Apple MacBook Pro: Υψηλότερη απόδοση σε χαμηλότερη τιμή

Η σαφώς βελτιωμένη έκδοση του νέου MacBook, με ταχύτερο επεξεργαστή, καλύτερη ανάλυση οθόνης και μεγαλύτερη αντοχή, αποτελεί απάντηση της Apple σε όσους την κατηγορούν για έμφαση στο design χωρίς τεχνολογικές καινοτομίες.
Apple MacBook Pro: Υψηλότερη απόδοση σε χαμηλότερη τιμή
του Πάρη Καπράλου

Η αλήθεια είναι ότι η Apple συχνά – πυκνά προσπαθεί να πουλήσει στους πελάτες της συσκευές παρωχημένης τεχνολογίας με αξιοζήλευτο design σαν “τεχνολογικά θαύματα”. Εντούτοις, η εταιρεία που εισήγαγε στην πληροφορική την έννοια της καινοτομίας (για παράδειγμα, οι σχεδιαστές της εφηύραν το ποντίκι) χαρίζει στην κοινότητα των επαγγελματιών χρηστών υπολογιστών ένα κορυφαίο μηχάνημα κάθε τόσο, σαν μία κίνηση που υποδηλώνει ότι η δόξα του παρελθόντος δεν έχει ακόμα σβήσει.

Το νέο MacBook Pro 13 ιντσών, εκτός από τη προσθήκη του “Pro” που έχει έναντι της προηγούμενης έκδοσης -πριν έναν χρόνο- στην κατηγορία του, είναι πολύ βελτιωμένο, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τα υψηλότερα πρότυπα σε αυτή την κατηγορία. Διαθέτει ταχύτερο επεξεργαστή Intel Core 2 Duo και νέα κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce 320M και 256MB αυτόνομης μνήμης video, παρά τη περιορισμένη επιφάνεια εργασίας των 13,3". Η ανάλυση της οθόνης είναι βελτιστοποιημένη LED με υψηλή ανάλυση (1280x800 pixels).

Παρά τη λεπτεπίλεπτη και έξοχου design εμφάνιση του, ο κατασκευαστής έδωσε στο μηχάνημα κάποιες αρετές που είναι γενικώς αναγνωρισμένο, αλλά σπανίως εξυπηρετούμενο από τους σχεδιασμούς άλλων κατασκευαστών, ότι πρέπει να έχει ο χρήστης ενός φορητού υπολογιστή των 13,3'': αντοχή. Αν είστε χρήστης υπολογιστή, ο οποίος πιστώνει ότι ένα notebook, πρώτα και κύρια, πρέπει να είναι φορητό και όχι αφόρητο, είναι σίγουρο ότι δεν εφαρμόζετε κατά τη μεταφορά του και τη χρήση του τους πιο αυστηρούς κανόνες των κατασκευαστών.

Όλοι μας -όσοι αξιοποιούμε έναν φορητό υπολογιστή μικρού μεγέθους- τον έχουμε μετακινήσει ενώ είναι ανοικτός, πιθανώς κρατώντας τον με λάθος τρόπο, σε κάποια απαιτητική περίσταση. Γι αυτό είναι σημαντικό να μην “πιέζεται” το περίβλημα ενός υπολογιστή, ειδάλλως μία τέτοια κίνηση μπορεί να στείλει στο service -στην καλύτερη περίπτωση- τον υπολογιστή μας. Ιδιαίτερη πρόνοια έχει ληφθεί από τους κατασκευαστές για το στιβαρό και το ελαφρύ της κατασκευής του νέου MacBook Pro 13 ιντσών: Το μηχάνημα διαθέτει ένα ανθεκτικό περίβλημα αλουμινίου μεγέθους μόλις 2,5 εκατοστών.

Σε επίπεδο χειρισμού το μηχάνημα είναι από τα εργονομικότερα που κυκλοφορούν στην αγορά –συγκρινόμενο με οποιονδήποτε φορητό υπολογιστή και όχι μονάχα με MacBooks. Έχει φωτιζόμενο πληκτρολόγιo κι ένα εκπληκτικό γυάλινο trackpad πολλαπλής αφής που θα κάνουν τη χρήση του παιχνιδάκι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Για τους μη Mac users που σκέπτονται να αγοράσουν το μηχάνημα να εξηγήσω ότι το υάλινο trackpad πολλαπλής αφής είναι μία τεχνολογία που ανέπτυξε η Apple και εμφάνισε για πρώτη φορά στο iPhone, το iPod touch και το MacBook Air. Με αυτό το touchpad μπορείτε να ακουμπήσετε τα δάκτυλα σας ελαφριά ή δυνατά ή να περιστρέψετε και να "ζουμάρετε" σε ένα κείμενο ή να περιηγηθείτε μέσα σε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες ή να ρυθμίσετε μια εικόνα, καθώς το μηχάνημα “διαισθητικά” είναι σε θέση να καταλάβει τι θέλετε να κάνετε.

Τα παραπάνω ακούγονται λίγο σαν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Επίσης, πολλοί κατασκευαστές στο παρελθόν, και για διάφορες συσκευές τεχνολογίας, σας έχουν δώσει τέτοιες υποσχέσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορέσατε τελικά να «τα βρείτε» με τη συσκευή, διότι κάθε φορά που δοκιμάσατε αισθανόσασταν σα να προσπαθείτε να αναλύεστε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στην τοστιέρα σας. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη συσκευή, πραγματικά το σύστημα δουλεύει τις περισσότερες φορές, χωρίς να υπονοώ ότι δεν απαιτεί εξάσκηση και ότι δεν είναι θέμα συνήθειας.

Αν το νέο MacBook Pro φέρνει κάπου τα πάνω – κάτω, είναι σε επίπεδο συνδεσιμότητας, καθώς ενσωματώνει WiFi-n και Bluetooth ως προς τα ασύρματα δίκτυα, και USB. Θα βρείτε μία θύρα FireWire 800Μbps, μια θύρα Mini Display Port, θύρες εισόδου και εξόδου ακουστικών για οπτική είσοδο και έξοδο ήχου, και μια υποδοχή ExpressCard, κατά τα λοιπά. Βεβαίως, μειονέκτημά του σε σύγκριση με άλλα κορυφαία μοντέλα της αγοράς σε αυτό το μέγεθος είναι αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι θα πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστά -και στις γνωστές πανάκριβες τιμές της Apple- Mini-Display Port με υποστήριξη για DVI, VGA, και Dual Link DVI, προκειμένου να μπορείτε να συνδέετε τον υπολογιστή σας με συσκευές προβολής, καθώς αυτό δεν είναι ενσωματωμένο στο μηχάνημα ούτε και περιλαμβάνεται στην αρχική συσκευασία. Το μηχάνημα ενσωματώνει μία κάμερα εξαιρετική ποιότητας, φτιαγμένη γενικά για videoconference, με πολλές δυνατότητες που δίνονται ενσωματωμένες από τον κατασκευαστή.

Εξάλλου, όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε υπολογιστή Mac, το MacBook συνοδεύεται από τη δημοφιλή σουίτα εφαρμογών iLife '09 που περιλαμβάνει τα προγράμματα:
- iPhoto, για να οργανώνετε τις ψηφιακές σας φωτογραφίες και να κάνετε παρουσιάσεις, ημερολόγια, καρτ ποστάλ αξιοποιώντας έτοιμα πρότυπα.
- iMovie για να δημιουργείτε τις δικές σας ταινίες με εφέ, τίτλους, μουσική και μεταβάσεις.
- iDVD για να δημιουργείτε επαγγελματικά DVD με τις ταινίες σας μέσα από έτοιμα θέματα.
- Garageband για να συνθέτετε μουσική.
- iWeb για να κατασκευάζετε ολόκληρα web sites.

Ως προς τα εσωτερικά τεχνικά χαρακτηριστικά, η χωρητικότητα των 250GB του σκληρού δίσκου, τα 4 GB μνήμης DDR3, η οποία μάλιστα έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί στα 8, η δυνατότητα ανάγνωσης και εγγραφής σε οποιοδήποτε μοντέλο οπτικού δίσκου, συμπεριλαμβανομένων DVD±RW Double layer, θα αντισταθμίσουν το μάλλον υψηλό βάρος για την κατηγορία του μηχανήματος, που βρίσκεται στα 2 κιλά, παρά τις περιορισμένες διαστάσεις του (22,7 Χ 32,5 cm) και την εξαιρετικά χαμηλή για προϊόν πληροφορικής της Apple ενδεικτική τιμή λιανικής (συμπεριλαμβανομένου φόρου) των 1.240 ευρώ. Ο αντιπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας στην Ελλάδα εγγυάται μονάχα για ένα έτος την καλή λειτουργία της συσκευής, παρά το γεγονός ότι αναμένω πως αυτή θα αντέξει στα χέρια και του πιο απαιτητικού χρήστη για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο υπολογιστής θα είναι διαθέσιμος στα ελληνικά καταστήματα στα μέσα Μαΐου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v