Περισσότερα τα κινητά από τους ανθρώπους το 2012

Πόσα κινητά θα υπάρχουν συνολικά πάνω στον πλανήτη μέσα στο 2012; Το… κινητό είδος πρόκειται να ξεπεράσει το ανθρώπινο μέσα στο τρέχον έτος, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσίευσε το δίκτυο Cisco.
Περισσότερα τα κινητά από τους ανθρώπους το 2012
Αν είχαν την δική τους βούληση, πιθανώς να… στρέφονταν εναντίον μας. Ευτυχώς για εμάς δεν έχουν και για αυτό μπορούμε προς το παρόν να κοιμόμαστε ήσυχοι. Όχι δεν πρόκειται για κάποιο νέο είδος ρομπότ που πολλαπλασιάζεται με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά για τις κινητές συσκευές, οι οποίες μέσα στο 2012 αναμένεται να ξεπεράσουν σε αριθμό τους ανθρώπους, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Cisco.

Μέχρι το 2016 προβλέπεται πως ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τα δέκα δισεκατομμύρια συνδεδεμένων συσκευών παγκοσμίως , ενώ το ίδιο έτος τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα διαχειρίζονται περίπου 130 exabytes δεδομένων κάθε χρόνο. Δηλαδή περίπου… τριάντα τρία εκατομμύρια DVD.

Η μεταφορά δεδομένων το 2011 ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή ολόκληρου του Διαδικτύου το 2000, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και άλλο προκαλώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών που ήδη «παλεύουν» να διαχειριστούν αυτόν τον τεράστιο όγκο δεδομένων.

Ήδη το μέσο smartphone χρησιμοποιεί 150 megabytes δεδομένων ανά μήνα, αλλά αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 2,6 gigabytes μέχρι το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. «Το 2016, το εξήντα τοις εκατό των χρηστών κινητού – περίπου τρία δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως- θα ανήκουν στο ‘Club των gigabytes’, με τον καθένα από αυτούς να ‘παράγει’ παραπάνω από ένα Gigabyte δεδομένων ανά μήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Suraj Shetty, αντιπρόεδρος της Cisco.

Οι αιτίες πίσω από αυτή την εντυπωσιακή άυξηση είναι αρκετές. Ο κόσμος χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο συσκευές tablets, οι οποίες «καταναλώνουν» πολύ περισσότερο όγκο δεδομένων σε σχέση με τα smartphones. Σύμφωνα με την έκθεση της Cisco, η χρήση των tablets κορυφώθηκε το 2011, φτάνοντας τις 23 εκατομμύρια συσκευές. Μέχρι το 2016, υπολογίζεται πως τα tablets θα κατέχουν περισσότερο από το δέκα τοις εκατό της παγκόσμιας μεταφοράς δεδομένων.

Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας είναι τα ταχύτερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Το 4G είναι διαθέσιμο μόλις στο 0,2% των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, αλλά ήδη κατέχει το 6% της μεταφοράς δεδομένων. Μάλιστα η χρήση του παράγει 28 τοις εκατό περισσότερη «κίνηση» δεδομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. «Όσο αυξάνονται οι ταχύτητες και η ποιότητα των υπηρεσιών, τόσο περισσότεροι χρήστες θα ξεκινήσουν να παρακολουθούν online videos στο κινητό τους, κάτι που πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη ‘έκρηξη’ στην μεταφορά δεδομένων», λέει ο Seb Lahtinen, του δικτύου ThinkBroadband.

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v