Νέο iPad, νέα εποχή

Οι φήμες που υπάρχουν εδώ και καιρό για την έλευση του iPad 3, έπαψαν να είναι φήμες. Το όνομα της 3ης έκδοσης του iPad είναι "new iPad" και όπως ήταν αναμενόμενο πρόκειται για μια συσκευή με αναβαθμισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά πάντα εκλεπτυσμένη.
Νέο iPad, νέα εποχή
του Χρήστου Τζώρτζη

Απουσίας του αείμνηστου Steve Jobs, την παρουσίαση του νέου iPad, ανέλαβε ο νέος CEO της Apple, Tim Cook. Τo project του iPad δεν χρειάζεται επεξηγήσεις και αναλύσεις. Πρόκειται για τη συσκευή που επαναπροσδιόρισε την κατηγορία των tablet υπολογιστών και παραμένει μακράν ο ηγέτης της κατηγορίας. Η επιτυχία του "new iPad" είναι σχεδόν δεδομένη, καθώς τα εκατομμύρια των οπαδών του iPad, δημιουργούν εύκολα προϋποθέσεις επιτυχίας και για το "new iPad".

Ωστόσο ο ανταγωνισμός στα tablet έχει ενταθεί και πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για παρθένα αγορά. Η αγορά στα tablet βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης και αυτό αφορά όλα τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν τη συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών, δηλαδή το hardware της συσκευής, το λειτουργικό σύστημα, οι εφαρμογές ή ακόμη και τα αξεσουάρ.

Η διάσταση της Retina οθόνης του νέου iPad δεν έχει αλλάξει, παραμένει δηλαδή στις 9,7 ίντσες, ωστόσο αυτό που έχει αλλάξει είναι η ανάλυσή της. Τα 1024x768 pixels του iPad2 γίνονται 2048x1536 pixels στο "new iPad", που σημαίνει ότι μιλάμε για την υψηλότερη μέχρι σήμερα ανάλυση οθόνης σε φορητή συσκευή. Η οθόνη - το "γερό χαρτί" του iPad - γίνεται ακόμη πιο γερό, καθώς διαθέτει 3,1 εκατομμύρια pixels, δηλαδή 1 εκατομμύριο περισσότερα pixels από μια τηλεόραση HD και εξασφαλίζει 44% μεγαλύτερη καθαρότητα χρώματος αλλά και "άνετη" προβολή full HD περιεχομένου 1080p.

Σημαντική αναβάθμιση στη συσκευή είναι και ο διπύρηνος επεξεργαστής A5X που δίνει στη συσκευή άλλον "αέρα" στην εκτέλεση εφαρμογών, ενώ όσο αφορά τη συνδεσιμότητά του, το νέο iPad υποστηρίζει και δίκτυα 4ης γενιάς (4G) - χαρακτηριστικό που προς το παρόν στην χώρα μας είναι αδιάφορο.



Στον αναβαθμισμένο εξοπλισμό της συσκευής θα βρούμε επίσης κάμερα 5 megapixel με δυνατότητα εγγραφής βίντεο 1080p HD, ενώ από άποψης λειτουργικού "τρέχει" την τελευταία έκδοση του iOS, το 5.1.

Μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας το νέο iPad και να αποφανθούμε για την ποιότητα κατασκευής, για την εμπειρία χρήσης και κυρίως για την νέα οθόνη, δεν μπορούμε παρά να στηριχθούμε στην κεκτημένη ταχύτητα της συσκευής και να προβλέψουμε την εμπορική της επιτυχία. Ίσως το μοναδικό ζήτημα που δημιουργείται από τα specs είναι ότι η υποστηριζόμενη ανάλυση των 2048x1536 pixels ίσως δημιουργήσει μια μικρή σύγχυση στον προγραμματισμό των εφαρμογών για τα iPad. Ένας προγραμματιστής γνωρίζει πολύ καλά ότι, είναι άλλο να φτιάχνεις μια εφαρμογή για ανάλυση μέχρι 1024x768 pixels (του iPad και iPad2) και άλλο για φτιάχνεις μια εφαρμογή για ανάλυση 2048x1536 pixels. Αυτό κρύβει θέματα συμβατότητα ή προβληματικής απεικονίσεις αλλά το θέμα θα πρέπει να το δούμε στην πράξη.

Οι πρώτες συσκευές "new iPad" θα έρθουν στην Ελλάδα στις 23 Μαρτίου, ενώ το κατάστημα GOLDENi, έχει δημιουργήσει ήδη online φόρμα προαναγγελίας στο link www.golden-i.gr/newipad/ .

Προς το παρόν, τιμές για Ευρώπη και Ελλάδα δεν έχουμε και θα αρκεστούμε στις ανακοινώσεις του λανσαρίσματος στην Αμερική. Το νέο iPad με Wi-Fi θα κοστίζει $499 η έκδοση των 16GB, $599 η έκδοση των 32GB και $699 η έκδοση των 64GB. Η έκδοση Wi-Fi + 4G θα κοστίζει $629 για το μοντέλο των 16GB, $729 για το μοντέλο των 32GB και $829 για το μοντέλο των 64GB.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v