Nokia N900: Κινητός υπολογιστής στο τσεπάκι σας

Με το πρωτοποριακό λειτουργικό σύστημα Maemo, το οποίο διευκολύνει την πλοήγηση στο διαδίκτυο, γρήγορες επιδόσεις, δυνατότητα χρήσης πολλαπλών εφαρμογών, ικανό αποθηκευτικό χώρο, καλή φωτογραφική μηχανή και εγγύηση Nokia, δεν πρόκειται απλά για ένα κινητό τηλέφωνο.
Nokia N900: Κινητός υπολογιστής στο τσεπάκι σας
του Πάρη Καπράλου

Η Nokia χαρακτηρίζει το τηλέφωνο “κινητό υπολογιστή”, επειδή ενσωματώνει το λειτουργικό σύστημα Maemo. Η αλήθεια είναι ότι η συσκευή ενσωματώνει κάποιες διευκολύνσεις, οι οποίες γίνονται περισσότερο προσβάσιμες στον χρήστη εξαιτίας του σχεδιασμού της και μάλλον όχι λόγω της τεχνολογικής καινοτομίας της. Παρ’όλα αυτά η συσκευή παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Το λειτουργικό σύστημα Maemo είναι σχεδιασμένο για να διευκολύνει την πλοήγηση στο Internet και τις λειτουργίες που θα χρειαστείτε για αυτό το περιβάλλον. Κατά τα λοιπά το τηλέφωνο είναι ένα εξαιρετικά γρήγορο ως προς τις επιδόσεις smart phone, με πραγματική δυνατότητα χρήσης πολλαπλών εφαρμογών (multitasking), ικανό αποθηκευτικό χώρο και καλή φωτογραφική μηχανή.

Συγκεκριμένα το Nokia Ν900 διαθέτει κάμερα πέντε megapixel με αυτόματη εστίαση, φλας με διπλό LED και οπτικά μέρη Carl Zeiss. Άλλο δυνατό σημείο του είναι η εσωτερική δυναμική μνήμη 32 GB, με δυνατότητα επέκτασης έως τα 48GB, με κάρτα μνήμης έως 16GB, η οποία ωστόσο δε περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Η εμπειρία της οθόνης αφής της συσκευής θα σας μείνει αξέχαστη, ιδίως αν έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα άλλα κινητά τηλέφωνα ή φορητές συσκευές που βασίζονται σε ανάλογη δυνατότητα. Εξαιτίας της αυξημένης μνήμης, της ύπαρξης ειδικά σχεδιασμένου λειτουργικού συστήματος και του ισχυρού επεξεργαστή, αλλά και λόγω της ποιότητας της κατασκευής, τόσο σε επίπεδο υλικών όσο και σε σχεδιασμό, η υψηλής ευκρίνειας 3,5’’ οθόνη αφής παρέχει πρόσβαση σε κάθε λειτουργία γρήγορα, μόνο μ' ένα άγγιγμα. Επίσης μπορείτε να γράψετε σχετικά γρήγορα στο πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY.

Δεδομένου ότι η συσκευή διαθέτει την εφαρμογή Ovi Maps με τον ενσωματωμένο δέκτη Α-GPS και την υποστήριξη της υπηρεσίας φωνητικής πλοήγησης, με την αγορά της ουσιαστικά έχετε στα χέρια σας και έναν πλήρως λειτουργικό δέκτη GPS.

Ως προς τη συνδεσιμότητα η συσκευή διαθέτει κάθε είδος σύνδεσης σε κάθε δίκτυο που μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε: GSM, GPRS, EDGE, WCDMA 900/1700/2100 –το οποίο αποδίδει μέγιστη ταχύτητα δεδομένων για τις συνδέσεις σας στο internet μέχρι 384 kbps, HSPA με μέγιστη ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τα 10 Mbps (DL), και τα 2 Mbps (UL), δυνατότητα σύνδεσης σε ασύρματο εταιρικό δίκτυο μέσω WLAN 802.11b ή/και g με οποιοδήποτε είδος ασφάλειας πρόσβασης (WEP, WPA, WPA2). Σε επίπεδο συνδεσιμότητας με άλλες συσκευές το Bluetooth έκδοσης 2.1 μπορεί να κάνει θαύματα, αφού διαθέτει κάθε προφίλ που δυνητικά θα χρειαστείτε (HFP, HSP, A2DP, AVRCP, FTP, OPP), ενώ θα το φορτίσετε μέσω θύρας Micro-USB που υποστηρίζει φόρτιση και USB 2.0 υψηλής ταχύτητας από υπολογιστή.

Τέλος η συσκευή έχει και έξοδο TV (PAL & NTSC) με καλώδιο σύνδεσης βίντεο CA-75U της Nokia το οποίο περιλαμβάνεται στη συσκευασία λιανικής: το χαρακτηριστικό αυτό σας επιτρέπει να συνδέσετε την συσκευή με την τηλεόρασή σας και να παίξετε κάποια από τα αρχεία μουσικής ή βίντεο από αυτή. Βεβαίως, το Ν900 μπορεί να συγχρονιστεί με το MS Outlook για τα στοιχεία των επαφών, του ημερολογίου και των σημειώσεων που ίσως έχετε στον υπολογιστή σας και θα θέλατε να έχετε επικαιροποιημένα, πλήρως και στο κινητό σας.

Εντούτοις, το βάρος (181 γραμ.) και οι διαστάσεις της συσκευής (110.9 x 59.8 x 18 mm) δεν αποτελούν τα δυνατά της σημεία.

Το Ν900 είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά στην τελική ενδεικτική τιμή λιανικής με φόρο των 570 ευρώ και συνοδεύεται από δύο χρόνια εγγύηση αντιπροσωπείας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v