Το τέλος (;) των βιβλίων σε πέντε χρόνια

Την πλήρη αντικατάσταση της έντυπης μορφής βιβλίων με ψηφιακά προβλέπει ο συγγραφέας Nicholas Negroponte μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με πρωτοπόρες τις χώρες του τρίτου κόσμου.
Το τέλος (;) των βιβλίων σε πέντε χρόνια
Καθώς οι χρήστες των e-books και των υπολογιστών σε μορφή πλακέτας συνεχώς αυξάνονται, τα συμβατικά βιβλία είναι πιθανό να εξαφανιστούν συντομότερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα τουλάχιστον με τον συγγραφέα και tech-guru Nicholas Negroponte, ο οποίος έχει ιδρύσει και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό One Laptop per Child.

Όπως ο ίδιος λέει, «κάτι τέτοιο προβλέπεται να γίνει στα επόμενα πέντε χρόνια. Το βιβλίο, στην φυσική του μορφή, δε μπορεί να μοιράζεται σε αρκετούς ανθρώπους. Στην Αφρική, για παράδειγμα, μισό εκατομμύριο άνθρωποι θέλουν βιβλία… δε μπορείς να στείλεις τόσα πολλά αντίτυπα». Ο Negroponte, σε συνέντευξή του στο CNN, έδωσε έμφαση στην αποτελεσματικότητα του οργανισμού One Laptop per Child που έχει δημιουργήσει, ο οποίος «ενσωματώνει» εκατοντάδες βιβλία στα laptops που μοιράζονται σε υποβαθμισμένα χωριά του τρίτου κόσμου. «Βάζουμε 100 βιβλία σε ένα laptop και στέλνουμε σε κάθε χωριό από 100 laptops. Έτσι, το χωριό αυτό έχει τώρα 10.000 βιβλία», λέει.

Σχετικά με το πόσο συστηματική μπορεί να γίνει η χρήση των e-books, ο Negroponte πιστεύει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να τα πάνε πολύ καλύτερα από τις ανεπτυγμένες. «Όπως έγινε και με τα κινητά τηλέφωνα», λέει. «Τα κινητά τηλέφωνα, όταν πρωτοβγήκαν, ήταν πολύ πιο δημοφιλή στην Καμπότζη και την Ουγκάντα επειδή στις περιοχές αυτές δεν υπήρχαν καν σταθερά τηλέφωνα. Στον δυτικό κόσμο που υπήρχαν τηλέφωνα, τα κινητά άργησαν σχετικά να εξαπλωθούν. Οι άνθρωποι στις χώρες αυτές θα υιοθετήσουν τα e-books πολύ ταχύτερα από εμάς.»

[Δείτε το σχετικό video της συνέντευξης]


Ο Negroponte ίδρυσε το One Laptop per Child το 2005 με στόχο την παροχή ενός laptop συνδεδεμένου στο διαδίκτυο για κάθε παιδί σχολική ηλικίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την βοήθεια ειδικών στην βιομηχανία υπολογιστών, ο οργανισμός δημιούργησε το XO, ένα πολύ ελαφρύ και ανθεκτικό laptop. Με το χαμηλό σχετικά κόστος των 199 δολαρίων (περίπου 140 ευρώ), μπορεί ο καθένας να αγοράσει ένα laptop για ένα παιδί του αναπτυσσόμενου κόσμου μέσω της ιστοσελίδας http://laptop.org/en/.

Πηγή: CNN.com

Εσείς τι πιστεύετε; Μιλάμε πράγματι για την κατάργηση των έντυπων βιβλίων; Γράψτε μας παρακάτω την γνώμη σας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v