Σενάρια καταστροφής: Όταν η τεχνολογία εκδικείται

Αδίστακτοι χάκερς, τεχνητή νοημοσύνη εκτός ελέγχου, επικίνδυνοι ιοί, πυρηνικά όπλα. Η τεχνολογία δεν μας δείχνει πάντα το καλό της πρόσωπο. Μάθετε για τα επικρατέστερα σενάρια καταστροφής που μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε, αλλά και πως να... προστατευτείτε.
Σενάρια καταστροφής: Όταν η τεχνολογία εκδικείται

Η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μπορούσε να πει κανείς πως ωφέλησε τον άνθρωπο. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πολύπλοκες μηχανές, νέα φάρμακα, κλωνοποίηση. Όλα τους διευκόλυναν την ζωή του ανθρώπου, απλουστεύοντάς την και δίνοντας λύσεις σε πολλά προβλήματα που έμοιαζαν μέχρι πρότινος άλυτα. Πάντα όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα "Και τι γίνεται αν κάτι πάει στραβά;" Σε αυτό κανείς δεν μπορεί να απαντήσει προς το παρόν και τα σενάρια της επικείμενης καταστροφής από την υπέρμετρη ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης δίνουν και παίρνουν. Σας παρουσιάζουμε τα πιο "δημοφιλή" σενάρια καταστροφής. Μερικά φαντάζουν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά τα περισσότερα είναι περισσότερο ρεαλιστικά απ'ότι φανταζόσασταν.

Χάκερς
Οι περισσότεροι από εμάς τους θαυμάζουμε. Πανέξυπνοι νεαροί που καταφέρνουν και "σπάνε" πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και το καταδιασκεδάζουν όταν προκαλούν πανικό σε μεγάλους οργανισμούς και πολυεθνικές. Για κάθε "καλό" χάκερ όμως, υπάρχει και ένας "κακός" και στην συγκεκριμένη περίπτωση κανένας μας δεν είναι ασφαλής από τους "κακούς" χάκερ. Το Πεντάγωνο, πολλές υπηρεσίες ασφάλειας στην Αμερική, η Εθνική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Citigroup, το ινστιτούτο ατομικής ενέργειας της Κορέας, ακόμα και ο κολοσσός Microsoft είχαν κατά καιρούς αντιμετωπίσει επιθέσεις στα ηλεκτρονικά τους συστήματα από χάκερς με πολλές αρνητικές συνέπειες. Αίγλη, αλλά και εκατομμύρια δολλάρια χάθηκαν σε μία μέρα. Οπότε μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τι μπορεί να γίνει αν κάποιος χάκερ αποφασίσει να εισβάλλει στα συστήματα που έχουν να κάνουν με την Εθνική Ασφάλεια των χωρών. Πόλεμος.

Πότε θα συμβεί; Σε ανύποπτη στιγμή, οποιοδήποτε "χτύπημα" από χάκερ μπορεί να θεωρηθεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και να πυροδοτήσει μια σειρά από λανθασμένες επιλογές. Ακόμα και την κύρηξη πολέμου.
Πότε να αρχίσω να πανικοβάλλομαι: Σύντομα! Ένα απλό χακάρισμα για πλάκα, μπορεί να οδηγήσει σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τι πρέπει να προσέχω; Ιούς, Trojans, love letters κτλ.
Πως μπορώ να προστατευθώ; Κάνατε update το σύστημά σας; Αναβαθμίσατε το antivirus; Βρείτε εδώ τα καλύτερα δωρεάν antivirus.

Το internet

Ο κόσμος μπορεί να καταστραφεί με το πάτημα ενός μεγάλου κόκκινου κομπιού, μπορεί όμως εξίσου να απαχθεί για λύτρα με το πάτημα ενός πληκτρολογίου γεμάτου κουμπιά, μέσω ενός κομπιούτερ και με μια μικρή βοήθεια από το μεγαλύτερο δώρο που δόθηκε ποτέ δωρεάν στην ανθρωπότητα. Σε μικρότερη κλίμακα, το internet μπορεί να σε βλάψει προσωπικά, στο βαθμό που μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να «ψαρέψει» –υπό την έννοια του phising– τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας. Μπορεί να απορροφήσει την ταυτότητά σου. Μπορεί να βοηθήσει τους αποξενωμένους να γίνουν επικίνδυνοι: χρησιμοποιώντας το, μπορούν να χρηματοδοτήσουν παράνομες επιχειρήσεις, να μάθουν να φτιάχνουν βόμβες, να αγοράσουν τα φονικά συστατικά, να σχεδιάσουν τη διαδρομή τους, να προμηθευτούν πλαστά διαβατήρια και εισιτήρια αεροπλάνων και τελικά να αφήσουν το αυτοκτονικό τους μήνυμα.

Πότε θα συμβεί; Το internet είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο. Το ίδιο και οι επιθέσεις που δέχεσαι για να αποκαλύψεις εκουσίως τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας.
Τι πρέπει να προσέχω; Πλαστά στοιχεία και οφθαλμοφανείς προσπάθειες εξαπάτησης. Τα ανορθόγραφα μηνύματα.
Πότε να αρχίσω να πανικοβάλλομαι; Τώρα, ειδικά αν τα passwords σας είναι του στυλ “abcd” ή “password” ή τα ίδια με τα usernames σας.

Πανδημία
Έρευνες χρόνων έχουν γίνει για να θεραπευτούν αρρώστειες που μας ταλαιπωρούν κατά καιρούς. Τι θα γινόταν όμως, αν κάποια στιγμή οι έρευνες αυτές πήγαιναν στραβά και δημιουργούσαν -επίτηδες ή καταλάθος- έναν θανατηφόρο ιό; Ένας από τους πιο θανατηφόρους ιούς που έχει "χτυπήσει" ποτέ τον άνθρωπο είναι η Ισπανική γρίπη. Προκάλεσε μία παγκόσμια πανδημία το 1918 και έγινε αιτία να πεθάνουν περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Με νωπές τις μνήμες από την γρίπη των χοίρων, ποιός μας εγγυάται ότι ένας αντίστοιχος θανατηφόρος ιός δεν θα απειλήσει την ανθρωπότητα; Πολύ περισσότερο αν έχει δημιουργηθεί από τον ίδιο τον άνθρωπο...

Πότε θα συμβεί; "Ανθρώπινοι" ιοί ήδη χρησιμοποιούνται από επιστήμονες για να αντιμετωπίσουν τα καρκινικά κύτταρα. Αν κάτι πάει στραβά όμως, τίποτα δεν θα μπορεί να τους σταματήσει από το να αρχίσουν μια φονική επίθεση στον άνθρωπο.
Πότε να αρχίσω να πανικοβάλλομαι; Από τώρα. Ή μήπως είναι ήδη αργά; Για αρχή έχετε μερικά μαντηλάκια standby..
Πιθανότητες να συμβεί: Αρκετοί θανατηφόροι ιοί έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ιστορία. Τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάτι παρόμοιο να ξανασυμβεί.

Κατάρρευση
Ή όταν το παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών καταρρέει και δε φταις εσύ. Χρειάστηκαν σχεδόν τρεις δεκαετίες γεμάτες για να δημιουργηθεί ένας μικροεπεξεργαστής αρκετά μικρός ώστε να χωράει στο PC σου, αλλά αρκεί κάτι λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να καταστραφεί εντελώς, απλά με λίγη παραπάνω ενέργεια. Μια υπερτροφοδότηση μεγάλης κλίμακας μπορεί να καταστρέψει τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις μιας ολόκληρης γειτονιάς, και να προκαλέσει ζημιές σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές, όπως τα ψυγεία και οι φούρνοι. Οι κεραυνοί και οι καταιγίδες είναι οι συνήθεις αιτίες αυτής της καταστροφής, αλλά υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη καταιγίδα ικανή να αφανίσει τους υπολογιστές ολόκληρου του πλανήτη στο κλάσμα ενός κλικ. Ο ήλιος είναι μια άγρια σφαίρα ενέργειας, ικανή να εκπέμψει τεράστιες ποσότητες ιονισμένων σωματιδίων από την επιφάνεια του προς το μέρος μας, τρελαίνοντας τις συσκευές μας. Αυτές οι στεφανιαίες μαζικές εκπομπές, όπως αποκαλούνται, χτυπάνε την ατμόσφαιρά μας και βγάζουν νοκ άουτ ηλεκτρικά πλέγματα, γεγονός που με τη σειρά του βγάζει off τις plasma οθόνες μας και τηγανίζει τα τσιπάκια των υπολογιστών μας.

Πότε θα συμβεί; Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Καταιγίδες ηλιακών σωματιδίων έχουν επηρεάσει τη λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στο παρελθόν.
Τι πρέπει να προσέχω; Ηλιακοσωματιδιώπτωση ακολουθούμενη από υαλόπτωση –προκαλούμενη από λάμπες στο ταβάνι που ανατινάσσονται.
Πότε να αρχίσω να πανικοβάλλομαι; Τώρα. Θα ξανασυμβεί.
Extra tip: Δεν μπορούμε να αποσυνδέσουμε τον ήλιο, μπορούμε όμως να βγάζουμε τις συσκευές μας από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Επενδύστε σε UPS για προστασία από τα ξαφνικά σκαμπανεβάσματα της ηλεκτρικής τάσης για τις αγαπημένες σας συσκευές, γιατί όταν χτυπήσουν τα ηλιακά σωματίδια η μάχη θα είναι σκληρή, και νικητής θα είναι ο ήλιος –όχι το κομπιούτερ σας.


Πυρηνικά όπλα
Η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας ήδη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου –τότε που δυο πυρηνικές βόμβες πήραν μαζί τους 110.000 ανθρώπους σε μια στιγμή. Από το 1945, καμία πυρηνική βόμβα δεν έχει ριχθεί, αλλά πολλές έχουν εκ προθέσεως «κουνηθεί» μπροστά στα πρόσωπά μας. Η απειλή του πυρηνικού πολέμου (ξανα)έφτασε κοντά κατά τη διάρκεια της πυραυλικής κρίσης της Κούβας το 1962. Το 1983, το σύστημα έγκαιρης πυρηνικής προειδοποίησης της ΕΣΣΔ πέρασε κάποια σύννεφα για πυρηνική επίθεση, ενώ τον ίδιο χρόνο οι Σοβιετικοί πέρασαν μια άσκηση του ΝΑΤΟ για στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους. Μίλησε κανείς για πανικό; Με το πάτημα ενός κόκκινου κουμπιού, θα πυροδοτηθεί μια αλυσίδα γεγονότων που θα φέρει την ανθρώπινη ύπαρξη στο χείλος της εξαφάνισης –ίσως και πέρα από αυτό. Με το που λανσαρίστηκαν οι πυρηνικές βόμβες, όλοι ήθελαν από μία, και ο αγώνας να μαζέψεις περισσότερες από τον εχθρό σου άρχισε. Βρισκόμαστε εν μέσω ενός παγκόσμιου παιχνιδιού με πυρηνικά κοτόπουλα, με την ανθρώπινη ζωή στο ισοζύγιο. Ευτυχώς, κανείς δεν έχει πατήσει το κουμπί. Ακόμα.

Πότε θα συμβεί; Η απειλή του πυρηνικού πολέμου κρέμεται ήδη από πάνω μας. Η ένταση μεταξύ των πυρηνικά εξοπλισμένων κρατών δε βοηθά την κατάσταση.
Τι πρέπει να προσέχω; Τη Συνθήκη Περιορισμού των Πυρηνικών Όπλων, μέχρι να την υπογράψει κάθε χώρα ξεχωριστά.
Πότε να αρχίσω να πανικοβάλλομαι; Έχεις αργήσει. Αν δεις σύννεφα σε σχήμα μανιταριού, ακολούθησε τη διαδικασία αυτοπροστασίας σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης.

Κλωνοποίηση
Το 1997, η Dolly κατέκτησε παγκόσμια φήμη ως το πρώτο κλωνοποιημένο ζώο. Κατά περίεργο τρόπο, οι κλώνοι ενδέχεται να μην είναι πανομοιότυποι: μπορεί να υπάρχουν διαφορές που εξαρτώνται από τη γενετική έκφραση –σα να λέμε, ανάλογα ποια κύτταρα είναι αναμμένα ή σβηστά– με αποτέλεσμα ο ένας κλώνος να είναι για παράδειγμα ψηλότερος του άλλου, ενώ στο εσωτερικό να είναι γενετικά πανομοιότυποι. Το ανθρώπινο DNA έχει χαρτογραφηθεί πλήρως, καθιστώντας την κλωνοποίηση ανθρώπων δυνατή. Για κάποιους, όμως, η ανθρώπινη κλωνοποίηση συνιστά τον απόλυτο φόβο –για πολλούς και διάφορους λόγους, με βασικότερο το φόβο των συνεπειών που μπορεί να έχει το να παίζεις τον θεό. Ένας κλώνος σας θα μπορούσε να βγάζει τη μισή σας δουλειά, και θα ήταν ο τέλειος δότης σε περίπτωση που χρειαζόσασταν μεταμόσχευση οργάνου, αλλά, εκτός εάν η ανθρώπινη κλωνοποίηση έχει επιτευχθεί κεκλεισμένων των θυρών σε κάποια μυστική στρατιωτική εγκατάσταση, δε θα δούμε ανθρώπινους κλώνους στη γειτονιά μας σύντομα. Εκτός εάν δραπετεύσουν από εκεί.

Πότε θα συμβεί; Τώρα που μιλάμε. Αν θέλετε να αναστήσετε το νεκρό σας κατοικίδιο, απευθυνθείτε στους ειδικούς. Αλλά μην περιμένετε να έχει και την ίδια προσωπικότητα.
Πότε να αρχίσω να πανικοβάλλομαι; Σύντομα
Τι πρέπει να προσέχω; Αποθανόντες φίλους και συγγενείς που επιστρέφουν από τους νεκρούς και φέρονται περίεργα. Ίσως επίσης προσέξετε ότι φαίνονται πολύ νεότεροι από την τελευταία φορά που τους είδατε ζωντανούς. Και ότι δε δείχνουν να σας θυμούνται.


Επίθεση των μηχανών
Η εικόνα του Αρμαγεδδώνα χωρίς φονικά ρομπότ να παίρνουν στο... κηνύγι τους ανθρώπους δεν θα είχε και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Προς το παρόν δεν απειλούμαστε από τα ιαπωνικά ρομποτάκια Asimo and Wakamaru, ούτε από τον γνωστό HUBO. H επιστήμη όμως έχει προοδεύσει με ταχύτατους ρυθμούς σε αυτόν τον τομέα και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ραγδαίως... Τι θα γίνει λοιπόν, όταν τα ρομπότ φτάσουν να έχουν ισάξιες νοητικές ικανότητες με τους ανθρώπους; Θα βρουν τις αδυναμίες μας και θα περιμένουν να εξελιχθούν και άλλο για να αφανίσουν μια και καλή το ανθρώπινο είδος. Και τότε δυστυχώς δεν θα υπάρχει ο Άρνολντ να μας σώσει...

Πότε θα συμβεί; Οποιαδήποτε στιγμή οι ρομποτικοί οικιακοί μας βοηθοί αρχίσουν να σκέφτονται για την πάρτη τους και παρατήσουν μια και καλή τις ευγένειες.
Πότε να αρχίσω να πανικοβάλλομαι; Σύντομα. Αν δείτε κάποιον να φωνάζει το όνομα της Σάρα Ο Κόνορ θα είναι ήδη αργά...
Τι να προσέξω; Αν ποτέ γίνει η επίθεση, αγνοήστε τα μικρά ρομποτάκια που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Το νου σας για αυτά που θα ακολουθούν από πίσω!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v