Apple iMac MC511GR: Ό,τι αξίζει... στοιχίζει

Εντυπωσιακό design, εξελιγμένες δυνατότητες, και βέβαια... δυσθεώρητη τιμή είναι τα χαρακτηριστικά του νέου iMac που ναι μεν κάνει ορισμένες υπερβάσεις, αλλά δεν ξεπερνά τις γνωστές αγκυλώσεις της μαμάς εταιρείας.
Apple iMac MC511GR: Ό,τι αξίζει... στοιχίζει
του Πάρη Καπράλου

Η αλήθεια είναι ότι συνηθίζω να κρατώ μικρό καλάθι με τα προϊόντα της Apple, καθώς οι επιλογές της συγκεκριμένης εταιρείας όσο κερδίζουν τις εντυπώσεις σε κάποια πεδία, συνήθως “φροντίζουν” με συνέπεια να τα χάνουν σε άλλα. Έτσι, για παράδειγμα, παρά την υψηλή ποιότητα των υλικών κατασκευής, το αξεπέραστο design και την ευκολία χρήσης, τα προϊόντα της εταιρείας συχνά υπολείπονται σοβαρά σε χαρακτηριστικά και τεχνολογίες της εποχής, ενώ συνήθως είναι ακριβότερα από άλλες συσκευές της κατηγορίας τους. Γι' αυτό τον λόγο σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα iMac που κάνει την υπέρβαση του...

Ο Apple iMac MC511GR με i7 είναι ένας “όλα-σε-ένα” υπολογιστής. Κοινώς, τον υπολογιστή εξωτερικά αποτελεί μία οθόνη, ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι. Με όμορφο και λεπτό design και ενσωματωμένη glossy οθόνη 27" είναι ένας ολοκληρωμένος επιτραπέζιος υπολογιστής υψηλής απόδοσης. Αν και το γυαλί της οθόνης προσδίδει ποιοτικά στην ευκρίνειά της, η κατασκευάστρια δεν έχει βρει κάποια λύση αναφορικά με τις αντανακλάσεις, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες που διαπιστώνουν ότι από απόσταση και υπό γωνία η οθόνη γυαλίζει να απογοητεύονται. Επισημαίνω ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε συγκεκριμένες γωνίες και σε αποστάσεις μεγαλύτερες του ενός μέτρου. Κατά τ' άλλα η οθόνη τόσο σε επίπεδο υλικών όσο και σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών και επιδόσεων είναι μία από τις καλύτερες που κυκλοφορούν. Το περίβλημα της συσκευής είναι αλουμινένιο.

Στον περιορισμένο χώρο λοιπόν του περιβλήματος της οθόνης συναντούμε το νέο πανίσχυρο τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel Core i7 στα 2.93GHz, σχεδιασμένο με νέα αρχιτεκτονική. Βασισμένος στην τεχνολογία 32-nanometer της Intel, αυτός ο επεξεργαστής θέτει νέο σημείο αναφοράς για τις επιδόσεις των iMac. Χάρη στους τέσσερις πυρήνες επεξεργασίας, τοποθετημένους σε ένα τσιπ, τα δεδομένα σας δεν χρειάζεται να "διανύσουν μεγάλη απόσταση", για να μεταβούν από τον ένα πυρήνα στον άλλο.

Η συσκευή χρησιμοποιεί για περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας της την τεχνολογία Turbo Boost, που αυξάνει δυναμικά την ταχύτητα των διαθέσιμων πυρήνων. Αν χρησιμοποιείτε εφαρμογές που απαιτούν δυνατό επεξεργαστή, όπως είναι το Aperture 3 και το Final Cut Pro, με το Turbo Boost θα απολαύσετε πραγματικά την εμπειρία σας με το μηχάνημα, καθώς εκτός των “χαρισμάτων” του επεξεργαστή, ο υπολογιστής διαθέτει σκληρό δίσκο 1 ΤB, γρηγορότερη μνήμη RAM DDR3 χωρητικότητας 4GB και αυτόνομη κάρτα γραφικών ΑTI Radeon HD5750.

Παράλληλα, κάθε συσκευασία iMac περιλαμβάνει το Apple Wireless Keyboard και το Magic Mouse, ένα ποντίκι πολλαπλής αφής, που θα σας πάρει πολύ χρόνο να εξοικειωθείτε μαζί του εφόσον προέρχεστε από τον λιγότερο “ένδοξο” κόσμο των μη-Mac υπολογιστών, αλλά αξίζει τον κόπο. Μια αξιοσημείωτη δυνατότητα σε επίπεδο κατάδειξης (δηλαδή των λειτουργιών που μας προσφέρουν τα ποντίκια για τον έλεγχο του υπολογιστή) είναι και η δυνατότητα να συνδέσετε στο iMac το νέο Magic Trackpad, το πρώτο trackpad πολλαπλής αφής για σταθερούς υπολογιστές Mac. Ακριβώς όπως το trackpad σε ένα MacBook ή MacBook Pro, έτσι και το Magic Trackpad υποστηρίζει ένα πλήρες σύνολο κινήσεων πολλαπλής αφής.

Ο iMac ΜC511 διαθέτει φωτεινή οθόνη οπίσθιου φωτισμού 27 ιντσών με ανάλυση 2560x1440 - ιδανική για βίντεο HD. Το γυάλινο πάνελ της οθόνης καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την μπροστινή επιφάνεια του υπολογιστή, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Έτσι τίποτα δεν αποσπά την προσοχή σας και όλα -ταινίες, φωτογραφίες, websites- μοιάζουν εντυπωσιακά. Ακόμη και τα ηχεία στο κάτω μέρος της οθόνης είναι επανασχεδιασμένα για δυνατότερo ήχο, με καλύτερη απόδοση των μπάσων και λιγότερη παραμόρφωση. Η οθόνη είναι τεχνολογίας LED φωτισμού, που προσφέρει ομοιόμορφη φωτεινότητα και εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Παράλληλα, επειδή η τεχνολογία LED δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο, ο iMac παραμένει λεπτός - παρά τα υψηλών επιδόσεων εξαρτήματα στο εσωτερικό του.

Σε επίπεδο συνδεσιμότητας με περιφερειακά και άλλες συσκευές, ο υπολογιστής διαθέτει μια θύρα FireWire 800, 4 θύρες USB 2.0 / SDXC card slot, Optical digital audio output/ Headphone out , Optical digital audio input/audio line in, έξοδο Mini DisplayPort με υποστήριξη για DVI, Dual DVI και VGA -αν και σε αυτό το τελευταίο η Apple κάνει τα κλασσικά της παιχνίδια, αφού παρά την μάλλον τσιμπημένη τιμή του πραγματικά εξαιρετικού αυτού μηχανήματος, οι προσαρμογείς αυτοί πωλούνται ξεχωριστά. Για να ολοκληρώσουμε την εικόνα της συνδεσιμότητας δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ο υπολογιστής υποστηρίζει συνδέσεις τόσο μέσω ασύρματου τοπικού δικτύου (WLAN) και μάλιστα νέου τύπου “Ν”, αλλά και μέσω Bluetooth.

Αν δεν είστε συχνός πελάτης της συγκεκριμένης εταιρείας στους υπολογιστές, αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε υπολογιστής Mac συνοδεύεται πλέον δωρεάν από τη δημοφιλή σουίτα εφαρμογών iLife που περιλαμβάνει τα προγράμματα:
- iPhoto, για να οργανώνετε τις ψηφιακές σας φωτογραφίες με μοναδική ευκολία και να κάνετε παρουσιάσεις, ημερολόγια, καρτ ποστάλ που όλοι θα ζηλέψουν με έτοιμα templates
- iMovie για να δημιουργείτε τις δικές σας ταινίες με εφέ, τίτλους, μουσική & μεταβάσεις
- iDVD για να δημιουργείτε επαγγελματικά DVD με τις ταινίες σας μέσα από έτοιμα θέματα
- Garageband για να συνθέτετε μουσική
- iWeb για να κατασκευάζετε web sites

Η αλήθεια είναι ότι η “υπέρβαση” που κάνει το μηχάνημα αρχίζει και τελειώνει σε επίπεδο χαρακτηριστικών, καθώς όπως συμβαίνει με όλα τα πολύ καλά Apple Macintosh η τιμή του είναι εκτός συναγωνισμού: 2.450 ευρώ (η τιμή είναι ενδεικτική λιανικής και περιλαμβάνει ΦΠΑ). Ωστόσο στην κατηγορία του, με αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κανένας ανταγωνιστής, συνεπώς είναι άδικο να το συγκρίνουμε με κάτι άλλο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v