Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές για αρχάριους με 60-130 ευρώ

Ποια φωτογραφική μηχανή είναι η καλύτερη για να ξεκινήσετε τις φωτογραφικές σας περιπέτειες; Το in2life βάζει στο μικροσκόπιο τα πιο value for money ψηφιακά μοντέλα και σας προτείνει πέντε οικονομικές μηχανές για ερασιτεχνική χρήση.
Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές για αρχάριους με 60-130 ευρώ
του Πάρη Καπράλου

Σε ορισμένες κατηγορίες συσκευών ισχύει ό,τι και με τα αυτοκίνητα: είναι καλύτερα κάποιες φορές όταν ξεκινά να οδηγεί κανείς να προτιμά ένα μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση παρά ένα αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων για το ξεκίνημα. Έτσι, αν αυτά τα Χριστούγεννα θέλετε να προτρέψετε ένα παιδί ή έναν έφηβο να ξεκινήσει με τη φωτογραφία, ή αν εσείς νιώθετε πως ένα νέο χόμπι θα βελτίωνε τη διάθεση σας, ίσως θα πρέπει να ξεκινήσετε από... χαμηλά.

Μία φωτογραφική μηχανή για να αρχίσετε με τη φωτογραφία. Αυτό προτείνουμε. Μαζί με πέντε μοντέλα για τα οποία θα διαβάσετε στη συνέχεια του αφιερώματος μας, τα οποία κινούνται στο φάσμα των 60 – 130 ευρώ, χρήματα που ακόμα κι αν το νέο σας χόμπι ή η πρόταση σας με τη μορφή δώρου προς κάποιον άλλον δεν τελεσφορήσει, ποτέ δεν θα “κλάψετε”. Ιδίως φέτος που οι entry level φωτογραφικές μηχανές δίνουν όλες τις βασικές δυνατότητες των ψηφιακών μηχανών, κι έχουν βελτιωθεί σημαντικά από κάθε περασμένη χρονιά σε επίπεδο τιμής – επιδόσεων/ποιότητας. Ευρυγώνιοι φακοί -αν και ακόμη με πλαστικά compounds για λόγους διατήρησης του κόστους παραγωγής τους και διάθεσης τους χαμηλά, διάρκειες ζωής της μπαταρίας εξαιρετικά βελτιωμένες και με αντικραδασμική τεχνολογία, σε 8 – 14 και κάτι MegaPixels και με ένα ως δύο χρόνια εγγύηση, οι φωτογραφικές μηχανές που συστήνουμε θα δώσουν σε οποιονδήποτε μια ιδέα του κόσμου της φωτογραφίας, χωρίς να τον ταλαιπωρήσουν υπερβολικά, αποτελώντας ένα ιδανικό πρώτο βήμα.

Παράλληλα, όλες οι μηχανές πλέον διαθέτουν δυνατότητα για λήψη βίντεο -αν και η ποιότητα είναι σοβαρά αποκλίνουσα στα φθηνότερα μοντέλα έναντι των ακριβότερων. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας κάποιον λογισμικών συμπίεσης και βελτιστοποίησης που έχουν αναπτυχθεί φέτος ή πέρυσι από τρίτες εταιρείες και τα οποία διατίθενται με “άδεια ανά τεμάχιο” στους κατασκευαστές με αποτέλεσμα να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του κόστους, και τα οποία προφανώς δεν περιλαμβάνονται στα φθηνά μοντέλα. Έτσι, θα λέγαμε ότι η κατηγορία συσκευών που παρουσιάζουμε σήμερα αφορά περισσότερο νέους χρήστες που πειραματίζονται σε ένα πρώτο επίπεδο, παρά αυτούς που επιθυμούν μια απλή μηχανή, οι οποίοι θα ήταν καλό να δώσουν 100 – 150 ευρώ περισσότερα, και να αγοράσουν μία μηχανή με πολλαπλάσιες δυνατότητες σε επίπεδο ρυθμίσεων.

Παρόλα αυτά, για να μην τρομάζετε δίχως λόγο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα έχουν κάποιες διευκολύνσεις π.χ. σε επίπεδο αυτόματης εύρεσης σωστής γωνίας για να τραβήξετε ένα πορτραίτο, λειτουργίες ανεύρεσης χαμόγελων, βασικές λειτουργίες βελτιστοποίησης εικόνας (anti-motion blur, SteadyShot, αυτόματες ρυθμίσεις εστίασης, κλπ) αλλά δεν δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη να ρυθμίσει πολλά πράγματα -πέρα από τα απολύτως βασικά που έλκουν τη καταγωγή από τη συμβατική, αναλογική φωτογραφία.

Ένα εγγενές πλεονέκτημα των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών αυτής της κατηγορίας είναι το εξαιρετικά μικρό βάρος. Αυτό δεν πρέπει να σας κάνει μεγάλη εντύπωση διότι αντίθετα από τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές, οι ακριβότερες φωτογραφικές μηχανές δεν είναι ποτέ εξαιρετικά ελαφριές, καθώς περιλαμβάνουν συνήθως (αναφερόμαστε προφανώς σε μη επαγγελματικά μοντέλα που αλλάζουν φακούς διατηρώντας ένα σταθερό στέλεχος μηχανής) ενσωματωμένο φακό από κρύσταλλο που προσθέτει στο βάρος, καθώς και υποσυστήματα που απαιτούν ξεχωριστά κυκλώματα με αποτέλεσμα έχουν ένα “ειδικό” βάρος. Το βάρος της εν λόγω κατηγορίας κινείται στα 100 – 200 γραμμάρια, προσθέτοντας ένα πλεονέκτημα φορητότητας για τους νέους χρήστες.

Τέλος, οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές αυτής της κατηγορίας έχουν PictBridge, δηλαδή τη δυνατότητα να τυπώνουν κατευθείαν σε ειδικούς εκτυπωτές με τη χρήση ασύρματου δικτύου χωρίς να παρεμβάλλεται υπολογιστής, αρχεία ικανοποιητικής πιστότητας. Τέτοιους εκτυπωτές θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα που αναλαμβάνουν την εκτύπωση φωτογραφιών και μπορείτε να τυπώσετε τις φωτογραφίες σας σε ελάχιστα λεπτά και μάλιστα συχνά επιλέγοντας μέσα από μία ποικιλία χαρτιών. Επιπρόσθετα, αρκετοί οικιακοί εκτυπωτές έχουν δυνατότητα εκτύπωσης με την συγκεκριμένη λειτουργία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v