Και εγένετο… το iPhone 5

Η αναμονή έλαβε τέλος και η επίσημη παρουσίαση του iPhone 5 είναι γεγονός. Όσα χρειάζεται να ξέρετε για το νέο δημιούργημα της Apple.
Και εγένετο… το iPhone 5
του Χρήστου Τζώρτζη

Η αναμονή και οι φήμες έλαβαν τέλος. Χθες 12 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) η Apple παρουσίασε το iPhone 5, που σημαίνει ότι πλέον έχουμε πλήρη "εικόνα" του κορυφαίου smartphone στον κόσμο.

Το δοκιμασμένο design της συσκευής, που έφερε τα πάνω κάτω στην κινητή τηλεφωνία, παραμένει κατά βάση το ίδιο. Οι βελτιώσεις αφορούν πολλά και σημαντικά σημεία της συσκευής με σκοπό - τι άλλο το να εξακολουθήσει να ηγείται στη κατηγορία του.

Η Apple αυξάνει τη διάσταση της οθόνης του iPhone στις 4 ίντσες (έναντι 3,5 του προκατόχου). Η οθόνη υποστηρίζει ανάλυση 1136x640 pixels και είναι τεχνολογίας in-touch technology. Διαθέτει δηλαδή τους αισθητήρες αφής πάνω στο πάνελ και αυτό έχει σαν συνέπεια εκτός του να είναι πιο λεπτή να προσφέρει και μεγαλύτερη ακρίβεια ελέγχου.

Όσον αφορά τις φυσικές διαστάσεις έχουμε μείωση στο πάχος και το βάρος της συσκευής. Το απίστευτα λεπτό iPhone 4 των 9,22 χιλιοστών είναι παρελθόν και το iPhone 5 κατεβάζει στα 7,6 χιλιοστά τον "πήχη". Επίσης, από τα 140 γραμμάρια του iPhone 4 το νέο iPhone ζυγίζει μόλις 112 γραμμάρια. Η αυξημένη διάσταση της οθόνης έχει σαν συνέπεια την κατ΄ ελάχιστο αύξηση και της συσκευής, από τα 115 στα 123,8 χιλιοστά.

Το σασί του iPhone 5 είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από αλουμίνιο και γυαλί γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ποιότητάς του.



Ο επεξεργαστής που "φοράει" το iPhone 5 είναι ο Α6 SoC ο οποίος – σύμφωνα με την Apple – επιτυγχάνει διπλάσιες επιδόσεις τόσο σε επεξεργασία δεδομένων όσο και σε επεξεργασία γραφικών.

H κάμερα του νέου iPhone έχει ίδια ανάλυση με το προηγούμενο - στα 8 Megapixel, ωστόσο διαθέτει αισθητήρα με υβριδικό φίλτρο υπέρυθρων για ποιοτικές λήψεις ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το iPhone 5 φωτογραφίζει κατά 40% ταχύτερα. Η κάμερα υποστηρίζει και λήψη βίντεο 1080p, ενώ η συσκευή διαθέτει 3 μικρόφωνα και ηχείο, το οποίο αν και αποδίδει κρυστάλλινο και ποιοτικό ήχο είναι 20% μικρότερο από το ηχείο του προηγούμενου iPhone.

Όπως ήταν φυσικό, το iPhone 5 ενσωματώνει την καινούργια έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple το iOS 6, ειδικά προσαρμοσμένο για την ανάλυση της οθόνης της συσκευής.

Το iOS 6 έχει σχεδιαστεί ώστε να δίνει στον χρήστη τα κατάλληλα εργαλεία για να είναι αποτελεσματικός και γρήγορος σε καθημερινές εργασίες που κάνει με τη συσκευή του. Διαθέτει αναβαθμισμένες λειτουργίες, Χαρτών (Maps), Επικοινωνίας (Mail, Safari), διασκέδασης (Siri, Shared Photo Streams), Κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) κ.ά.

Το iPhone 5 δεν θα δέχεται τις κάρτες microSIM, αλλά nano SIM, ενώ υποστηρίζει και δίκτυα τέταρτης γενιάς (LTE) που είναι έως και 10 φορές πιο γρήγορα από τα 3G δίκτυα.

Ο ανανεωμένος leader των smartphone θα κυκλοφορήσει στις 21η Σεπτεμβρίου, σε Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Αμερική, Καναδά, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Χονκ Κονγκ και Αυστραλία, ενώ στη χώρα μας αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v