Ο ΟΤΕ και η COSMOTE πρωτοπορούν με δράσεις αφιερωμένες στο «Ναυάγιο των Αντικυθήρων»

Ο ΟΤΕ και η COSMOTE παντρεύουν την τεχνολογία με την πολιτιστική μας κληρονομιά, υλοποιώντας πρωτοποριακά applications για τους επισκέπτες της έκθεσης για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και προγράμματα για μαθητές – υποψήφιους… αρχαιολόγους.
Ο ΟΤΕ και η COSMOTE πρωτοπορούν με δράσεις αφιερωμένες στο «Ναυάγιο των Αντικυθήρων»
Στο πλαίσιο της χορηγίας της έκθεσης «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Το πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός», στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο ΟΤΕ και η COSMOTE προχώρησαν σε μια σειρά από δράσεις που προωθούν τη μοναδική αυτή πτυχή του ελληνικού πολιτισμού. Ειδικότερα, οι δράσεις που υλοποιήθηκαν είχαν ως βασικό άξονα την τεχνολογία και την παιδεία γύρω από τη θεματική της έκθεσης και το σημαντικότερο έκθεμά της: Το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ο ΟΤΕ και η COSMOTE συνδυάζοντας τον πολιτιστικό πλούτο της έκθεσης με την τεχνολογία, ανέπτυξαν μια εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα (smartphnones application), που βοηθάει το χρήστη να ξεναγηθεί στο χώρο της έκθεσης και να μάθει επιπλέον πληροφορίες για το πλοίο, τους θησαυρούς, και το Μηχανισμό. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται τέτοια τεχνολογία για μουσειακούς σκοπούς στην Ελλάδα. Σημειωτέον η COSMOTE είχε πρωτοπορήσει με τη δημιουργία του iPhone App κατά τη διάρκεια της χορηγίας της στο ATHENS BIENNALE 2009: “HEAVEN”.

Επίσης αναπτύχθηκε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – με αποκλειστική χορηγία του ΟΤΕ και της COSMOTE - μια ειδική διαδικτυακή εκπαιδευτική εφαρμογή που αφορά στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Η εφαρμογή αυτή, ή αλλιώς ιστο-εξερεύνηση, απευθύνεται σε παιδιά 15 ετών και άνω, χωρίς αυτό να είναι αποτρεπτικό για ένα μικρότερο παιδί ή έναν ενήλικα να μπορεί να συμμετέχει. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να διερευνήσει τα μυστήρια του Μηχανισμού μέσα από 4 διαφορετικές ειδικότητες – αποστολές (αρχαιολόγοι, επιγραφικοί, μηχανικοί και ιστορικοί της επιστήμης). Θα περιέχει οδηγίες, πληροφοριακό υλικό, τεχνολογικές εφαρμογές, και σχετικούς υπερσυνδέσμους σε ελεγμένες ιστοσελίδες. Μόλις ολοκληρωθεί θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.



Επιπλέον ο ΟΤΕ και την COSMOTE σε συνεργασία με το Μουσείο προχώρησαν στην έκδοση ενός λευκώματος σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αφιερωμένο στην τεχνολογία πίσω από το πλοίο, τους θησαυρούς, και φυσικά, το μηχανισμό. Τέλος, δημιουργήθηκε στο χώρο υποδοχής του Μουσείου το “OTE-COSMOTE Internet Corner”, όπου προσφέρεται σε όλους δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο με υποδομή από τον ΟΤΕ και εξοπλισμό της COSMOTE.

Για τους μαθητές από σχολεία της Σύμης και των Κυθήρων, ο ΟΤΕ και η COSMOTE διοργάνωσαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοξενίας, στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα ευρήματα από το ναυάγιο 111 χρόνια μετά την ανέλκυση του από τους πρόγονους τους. Η φιλοξενία τους πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 2 – 4 Νοεμβρίου, και κατά την επίσκεψή τους, συμμετείχαν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με επίσκεψη και ειδική ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Ακρόπολης, και το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v