Logitech Wireless Desktop MK710: Ψηλά τα χέρια

Ακόμα πιο εργονομικό, ακόμα πιο στιβαρό και με περισσότερες ώρες αυτονομίας, το νέο πληκτρολόγιο της Logitech, με τις στρογγυλεμένες άκρες και το ασύρματο ποντίκι, υπόσχεται να γίνει η νέα… προέκταση των δακτύλων σας.
Logitech Wireless Desktop MK710: Ψηλά τα χέρια
του Πάρη Καπράλου

Ναι, είναι αλήθεια. Ένα πληκτρολόγιο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί το συγκεκριμένο περιφερειακό να υποτιμάται συχνά, να μην περνά από φανφαρόνικα τεστ και να μη προκαλεί πηχυαίους τίτλους, αλλά είναι υπεύθυνο όσο -και καμιά φορά περισσότερο- και η οθόνη σας για την εμπειρία που έχετε από τον υπολογιστή γραφείου. Ακόμα, είναι συνυπεύθυνο για την καλή σας υγεία.

Τι πρέπει να είναι ένα πληκτρολόγιο; Ένα πληκτρολόγιο πρέπει να είναι πρώτα και κύρια άνετο και να σας προκαλεί να μην το πλησιάζετε υπερβολικά. Αν γνωρίζετε να γράφετε σε τυφλό σύστημα θα πρέπει τα δάχτυλά σας να βρίσκουν εύκολα τις θέσεις τους πάνω σε αυτό. Αν πάλι η “τυφλή” πληκτρολόγηση δεν είναι το δυνατό σας σημείο, θα πρέπει το σχήμα και ο “δρόμος” των πλήκτρων να είναι τέτοιος ώστε να μην πατάτε πολλά πλήκτρα ενώ θέλετε να πατήσετε ένα, και να πατάτε “στα σίγουρα”, δηλαδή να μην περιμένετε από την αντίδραση του υπολογιστή για να καταλάβετε αν ένα πλήκτρο πατήθηκε ή όχι. Άλλο ζήτημα είναι ο ήχος. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, ή ίσως δεν έχει τύχει να το προσέξετε -πράγμα που σημαίνει ότι ήσασταν τυχεροί στις μέχρι σήμερα επιλογές σας-, ο ήχος που βγάζει ένα πληκτρολόγιο όταν πληκτρολογείται γρήγορα ή νευρικά θα πρέπει να μην σας ενοχλεί. Συμπέρασμα: δεν αγοράζουμε πληκτρολόγιο αν, έστω εικονικά, δεν το δοκιμάσουμε.

Προσωπικά χρησιμοποιώ κυρίως ασύρματα πληκτρολόγια της Logitech τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο λόγος είναι ότι πληρούν τις προσωπικές μου προϋποθέσεις ως προς όλα τα παραπάνω κριτήρια και ακόμα είναι πολύ ανθεκτικά σε χρήσεις για τις οποίες δεν είναι κατασκευασμένα. Όταν ο υπολογιστής κολλάει, όταν ανακαλύπτουμε ότι το email που περιμέναμε από τον συνεργάτη μας -για να το κλείσουμε επιτέλους το ρημάδι το κομπιούτερ και να φύγουμε ένα μήνα καλοκαιρινές διακοπές- δεν διαβάζεται στα ελληνικά αλλά σε μία γλώσσα που μάλλον είναι από άλλον πλανήτη, ή γενικά όταν ζούμε έντονες συγκινήσεις μπροστά στον υπολογιστή, κάποιοι από εμάς ίσως να γινόμαστε πιο νευρικοί απ' ό,τι θα περίμενε κανείς για τον μέσο πολιτισμένο Έλληνα. Μη ντρέπεστε, όλοι κατά καιρούς έχουμε χτυπήσει το πληκτρολόγιο μας. (Αν ούτε αυτό το έχετε κάνει πάντως, είστε πολύ τυχεροί άνθρωποι!) Που μας οδηγούν όλα αυτά; Μα, με σαφήνεια στο συμπέρασμα ότι το πληκτρολόγιό μας θα πρέπει να είναι καλοκατασκευασμένο και σχετικά “βαρύ”. Στιβαρό, δηλαδή, ώστε να αντέχει στη φθορά που μπορεί να προκληθεί αρχικώς από την χρήση, για την οποία είναι προορισμένο, και εν συνεχεία για να αντιμετωπίσει διάφορα ατυχήματα.

Όσο λεπτότερο είναι ένα πληκτρολόγιο και από όσο σκληρότερο υλικό είναι φτιαγμένο τόσο το καλύτερο. Επίσης, μπορούμε, πριν το αγοράσουμε, να το πάρουμε στα χέρια μας και να δούμε πόσο τρίζει αν το πιέσουμε και από πόσα μέρη είναι κατασκευασμένο το εξωτερικό του περίβλημα. Όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο.

Το νέο μοντέλο της Logitech δίνει και “ποντίκι”, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και τα δύο. Παρόλα αυτά θα πρότεινα να το κάνετε. Και τα δύο είναι εξαιρετικά εργονομικά σχεδιασμένα και είναι σε θέση να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό χρήστη (Δείτε στα Σχετικά Άρθρα πληροφορίες για εργονομικά προϊόντα). Πρόκειται για το σετ MK710 της Logitech, το οποίο αποτελείται από ασύρματο desktop πληκτρολόγιο και ποντίκι. Ο σχεδιασμός του σετ είναι ιδιαίτερος και δίνει έμφαση στις καμπύλες και την στιβαρότητα της κατασκευής.

Η εταιρεία ονομάζει αυτό τον σχεδιασμό "InCurve", αναφερόμενη με μία λέξη στις στρογγυλεμένες άκρες των πλήκτρων και το ενσωματωμένο στήριγμα καρπού που σας αναγκάζει να έχετε στοιχειωδώς σωστή στάση / απόσταση από το πληκτρολόγιό σας. Αν δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει στήριγμα καρπού ίσως σας φανεί λίγο περίεργο και λιγότερο άνετο στην αρχή, αλλά πιστέψτε με είναι κάτι που συνηθίζεται μέσα σε ελάχιστες ώρες συνύπαρξης με το νέο σας πληκτρολόγιο. Επιπλέον, είναι κάτι που αξίζει να συνηθίσετε, για λόγους υγείας.

Στο πληκτρολόγιο υπάρχει ενσωματωμένη μία μικρή οθόνη υγρών κρυστάλλων (LCD dashboard), η οποία σας ενημερώνει για την πληρότητα της μπαταρίας και την κατάσταση κάποιων βασικών ρυθμίσεων που έχουν σχέση με την λειτουργία του πληκτρολογίου (κατά πόσον τα κεφαλαία είναι “κλειδωμένα”, αν είναι σε λειτουργία το αριθμητικό πληκτρολόγιο, κλπ). Το σετ, όπως προείπαμε, περιλαμβάνει και ένα εργονομικό ποντίκι: Ο ειδικός σχεδιασμός του ποντικιού σας επιτρέπει την άνετη εργασία ακόμη και μετά από ώρες. Το ποντίκι είναι εξοπλισμένο με έναν εύχρηστο τροχό κύλισης που σας επιτρέπει γρήγορη περιήγηση στα κείμενα και τις σελίδες σας ή ακρίβεια κινήσεων με την επιλογή κύλισης click-to-click. Η κατασκευάστρια εταιρεία, επίσης, υπόσχεται ότι οι μπαταρίες που θα βάζετε θα διαρκούν περισσότερο. Στο αμέσως προηγούμενο μοντέλο της σειράς θα έπρεπε να αλλάζετε μπαταρίες κάθε δύο με πέντε μήνες για έναν υπολογιστή σε καθημερινή χρήση. Η εταιρεία υπόσχεται ζωή μπαταρίας του πληκτρολογίου έως και τρία χρόνια και του ποντικιού έως και δώδεκα μήνες.

Το σετ είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και η τελική ενδεικτική τιμή λιανικής του, συμπεριλαμβανομένου φόρου, δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Η εγγύηση της αντιπροσωπείας είναι 2 χρόνια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v