Digea: Όσα πρέπει να ξέρετε για την ψηφιακή τηλεόραση

Η νέα εποχή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης ήρθε και μαζί της κατέφτασαν δεκάδες απορίες, παγίδες και έξοδα, τα οποία αναρωτιόμαστε αν αξίζει πραγματικά να κάνουμε. Πριν σπεύσετε να αλλάξετε τηλεόραση, μάθετε τα πάντα για την «μυστηριώδη» Digea.
Digea: Όσα πρέπει να ξέρετε για την ψηφιακή τηλεόραση
του Πάρη Καπράλου

Η Digea, η πλατφόρμα που υλοποίησε την ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα, θα κλείσει στις 18 Ιουλίου τον πρώτο μήνα ζωής της. Και μπορεί εντός του 2010 να αφορά κυρίως την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, εντούτοις σύντομα θα αφορά όλη την χώρα και θα είναι συνώνυμο της τηλεόρασης, μιας και αναλογικό σήμα θα πάψει να υπάρχει σε μερικά χρόνια.

Η Digea είναι η εταιρία που έχει συσταθεί από τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV, Mega, ΣΚΑΪ και Star και έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τους καθώς και όποιων άλλων σταθμών επιλέξουν τις υπηρεσίες της. Στις 14 Ιανουαρίου του 2010 ξεκίνησε η ψηφιακή εκπομπή στη Θεσσαλονίκη, από τα κέντρα εκπομπής Χορτιάτη και Φιλιππείου και στις 18 Ιουνίου του 2010 ξεκίνησε η εκπομπή από την Αίγινα. Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από τον Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα διακοπεί από το Φιλίππειο. Η ψηφιακή εκπομπή καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, γειτονικά αστικά κέντρα όπως το Κιλκίς, την Κατερίνη και την Έδεσσα, κι ένα μεγάλο μέρος του νομού στον οποίο ανήκουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κανάλια που συνιστούν την Digea έχουν σταματήσει, όπου διαθέτουν ψηφιακή εκπομπή, να μεταδίδουν αναλογικά. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια, ότι αν δεν έχετε συμβατή τηλεόραση με το ψηφιακό σήμα ή ειδικό ψηφιακό δέκτη δεν θα είστε σε θέση να δείτε τα συγκεκριμένα κανάλια.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2012. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι όλα τα κανάλια θα ενταχθούν στην Digea. Είναι δυνατό -αλλά μάλλον απίθανο εν τέλει- να δημιουργηθούν και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες. Άλλωστε υπάρχει ήδη η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ. Ωστόσο το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: οι τηλεθεατές θα πρέπει να έχουν ένα συμβατό ψηφιακό δέκτη και η τηλεόραση θα έχει πλέον πολλές περισσότερες δυνατότητες και καλύτερη ποιότητα.

Ιστορία & τεχνολογία
Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DTTV ή DTT) είναι ένα είδος μετάδοσης που παρέχει μεγαλύτερη χωρητικότητα στο υπάρχον φάσμα, συνεπώς είναι σε θέση να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό καναλιών με καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, μέσω μιας συμβατικής κεραίας αντί μιας δορυφορικής σύνδεσης –όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Για να το επιτύχουν αυτό, οι πλατφόρμες που μεταδίδουν ψηφιακά αξιοποιούν ένα σύνολο από πιστοποιημένες, σε επίπεδο ποιότητας, προδιαγραφές και τεχνολογίες, οι οποίες όμως διαφέρουν μεταξύ τους. Εντούτοις, σε κάθε χώρα ή ζώνη του κόσμου κυριαρχεί τεχνολογία, η οποία καθίσταται αποδεκτή σε εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα το μοντέλο να απλοποιείται για τους καταναλωτές. Για την Ελλάδα, καθώς επίσης για την πλειοψηφία της Ευρωζώνης, αυτή η τεχνολογία επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι το DVB-T, τεχνολογία που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη και την Αυστραλία. Επίσης -αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις- έχουν επικρατήσει η ATSC στη Β. Αμερική και η ISDB-T στην Ιαπωνία.

Η λήψη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης γίνεται μέσω ειδικού δέκτη. Αυτός μπορεί να έχει τη μορφή μιας μικρής επιτραπέζιας συσκευής ή να είναι ενσωματωμένος στην τηλεόραση, εφόσον αυτή έχει ειδική θέση για αποκωδικοποιητή με τη μορφή κάρτας. Ο ψηφιακός δέκτης αποκωδικοποιεί το σήμα που λαμβάνεται μέσω μιας συμβατικής κεραίας.

Τι χρειάζομαι
Η εγκατάσταση του αποκωδικοποιητή είναι απλή, ενώ οι τηλεθεατές δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν την κεραία τους (ίσως μόνο να αλλάξουν ελάχιστα την κατεύθυνσή της ή να αφαιρέσουν τον ενισχυτή). Το κόστος του αποκωδικοποιητή -ο οποίος στην εμφάνιση είναι μικρότερος από ένα DVD player- κυμαίνεται στα 60 ευρώ. Η συσκευή έχει δικό της τηλεκοντρόλ, το οποίο -σε όσους έχουν τηλεοράσεις παλιάς τεχνολογίας- θα αντικαταστήσει αυτό της τηλεόρασής τους ως προς τις περισσότερες λειτουργίες. Παρ’όλα αυτά, δεν θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης εντελώς, αφού το χρειάζεστε για να την ανοιγοκλείνετε και να αυξομειώνετε τον ήχο. Όλες τις άλλες λειτουργίες μπορείτε να τις ελέγχετε μέσω του αποκωδικοποιητή.

Τι πρέπει να κάνω
Το βασικό χαρακτηριστικό της επίγειας ψηφιακής εκπομπής είναι η ποιότητα. Η ποιότητα έχει τρία χαρακτηριστικά: δυνατότητα λήψης, ήχο και εικόνα. Ως προς το πρώτο χαρακτηριστικό, τα πράγματα είναι πολύ απλουστευμένα έναντι της εμπειρίας που ίσως έχετε με την αναλογική τηλεόραση. Το ψηφιακό σήμα ή το λαμβάνετε ή δεν το λαμβάνετε. Αν ο αποκωδικοποιητής διαπιστώσει ότι το σήμα δεν φτάνει τέλειο και τα μεταδιδόμενα κανάλια “χάνουν” δεν αναπαράγει καθόλου το περιεχόμενο.

Αυτό μας οδηγεί στην ποιότητα της εικόνας. Η Digea για την εκπομπή του ψηφιακού σήματος χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο MPEG4. Αν, λοιπόν, αντιμετωπίζετε το παραπάνω πρόβλημα τότε αυτό είναι ένδειξη ότι ο τηλεοπτικός δέκτης ή ο αποκωδικοποιητής που χρησιμοποιείτε είναι τεχνολογίας MPEG2. Για να δείτε το πρόγραμμα των καναλιών του ψηφιακού παρόχου Digea, θα πρέπει η συσκευή της τηλεόρασής σας να έχει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 ή να συνδέσετε την τηλεοπτική σας συσκευή με εξωτερικό αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG4. Η μοναδική περίπτωση ασθενούς λήψης -και πάλι, δεν θα βλέπετε κάποιο κανάλι, απλώς ο αποκωδικοποιητής θα προβάλλει στην τηλεόρασή σας έναν κωδικό σφάλματος που θα σας εξηγεί ότι το σήμα είναι ασθενές- είναι ο προσανατολισμός της κεραίας σας να απαιτεί βελτίωση.

Δοκιμάστε να επαναπροσανατολίσετε την κεραία σας προς το κέντρο του Υμηττού ή της Αίγινας -αν βρίσκεστε στην Αττική, ή γενικώς προς το κοντινότερο κέντρο εκπομπής (προς το παρόν η εκπομπή γίνεται από τα κέντρα εκπομπής της Αίγινας, του Ξυλοκάστρου, του Υμηττού, του Φιλίππειου και του Χορτιάτη για την Θεσσαλονίκη, επομένως σίγουρη πρόσβαση σε αυτό μπορούν να έχουν οι κάτοικοι των περιοχών που λαμβάνουν σήμα από τα παραπάνω σημεία εκπομπής και μόνο) ή να χρησιμοποιήσετε έναν ενισχυτή σήματος, εφόσον αυτός απαιτείται, αφού συμβουλευτείτε εξειδικευμένο τεχνικό τηλεόρασης.

Ως προς τον ήχο αυτός εκπέμπεται σε ποιότητα Dolby ή Dolby Surround, ανάλογα με την επιλογή του κάθε Καναλιού και η απόδοσή του είναι σχετική βεβαίως και με τις δυνατότητες της τηλεόρασής σας ή των τυχόν συνδεδεμένων σε αυτήν εξωτερικών ηχείων.

Αυτό που σίγουρα θα χρειαστεί να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες χρήσης της συσκευής του αποκωδικοποιητή ως προς τη σύνδεσή του. Αυτές είναι απλές, βεβαίως, αλλά θα απαιτήσουν -υπό φυσιολογικές συνθήκες- απασχόληση της τάξης των 10 λεπτών, αν δεν απαιτηθεί να κάνετε τις ρυθμίσεις της κεραίας που περιγράψαμε ήδη. Χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασής σας θα πρέπει να επιλέξετε μία από τις εισόδους εξωτερικών πηγών -που συνήθως περιγράφονται ως AV1,2 …, ΕΧΤ1,2…, HDMI1,2…κ.λπ.- και στην οποία έχετε συνδέσει τον αποκωδικοποιητή. Στη συνέχεια επιλέγετε την αυτόματη αναζήτηση καναλιών. Εάν στην αυτόματη αναζήτηση δεν μπορέσει ο αποκωδικοποιητής να εντοπίσει τα ψηφιακά κανάλια για οποιονδήποτε λόγο, προτείνεται η αναζήτηση να γίνει χειροκίνητα. Χρησιμοποιώντας τώρα το τηλεκοντρόλ του αποκωδικοποιητή πρέπει να μπείτε στο μενού της συσκευής σας και να συντονίσετε τον δέκτη σας στις συχνότητες 46 (674 MHz) και 47 (682 MHz) στις οποίες εκπέμπουν, πλέον, ψηφιακά τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV, Mega, ΣΚΑΪ και Star.

Οι αποκωδικοποιητές
Η σημαντικότερη ίσως διευκρίνιση αναφορικά με τους αποκωδικοποιητές είναι αυτή που σχετίζεται με την έξοδό τους προς την τηλεόρασή σας. Υπάρχουν δύο επιλογές, και στα καλύτερα μοντέλα θα βρείτε συχνά και τις δύο: HDMI ή/και USB. Ο πρώτος τύπος εξόδου διασφαλίζει ότι το σήμα δεν θα έχει απώλειες καθώς θα οδηγείται μέσω του ειδικού καλωδίου από τον αποκωδικοποιητή στην Υψηλής Ευκρίνειας τηλεόρασή σας, και ως εκ τούτου είναι σημαντικό χαρακτηριστικό εφόσον έχετε τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας. Η ύπαρξη USB από την άλλη σας δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με υπολογιστή ή απευθείας με ειδική μονάδα εξωτερικού σκληρού δίσκου μέσω της οποίας θα είστε σε θέση να αποθηκεύετε μέρος των προγραμμάτων που παρακολουθείτε.

Βοήθεια σχετικά με την εγκατάσταση ή άλλα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε μπορείτε να λάβετε καλώντας στο 14510 ή επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της Digea.

Crypto ReDi 200 
Ο Crypto ReDi 200 είναι ένας απλός αλλά “τίμιος” ψηφιακός δέκτης που σας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσετε επίγεια ψηφιακή τηλεόραση με σύνδεση HDMI. Με τη χρήση ενός εξωτερικού μέσου αποθήκευσης (PVR και Time Shift) μπορείτε να κάνετε εγγραφή ενός προγράμματος την ίδια ώρα που το παρακολουθείτε. Πιθανότατα πρόκειται για το απλούστερο μοντέλο της αγοράς. Η συσκευή κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και συνοδεύεται από έναν χρόνο εγγύηση κατασκευαστή. Η τελική ενδεικτική τιμή λιανικής της συσκευής είναι τα 55 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου φόρου).

F&U DTR2205HDPVR 
Ο ψηφιακός δέκτης DTR2205HDPVR της F&U σας δίνει την δυνατότητα να απολαύσετε την αναβαθμισμένη ψηφιακή ποιότητα σε εικόνα και ήχο σε οποιαδήποτε τηλεόραση έχετε ήδη, με σύνδεση HDMI και δυνατότητα λήψης υψηλής ευκρίνειας (MPEG-4 HD). Υποστηρίζει Teletext, ενώ μία υποδοχή USB επιτρέπει τη λειτουργία εγγραφής (PVR) σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, με υποστήριξη μέχρι 2ΤΒ χωρητικότητας και σύστημα αρχείων FAT32 ή exFAT. Παράλληλα δίνει και δύο συνδέσεις SCART (για σύνδεση με την τηλεόραση και για σύνδεση με DVD Recorder ή VHS). Η συσκευή συνοδεύεται από 3 χρόνια εγγύηση και συνεχή υποστήριξη λογισμικού (αναβαθμίσεις μέσω USB) από την κατασκευάστρια εταιρεία, ενώ στην αρχική συσκευασία περιλαμβάνονται καλώδια HDMI και κεραίας. Η τελική ενδεικτική τιμή λιανικής με φόρο της συσκευής βρίσκεται στα 65 ευρώ.

Fastnet Radio FTR-250
Ο FTR-250 της Fastnet είναι ένας αποκωδικοποιητής ΜPEG-2 και MPEG-4 High Definition και δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης 200 καναλιών, καθώς επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας λιστών αγαπημένων καναλιών, υποστήριξη τόσο 4:3 όσο και 16:9, πέντε χρονοδιακόπτες εγγραφής προγραμμάτων, κλείδωμα προγραμμάτων για παιδιά (parental lock), τη δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικών αρχείων από εξωτερικό σκληρό δίσκο και της προβολής φωτογραφιών στην τηλεόρασή σας. Ο αποκωδικοποιητής θα συνδεθεί με την τηλεόραση σας με HDMI ή με Scart, ενώ οι ενσωματωμένες θύρες RCA διασφαλίζουν ποιοτική σύνδεση με το Home Cinema που τυχόν διαθέτετε. Η συσκευή κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά και, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, έχει πιστοποιηθεί από την Digea. Διαθέτει δύο χρόνια εγγύηση και η τελική ενδεικτική λιανική τιμή με φόρο είναι 100 ευρώ

Turbo-X HD 1000
Ο Turbo-X HD1000 είναι ένας High Definition αποκωδικοποιητής ψηφιακού σήματος, ειδικά σχεδιασμένος για τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας με σύνδεση HDMI από τα καταστήματα “Πλαίσιο”. Ο δέκτης προσφέρει πλήρη συμβατότητα με ψηφιακό σήμα ΜPEG-4/MPEG-2 των ελληνικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, διαθέτει υποδοχή USB για απευθείας αναπαραγωγή φωτογραφιών & μουσικής, δυνατότητα εγγραφής και αναπαραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσω USB (PVR ready) και Ηλεκτρονικό Οδηγό Προγραμμάτων (EPG). Αξιοπρόσεκτη είναι η -σχεδόν επαγγελματικής κατηγορίας συσκευών- επιλογή μετάδοσης ψηφιακού ήχου μέσω οπτικής εξόδου (S/PDIF) και η ποικιλία θυρών του μοντέλου (HDMI, USB, Optical out, Composite, Component, Scart) που αποδίδουν αυξημένες δυνατότητες συνδεσιμότητας. Η τελική ενδεικτική τιμή λιανικής του μοντέλου βρίσκεται στα 55 ευρώ και η συσκευή συνοδεύεται από 1 έτος εγγύηση των καταστημάτων “Πλαίσιο”.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v