Asus Miracast Dongle: Από το tablet στην τηλεόραση

Ασύρματη σύνδεση και μεταφορά ήχου και εικόνας από το tablet σας στην τηλεόραση; Η Asus το… είπε και το έκανε με το Miracast Dongle.

Asus Miracast Dongle: Από το tablet στην τηλεόραση
του Χρήστου Τζώρτζη

Το γεγονός ότι έχει γεμίσει ο κόσμος με tablet είναι αναμφισβήτητο. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε μια συγκέντρωση κόσμου, υψώνονται όχι μόνο smartphones για να καταγράψουν το συμβάν αλλά και 7άρια ή/και 10άρια tablet. Το tablet, είναι στη ζωή μας, είναι στην καθημερινότητα μας και μένει να δούμε πώς θα το συνδυάσουμε – συνδέσουμε και με άλλες συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Ενδεχομένως η παραπάνω σκέψη να αποτέλεσε και ένα από ερείσματα που έκαναν την Asus να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να λανσάρει στην αγορά το Miracast Dongle.

Καταρχάς να δούμε λίγα πράγματα για την τεχνολογία Miracast και μετά να αξιολογήσουμε αν ο αντάπτορας της Asus θα φανεί χρήσιμος και πού. Η τεχνολογία Miracast επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση υψηλής ποιότητα ήχου και εικόνας από μια συσκευή στην άλλη. Θα περιορίσουμε την αναφορά μας στη μετάδοση HD ήχου και εικόνας από ένα tablet σε μια τηλεόραση, αλλά αυτό θα το κάνουμε μόνο για την καλύτερη κατανόηση της τεχνολογίας και όχι για να την περιορίσουμε σε μια και μόνο εφαρμογή της.

Το Miracast "μοιάζει" σε εμβέλεια με το Bluetooth, κάτι που σημαίνει ότι η ασύρματη σύνδεση του tablet με την τηλεόραση έχει εμβέλεια γύρω στα 10 μέτρα. Ωστόσο στο Bluetooth έχουμε μετάδοση μόνο φωνής, ενώ στο Miracast "περνάει" εικόνα και ήχος υψηλής ποιότητας. Η σύνδεση δυο συσκευών μέσω Miracast γίνεται μέσω Wi-Fi Direct πρωτοκόλλων, δηλαδή τη δυνατότητας ασύρματης σύνδεσης δυο συσκευών μέσω Wi-Fi χωρίς τη χρήση ενός access point (hotspot).

Συνεπώς όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις η σύνδεση δυο συσκευών μέσω Miracast απαιτεί την υποστήριξη της τεχνολογία και από τις δυο συσκευές. Για τα μεν tablet η Asus υποστηρίζει… θερμά την τεχνολογία, ενσωματώνοντας σε πολλές συσκευές της υποστήριξη Miracast, ενώ παρόμοια δραστηριότητα έχουμε και από άλλους κατασκευαστές.

Το ASUS Miracast Dongle είναι μια περιορισμένων διαστάσεων συσκευή που μπορεί να συνδεθεί στην HDMI θύρα της τηλεόρασης. Από εκεί και πέρα η σύνδεση με το tablet που διαθέτει Miracast, γίνεται μέσω της ενεργοποίησης της υπηρεσίας και το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης, ό,τι εμφανίζεται στην οθόνη του tablet. Οι εντολές αφής, η περιστροφή και ό,τι άλλο κάνετε στο tablet σας αποτυπώνεται και στην οθόνη της τηλεόρασης. Είναι σαν να έχετε συνδέσει το tablet με την τηλεόραση μέσω HDMI καλωδίου, αλλά εδώ η σύνδεση είναι ασύρματη.


Μέσω της ασύρματης σύνδεσης Miracast μπορείτε να στείλετε στην τηλεόραση εικόνα ανάλυσης έως 1920x1080 και φυσικά ήχο αφού η το ASUS Miracast Dongle διαθέτει θύρα HDMI 1.3 (Male). Η τροφοδοσία με ρεύμα του ASUS Miracast Dongle γίνεται μέσω της θύρα USB microB, ενώ η συσκευή υποστηρίζει Android 4.2 και Windows 8.1 συσκευές. Ο χειρισμός ενός παιχνιδιού μέσω των αισθητήρων των tablet και η προβολή στην τηλεόραση αυξάνουν δραστικά το λεγόμενο Game experience. Άλλες εξίσου διασκεδαστικές χρήσης είναι η παρακολούθηση ταινιών, η ακρόαση μουσικής ή το browsing στο Internet.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε και μια "επαγγελματική" χρήση την οποία είδαμε live και ήταν η παρουσίαση διαφανειών (Power Point). O ομιλητής έχει την ελευθερία κινήσεων λόγω της ασύρματης σύνδεσης, ενώ η εναλλαγή διαφανειών μέσω της αφής ή το zoom και un-zoom είναι άκρως εντυπωσιακά.

Το ASUS Miracast Dongle κέρδισε 2 βραβεία καινοτομίας στην μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογία στον κόσμο (CES 2014) και αυτό γιατί είναι σαφές ότι τόσο η συσκευή όσο και η τεχνολογία που κρύβει, μπορούν να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν νέες χρήσεις που να σχετίζονται με την αφή και την προβολή. Η τιμή του ASUS Miracast Dongle αγγίζει τα 80 ευρώ. Αν και αρχικά μοιάζει ακριβό, αν δείτε live ή κατανοήσετε από κάποιο βίντεο τη χρήση του και έχετε συσκευή που υποστηρίζει Miracast, τότε είναι σίγουρο ότι θα αξιολογήσετε διαφορετικά το κόστος της συσκευής.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v