Nexus One εναντίον... Blade Runner

Αντιδράσεις προκάλεσε στην οικογένεια του διάσημου συγγραφέα Phillip K. Dick το καινούργιο smartphone της Google Nexus One, το όνομα του οποίου όπως υποστηρίζουν, αποτελεί παραβίαση εμπορικού σήματος .
Nexus One εναντίον... Blade Runner
Αναμφίβολα η πιο πολυσυζητημένη κυκλοφορία της χρονιάς, το ολοκαίνουργιο smartphone της Google Nexus One, προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας του γνωστού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Phillip K. Dick, η οποία σκοπεύει να καταθέσει μήνυση εναντίον της κολοσσιαίας επιχείρησης.

Στο βιβλίο του διάσημου συγγραφέα Do Androids Dream of Electric Sheep?, στο οποίο βασίστηκε η ταινία Blade Runner, πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων, τα ανδροειδή Nexus -6. Επίσης, η οικογένεια έχει ακόμα έναν λόγο να παραπονιέται για το νέο smartphone, αφού και το λογισμικό του ονομάζεται Android. Η κόρη του Dick, Isa Dick Hackett, δήλωσε πως είναι πάγια τακτική της Google «να παίρνει πρώτα αποφάσεις και να ασχολείται με τις συνέπειες αυτών αργότερα».

«Μέσα στο μυαλό μου», λέει «υπάρχει ένας πρωτοφανής συσχετισμός με το βιβλίο του πατέρα μου. Αρκετοί δεν μπορούν να το καταλάβουν. Είναι θέμα αρχών. Αρχικά, θα ήταν καλό να είχαμε διάλογο με την Google για αυτό το ζήτημα.» Η κόρη του Dick, είναι μεταξύ άλλων μέλος της εταιρείας Electric Shepherd Productions, η οποία ασχολείται με την προσαρμογή των έργων του συγγραφέα.

Σύμφωνα με την οικογένεια, η χρήση του ονόματος αποτελεί παραβίαση εμπορικού σήματος και έχει ήδη αποσταλεί επιστολή προς την διοίκηση της Google για άμεση αλλαγή του ονόματος. «Κάποιος που έχει διαβάσει το βιβλίο, δεν θα δυσκολευτεί να καταλάβει την σύνδεση», δήλωσε στην Wall Street Journal και πρόσθεσε ότι «η νομική μας ομάδα ασχολείται ήδη με αυτό το θέμα».

Από την πλευρά της, η Google επιμένει πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τον συγγραφέα ή το έργο του και πως το όνομα του κινητού χρησιμοποιείται σαν μια γενική έννοια, ως ένας «χώρος» στον οποίον συναντώνται ξεχωριστές λειτουργίες. Επίσης, υποστηρίζει ότι ο συγγραφέας δεν κατοχύρωσε νομικά το όνομα Nexus.

Σύμφωνα με ειδικούς πάντως, η οικογένεια του Dick θα πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο ότι οι καταναλωτές όντως έχουν συνδέσει στο μυαλό τους το μυθιστόρημα με την εν λόγω συσκευή.

Αξίζει να αναφερθεί, πως τον περασμένο χρόνο, όταν η Motorolla κυκλοφόρησε το δικό της smartphone με το όνομα Droid, πλήρωσε τα δικαιώματα στον δημιουργό του Star Wars, George Lucas.

Πηγή: Times


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v