Smartphones: Έξι «έξυπνες» προτάσεις αγοράς

Τι ακριβώς είναι τα smartphones; Γιατί το 2011 λέγεται πως θα είναι η χρονιά τους; Πόσο κοστίζουν; Και γιατί θα φορτίζουν όλα με τον ίδιο φορτιστή; Όσα θέλετε και δε θέλετε να ξέρετε για τα "έξυπνα" τηλέφωνα, και έξι "έξυπνες" προτάσεις αγοράς.
Smartphones: Έξι «έξυπνες» προτάσεις αγοράς
του Πάρη Καπράλου 

Τα Smart Phones φέτος ενηλικιώνονται. Όχι, δεν αστειεύομαι: το πρώτο smartphone κυκλοφόρησε το 1993, παρόλο που οι “έξυπνες” συσκευές κινητών άρχισαν να διεκδικούν σημαντικό μερίδιο αγοράς το 2004. Φέτος, αφού έσβησαν τα 18 κεράκια στην τούρτα φαίνεται πως είναι η χρονιά τους.

Το πρώτο Smartphone που κυκλοφόρησε ανήκε στη μητέρα της Πληροφορικής, ΙΒΜ, σε συνεργασία με την εταιρεία Bellsouth, και ήταν το “IBM Simon Personal Communicator”. Ουσιαστικά, ήταν ένα κινητό τηλέφωνο που ενσωμάτωνε έναν βομβητή (pager), ένα PDA κι ένα Fax. Αν και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη διάρκεια επίδειξης στην διεθνή έκθεση τεχνολογίας Comdex στο Λας Βέγκας το 1992, δεν κυκλοφόρησε παρά στα τέλη του 1993 στην αγορά, στην ελκυστικότατη τιμή των 900 δολαρίων.

Είχε touchscreen και τη δυνατότητα να πληκτρολογεί κάποιος σε εικονικό πληκτρολόγιο που εμφανιζόταν στην οθόνης: δεν είχε καθόλου πλήκτρα πέρα από αυτά που εμφανίζονταν στην οθόνη. Το πληκτρολόγιο ήταν QWERTY, δηλαδή η σειρά των γραμμάτων ήταν ίδια με αυτή ενός πληκτρολογίου για Η/Υ, και διέθετε και “έξυπνη” εισαγωγή κειμένου, τον πρόγονο δηλαδή του συστήματος “Τ9” όπως κατέληξε να ονομάζεται η τεχνολογία Predictive Text Entry, η οποία “μαντεύει” τη λέξη που θέλει να γράψει ο χρήστης με βάση τα πρώτα ψηφία της.

Η αμέσως επόμενη “στάση” στην ιστορία των Smartphones ήρθε το 1996 με το Nokia 9000, το πρώτο “Communicator” που έγινε διεθνώς γνωστό και πούλησε αρκετές συσκευές. Τηλέφωνο εξαιρετικά ανθεκτικό από κατασκευής, ευτύχησε να δει πολλές νέες εκδόσεις μέχρι πρόσφατα, οπότε και οι εξελιγμένες δυνατότητες του ενσωματώθηκαν σε μοντέλα της σειράς “Ε” και “Ν” της εταιρείας.

Ωστόσο, το όνομα “smartphone” ανάγεται στο 1997, όταν χρησιμοποιήθηκε από την Ericsson για να κατηγοριοποιήσει ένα νέο της μοντέλο με πολλές δυνατότητες διαχείρισης και επικοινωνίας που ουσιαστικά θύμιζαν ένα υβρίδιο μεταξύ PDA και κινητού τηλεφώνου. Η εταιρεία, έξυπνα, απέφυγε να βαφτίσει τη συσκευή Communicator, καθώς αυτό το όνομα είχε ταυτιστεί με τη σειρά 9000 της ανταγωνίστριας της, Nokia. Ο κόσμος γνώρισε το Ericsson GS88 και μία νέα λέξη προστέθηκε στο διεθνές λεξιλόγιο της τεχνολογίας, καθώς η Ericsson απλά χαρακτήρισε τη συσκευή Smartphone και δεν προσπάθησε να οικειοποιηθεί το όνομα.

Ακολούθησαν τα R380 και P800, το 2000 και το 2002 αντίστοιχα, καθώς και η εισαγωγή του λειτουργικού συστήματος Symbian, ενώ το 2001 η Microsoft διέθεσε την πρώτη προσαρμογή των Windows για περιβάλλον “smartphone”, την περίφημη έκδοση “Windows CE Pocket PC OS”. Εκείνη την εποχή ξεκίνησε κι ένας πόλεμος μεταξύ των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων και των εταιρειών ανάπτυξης Palmtops, PDAs και άλλων συναφών συσκευών, τον οποίο βεβαίως σε μεγάλο βαθμό μελλοντικά “έχασαν” οι δεύτεροι.

Τι είναι smartphone;
Παλαιότερα, συνηθίζαμε να προσδιορίζουμε ένα smartphone ως κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα, ικανό να στηρίξει αυξημένων απαιτήσεων εφαρμογές, προεγκατεστημένες ή μη, που συνέβαλαν στη “φορητότητα” των εργασιών μας. Με αυτή την έννοια τα Smartphones θα έπρεπε να είναι μονάχα Business Phones. Ωστόσο ο προσανατολισμός της εν λόγω κατηγορίας τα τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Όπως θα δούμε και στα μοντέλα που αυτή τη στιγμή αποτελούν την αρμάδα των σημαντικότερων κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, από το 2010 ακόμα, αλλά ιδίως από το 2011, το βάρος δίνεται στις πολλαπλές δυνατότητες της συσκευής να εξυπηρετήσει μια σειρά από ανάγκες. Το Smartphone μεταμορφώνεται με άλματα προόδου σε μια συσκευή “όλα-σε-ένα”, με σαφή πρόθεση στο άμεσο μέλλον ακόμη και να χάσει την πρωταρχική ιδιότητα του ως τηλεφώνου, στο πλαίσιο μιας συσκευής που θα παρέχει τη δυνατότητα στον κάτοχο της να επικοινωνεί με κάθε τρόπο, παντού και πάντα.

Τι φέρνει το 2011;
Τα μοντέλα που θα κυριαρχήσουν φέτος εν πολλοίς δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, αν και στο τέλος του 2010 κυκλοφόρησαν μερικά πολύ αξιόλογα smartphones, τα οποία θα κυριαρχήσουν στην αγορά τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2011, στα οποία θα αναφερθούμε εκτενώς παρακάτω. Αν και οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τεχνολογίας που λαμβάνουν χώρα την Άνοιξη αναμένεται να αναθεωρήσουν σημαντικά την άποψη μας για το θέμα, τα μοντέλα που θα επιδειχθούν εκεί συνήθως δεν φθάνουν στην αγορά πριν από το επόμενο Φθινόπωρο. Σε γενικές γραμμές οι αλλαγές που αναμένονται στον χώρο αφορούν τους επεξεργαστές, τη μνήμη και την αναθεώρηση λειτουργικών συστημάτων με νέες εκδόσεις.

Τα smartphones φέτος δεν είναι “smart” μονάχα σε ό,τι αφορά την ευφυΐα τους, αλλά είναι και “smart” ως προς την εμφάνισή τους. Η τάση κυριαρχίας της οθόνης αφής αναμένεται να μονοπωλήσει τους κατασκευαστές σύντομα, ενώ το μεγάλο στοίχημα εξακολουθεί να παίζεται στη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας με βάση καινοτόμο σχεδιασμό των κυκλωμάτων όσο και στη δυνατότητα περαιτέρω συμπύκνωσης ή περισσότερο σταδιακής εκφόρτισης των μπαταριών. Στόχος αυτών των κινήσεων δεν είναι μονάχα η αύξηση των χρόνων αναμονής/ ομιλίας, αλλά ουσιαστικά η στήριξη πολλών νέων δυνατοτήτων των συσκευών, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ενεργοβόρες (π.χ. WiFi, A-GPS, πολύπλοκα παιχνίδια με πλούσιο γραφικό περιβάλλον, κ.α.).

Η επανάσταση του φορτιστή
Μέσα στο 2011 οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και μάλλον κατόπιν αυτής της αποφασιστικής κίνησης και όλος ο κόσμος- θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα και μοναδικό είδος φορτιστή για Smartphones (Universal Charger). Όσο κι αν μοιάζει παράξενο, την αναποφασιστικότητα πολλών χρόνων των κατασκευαστών και τις διαφωνίες τους έλυσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πριν μερικές εβδομάδες αποφάσισε να επιβάλει με πυγμή στους κατασκευαστές μία κοινή μορφή φορτιστή για την Ευρωζώνη. Δέκα κατασκευαστές έχουν ήδη συμφωνήσει, κι αναμένεται ότι όλοι οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν σύντομα.

Video και “Ολοκληρωμένη Επικοινωνία”
Ιδιαίτερο βάρος έχουν ρίξει οι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων στη διαχείριση πολλαπλών μορφών και ειδών αρχείων video, στη βελτιστοποίηση του ήχου μέσα από την ενσωμάτωση νέων codecs και στη λήψη φωτογραφιών. Οι νέοι επεξεργαστές, η έκδοση 7 των Windows για κινητά τηλέφωνα όσο και τα νέα χαρακτηριστικά των android τηλεφώνων που θα δοθούν προς χρήση μέσα στο τρέχον έτος, θα δώσουν ώθηση και στο ψυχαγωγικό κομμάτι των συσκευών. Παράλληλα, το πρότυπο Bluetooth 3 με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και ποιότητα κυριαρχεί στις προτιμήσεις των κατασκευαστών, όπως επίσης και ο εξοπλισμός της συγκεκριμένης κατηγορίας συσκευών με πολύ ανώτερης ποιότητας κάμερες από τους προκατόχους τους, καθώς επίσης βελτιωμένο λογισμικό για τη διαχείριση εικόνας.

Ζήτημα τιμής
Αν και οι τιμές της συγκεκριμένης κατηγορίας συσκευών δεν αναμένεται να μειωθούν, από το 2010 έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια των περισσότερων κατασκευαστών να αγκαλιάσουν ευρύτερο κύκλο καταναλωτών και δυνητικών χρηστών Smartphones. Η προσπάθεια αυτή εξακολουθεί, ίσως και εντείνεται φέτος. Τα κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά κυμαίνονται από τα 200 και κάτι ευρώ μέχρι τα 700 παρά κάτι. Με εξαίρεση λοιπόν κάποια concept phones που μπορεί να κινηθούν λίγο ψηλότερα, αυτό το εύρος τιμής αναμένεται να επικρατήσει φέτος, αν και με πολύ περισσότερα μοντέλα. Με τα μέχρι τώρα κρατούντα, τα μοντέλα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2011 σε αυτή τη κατηγορία μόνο ξεπερνούν τα τριάντα σε αριθμό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δικαιούστε να επενδύσετε στην προσδοκία σημαντικής πτώσης της τιμής ενός μοντέλου με βάση την ημερομηνία κυκλοφορίας του, καθώς στο εξής τα μοντέλα “έξυπνων” τηλεφώνων θα αντικαθίστανται γρήγορα από επόμενα μοντέλα.

Στη συνέχεια του αφιερώματος μας διαβάστε για έξι αξιόλογες συσκευές που μας άφησε το 2010 φεύγοντας, και με τις οποίες θα “πορευτούμε” για τους επόμενους μήνες, σε αναμονή των νέων μοντέλων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v