Toshiba Portege z830: Φορητότητα… υψηλών επιδόσεων

Ενάντια στον κανόνα που θέλει τη φορητότητα με τις επιδόσεις να ακολουθούν βίους αντίθετους στα Ultrabooks, το Portege z830 αποτελεί εξαίρεση με το μικρό βάρος και τον ισχυρό επεξεργαστή του.
Toshiba Portege z830: Φορητότητα… υψηλών επιδόσεων
του Χρήστου Τζώρτζη

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και κυρίως οι σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις εργασίας, έχουν κάνει την έννοια της φορητότητας κυρίαρχο ζητούμενο στις συσκευές τεχνολογίας. Αν και πολλές φορές η φορητότητα δρα σε βάρος των επιδόσεων, αυτό δεν συμβαίνει με το Portege z830. Μιλάμε για ένα Ultrabooks, με βάρος λιγότερο από 1,2 κιλά, πολύ ισχυρό αλλά και πολύ ανθεκτικό.

Τα Ultrabooks είναι μια κατηγορία φορητών υπολογιστών που έχουν σαν στόχο να ισορροπήσουν μεταξύ φορητότητας και επιδόσεων. Απευθύνονται σε αυτούς που αντί να έχουν δυο φορητούς, έναν…οικιακό βαρύ αλλά ισχυρό και ένα ελαφρύ αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων netbook, επιθυμούν να αποκτήσουν ένα και μόνο φορητό, ένα ultrabook δηλαδή.

Αρκετά όμως με την ανάλυση της κατηγορίας. Ας περάσουμε στην πράξη, δηλαδή στην επαφή με το Portege z830. Αυτό που διαπιστώνεις με την πρώτη ματιά στο z830 είναι ότι έχεις να κάνεις με ένα πολύ λεπτό φορητό υπολογιστή. Τα μόλις 15,5 χιλιοστά πάχους είναι μια πολύ καλή επίδοση, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν tablet που αγγίζουν τα 14 χιλιοστά.



Η δεύτερη διαπίστωση αφορά και πάλι τη φορητότητα της συσκευής και πηγάζει από την προσπάθεια να σηκώσετε και να πάρετε στα χέρια σας το z830. Τα 1120 γραμμάρια βάρους, σας επιτρέπουν να πιάσετε από οπουδήποτε τη συσκευή και να τη σηκώσετε αβίαστα και με μια κίνηση, χωρίς να χρειαστεί να τη "ζυγίσετε" ή να τη σηκώσετε, έστω και με μικρή βοήθεια του δεύτερου χεριού.

Τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά μαζί με την μεγάλη αυτονομία - σύμφωνα με την Toshiba η αυτονομία της μπαταρίας του z830 αγγίζει τις 8 ώρες - αποτελούν και την προίκα του z830 στον τομέα της φορητότητας. Στο τομέα των επιδόσεων τώρα, ανοίγοντάς το, θα διαπιστώσετε ότι η Toshiba έχει… προικίσει το z830 για τα καλά και σε αυτό τον τομέα.

Καταρχάς διαθέτει οθόνη διάστασης 13,3 ιντσών με οπίσθιο φωτισμό LED και ανάλυση 1366x768. Επίσης επεξεργαστή Intel Core i5-2557M δεύτερης γενιάς και μνήμη RAM 6 GB. Στην επίτευξη υψηλών επιδόσεων βοηθά και το δίσκος (μονάδα αποθήκευσης) τεχνολογίας SSD με χωρητικότητα 128 GB. Όσο αφορά τη συνδεσιμότητα, το Portege z830, στον περίπου 1,5 εκατοστά πάχους, χωράει 1 θύρα USB 3.0, 2 θύρες 2.0, αναγνώστη καρτών, θύρα VGA και HDMI, ενώ όσο αφορά την ασύρματη συνδεσιμότητα διαθέτει Wi-Fi n και Bluetooth 3.0.

Στα θετικά του συγκαταλέγεται και το πληκτρολόγιο, το οποίο είναι και φωτιζόμενο και αδιάβροχο, ενώ το touch pad είναι multi touch.

Όπως αναφέραμε ήδη ένα από σημαντικά χαρακτηριστικό του Portege Z830 είναι ότι είναι ανθεκτικό σε πτώσεις και μικρο-χτυπήματα. Η συσκευή παραμένει ακέραια και τα δεδομένα σας ανεπηρέαστα ακόμη και αν το laptop πέσει από ύψος 70 εκατοστών ή ασκηθεί πίεση επάνω του βάρους 100 κιλών.

Το Portege Z830 διατίθεται και σε έκδοση με 3G, και καλύπτεται από εγγύηση 3 ετών. Δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο αν λέγαμε ότι στο Z830 βρήκαμε το ιδανικό φορητό. Ωστόσο, μας απομένει είναι να βρούμε και τα 1000+ ευρώ που χρειαζόμαστε για να το αποκτήσουμε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v