαφρύ tablet, θα χωρέσει πιο εύκολα στη βαλίτσα σας σε σχέση με τον “ογκώδη” φορητό υπολογιστή σας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι οι δύο αυτές συσκευές, δεν αντικαθιστούν η μία την άλλη, καθώς μπορείτε να έχετε στην κατοχή σας και τις δύο και να επιλέγετε κάθε φορά ποια θα χρησιμοποιήσετε ανάλογα την περίσταση.

Notebooks

Πρόκειται για τον παλαιότερο, αλλά και δημοφιλέστερο τύπο φορητού συστήματος, ο οποίος διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία, τόσο όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, την τιμή, αλλά και τον σκοπό που προορίζεται. Τα notebooks είναι σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή για τους χρήστες που επιθυμούν έναν μικρού μεγέθους και χαμηλού βάρους υπολογιστή που θα μπορεί να μεταφέρεται εύκολα. Ακόμα και έτσι πάντως, η μεταφορά ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Ορισμένα notebooks κάθε άλλο παρά μικρών διαστάσεων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, κάτι που ο χρήστης αντιλαμβάνεται ακόμα καλύτερα σε μεγάλα ταξίδια. Το βασικότερο ίσως χαρακτηριστικό ενός notebook, είναι η οθόνη του, κάτι που προσδιορίζει και τις διαστάσεις της συσκευής. Σε γενικές γραμμές η μικρότερη οθόνη που θα συναντήσετε σε ένα συμβατικό laptop, είναι 15,4’’, ενώ η μεγαλύτερη ξεπερνάει τις 18’’.

Υπάρχουν πάντως και μικρότερες σε μέγεθος (οθόνης) συσκευές, γνωστές ως ultra-portable laptops και τα οποία χαρακτηρίζονται από χαμηλό βάρος και μεγάλη αυτονομία. Δημοφιλής εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι το Apple Macbook Air με μοντέλα στις 11 και 13’’. 

Το προφίλ του χρήστη που θα προτιμήσει ένα notebook δεν είναι εύκολο να σκιαγραφηθεί, καθώς η τεράστια ποικιλία μοντέλων καθιστά αυτή την προσπάθεια πολύπλοκη. Σε γενικές γραμμές, ισχύουν τα αυτονόητα. Για τη θέαση για παράδειγμα ταινιών ή για πλοήγηση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, σίγουρα θα χρειαστείτε ένα laptop με μεγάλη οθόνη (17’’), όπως είναι για παράδειγμα το HP Pavilion 17-F083ND (€560).

Αντίθετα, αν ταξιδεύετε συνεχώς και χρειάζεται να έχετε συχνά πρόσβαση σε εφαρμογές των Windows, ένα laptop μικρών διαστάσεων, με οθόνη 15,6’’ είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή (π.χ. Toshiba Satellite L50, €490).

Όσον αφορά το gaming, τέλος, υπάρχουν σήμερα notebooks αρκετά ισχυρά για να τρέξουν μέχρι και τα πλέον σύγχρονα τρισδιάστατα παιχνίδια (π.χ η σειρά Dell Alienware 17, από €1500), κάτι που δε θα το συναντήσετε σε κανένα tablet – τουλάχιστον προς το παρόν.

Tablets

Τα tablets μπορούν ουσιαστικά να χρησιμοποιηθούν για να ακούσετε μουσική, να παρακολουθήσετε ταινίες, να διαβάσετε e-books, να παίξετε παιχνίδια, να πλοηγηθείτε στο Διαδίκτυο, να δείτε τα e-mails σας και να έχετε πρόσβαση σε ένα σωρό ακόμα δραστηριότητες, όπου κι αν βρίσκεστε. Σε γενικές γραμμές δεν προορίζονται για “βαριά” πληκτρολόγηση, καθώς περιορίζονται από την έλλειψη πληκτρολογίου.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους συγκριτικά με τα notebooks είναι η αμεσότητα και η ταχύτητα εκτέλεσης εφαρμογών που προσφέρουν. Για να δείτε για παράδειγμα τα e-mail σας σε έναν φορητό υπολογιστή θα χρειαστεί να περιμένετε να φορτώσουν τα Windows και στη συνέχεια να τρέξετε το πρόγραμμα αλληλογραφίας. Αντίθετα, σε ένα tablet, αρκεί απλά να πατήσετε το πλήκτρο εκκίνησης για να έχετε τα e-mail σας στην οθόνη σε δευτερόλεπτα. Σημειώστε επίσης, ότι, σε γενικές γραμμές τα tablets έχουν μεγαλύτερη αυτονομία από τα περισσότερα notebooks και τα netbooks, με αποτέλεσμα να σας προσφέρουν περισσότερη ώρα χρήση στο δρόμο με μια απλή φόρτιση. Τα περισσότερα tablets διαθέτουν οθόνη αφής – συνήθως 7’’ ή 10’’, ενώ χαρακτηρίζονται επίσης από το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν.

Το iOS για παράδειγμα, χρησιμοποιείται αποκλειστικά στα προϊόντα της Apple και πιο συγκεκριμένα στο iPad (π.χ. Apple iPad Air 2, €530). Σίγουρα δε θα είχαμε τη δυνατότητα να αναλύσουμε σε αυτές τις γραμμές τα χαρακτηριστικά του κάθε λειτουργικού συστήματος, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε σε γενικές γραμμές ότι το iOS είναι “πιο κλειστό” (λιγότερο ευέλικτο σε παραμετροποιήσεις, αν προτιμάτε), σε σχέση με το Android.

Όσον αφορά τώρα το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα της Google, θα το βρείτε εγκατεστημένο σε μια τεράστια γκάμα μοντέλων, από το οικονομικό LG G Pad V400 (€95), μέχρι το πιο ακριβό Samsung Galaxy Note 10.1 (€600).

Παράλληλα, τα Windows tablets, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα που ενσωματώνουν (Windows 8.1 ή Windows RT). Τα πρώτα, είναι σε θέση να τρέξουν όλες τις κλασικές εφαρμογές των desktop συστημάτων προσφέροντας στο χρήστη μια πιο ολοκληρωμένη αίσθηση “υπολογιστή”, οπότε σας προτείνουμε να τα προτιμήσετε σε σχέση με τα μοντέλα Windows RT (π.χ. Acer Iconia Tab 8 W, €142).

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των Windows 8.1 tablets είναι ότι, οι περισσότεροι χρήστες γνωρίζουν ήδη το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν στο tablet όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν και στον υπολογιστή τους (κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει για τα iOS και το Android).

Τι να προτιμήσω τελικά;

Κάθε μία από τις παραπάνω συσκευές προσφέρει τα δικά της πλεονεκτήματα έναντι των άλλων δύο, οπότε και θα σας βολέψει περισσότερο αναλόγως κάθε φορά τις ανάγκες σας. Σκεφτείτε πού περνάτε (ή πως θα θέλατε να περνάτε) τον περισσότερο χρόνο με τον “υπολογιστή σας”. Αν εργάζεστε για παράδειγμα από το σπίτι, μάλλον ένα laptop με μεγάλη οθόνη (17’’ ή μεγαλύτερη) θα αποτελούσε μια πολύ καλή επιλογή. Αν μετακινήστε συχνά και χρειάζεστε Windows, προτιμήσετε είτε ένα ελαφρύ notebook, είτε ένα Windows 8.1 tablet.

Στην πραγματικότητα, τα tablets… χωράνε παντού. Το μοναδικό τους μειονέκτημα είναι η έλλειψη πληκτρολογίου, αν και, ακόμα και αυτό μπορείτε να το ξεπεράσετε χρησιμοποιώντας ένα πληκτρολόγιο Bluetooth.

Τέλος, αν πραγματικά χρειάζεται να αποκτήσετε μόνο μία από τις δύο φορητές συσκευές και δεν μπορείτε να αποφασίσετε, υπάρχει πάντα και η λύση των convertible laptops που συνδυάζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά των δύο κόσμων. Φανταστείτε ότι έχετε ένα notebook με αποσπώμενο πληκτρολόγιο το οποίο μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και ως tablet.
 
Σε αυτή την κατηγορία φορητών συσκευών θα συναντήσετε διαφορετικά μοντέλα με ποικίλα χαρακτηριστικά αλλά και κόστη. Μπορείτε για παράδειγμα να στραφείτε σε κάτι οικονομικό, όπως είναι το Asus Transformer Book T100 (€260), να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα και να αποκτήσετε το Dell Inspiron 11 (€550), είτε να συμβιβαστείτε μόνο με μια κορυφαία συσκευή αυτής της κατηγορίας και να αποκτήσετε ένα εκ των Lenovo ThinkPad Yoga (1000€) ή Microsoft Surface Pro 3 (€1000). Η επιλογή είναι δική σας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v