Office 2010: H Microsoft αντεπιτίθεται

Η απάντηση του κολοσσού της πληροφορικής στα δωρεάν λογισμικά της Google δεν άργησε να έρθει, με την Microsoft να αναγγέλλει την κυκλοφορία της δωρεάν έκδοσης του Office 2010 τους προσεχείς μήνες.
Office 2010: H Microsoft αντεπιτίθεται

Όλοι το ήξεραν πως η Microsoftδεν θα έμενε με σταυρωμένα χέρια στις κινήσεις της Googleνα κυριαρχήσει και στην έκδοση Freeware προγραμμάτων(δωρεάν λογισμικό) μέσω του web. Και κάπως έτσι έγινε. Μόλις χθές, ανήγγειλε την κυκλοφορία μιας δωρεάν έκδοσης του Office2010, η οποία θα περιλαμβάνει τις lightεκδόσεις των δημοφιλών Word, Excel, Powerpointκαι Onenote. Η διαδικτυακή αυτή έκδοση του Officeθα είναι διαθέσιμη κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2010. Αναλυτές λένε πως η Microsoftήταν αναγκασμένη να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, μιας και η Googleείχε γίνει άκρως ανταγωνιστική και στον τομέα του δωρεάν λογισμικού. Πρόσφατα μάλιστα, η γιγαντίαια μηχανή αναζήτησης ανήγγειλε την κυκλοφορία ενός δωρεάν λειτουργικού συστήματος, που θα βασίζεται εξ'ολοκλήρου στο Google Chrome. Toλειτουργικό αυτό σύστημα, θα έχει σαν στόχο να απομακρύνει τους χρήστες από το... Desktop, όπου η Microsoftκυριαρχεί στρέφοντάς τους προς το διαδίκτυο, όπου η Googleέχει αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο μερίδιο κυριαρχίας.
 
Ήδη τον περασμένο μήνα, η Microsoft ξεκινώντας την «αντεπίθεσή» της, κυκλοφόρησε το Bing , μία απάντηση στην μηχανή αναζήτησης της Google.  Πολλοί είναι εκείνοι όμως, που βλέπουν με καχυποψία την κίνηση αυτή της Microsoftνα μοιράσει δωρεάν εκδόσεις του λογισμικού της, θεωρώντας ότι «καννιβαλίζει» ένα από τα πιο επικερδή προϊόντα της. Τα κέρδη πίσω από τις πωλήσεις του Officeγια το 2009 έφτασαν 9.3 δισεκατομμύρια δολάρια, με ένα ποσοστό της τάξης του 80% των εταιρειών να χρησιμοποιούν το Microsoft Office, σύμφωνα με έρευνα της Forrester. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, για την επιχείρηση να επεκτείνει την κυριαρχία της και στον τομέα των freewareweb based προγραμμάτων. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αρκετοί χρήστες δημιουργούν π.χ. ένα πρόγραμμα χρησιμοποιώντας το Excelκαι το «ανεβάζουν» στο διαδίκτυο για να το μοιραστούν με φίλους ή συναδέλφους. Για να το διαβάσουν οι τελευταίοι, χρησιμοποιούν προγράμματα όπως το Google Docsπου είναι δωρεάν.

 

Μπορεί τα προγράμματα αυτά να μην αποτελούν άμεση απειλή για την Microsoft, αλλά όπως και να έχει δεν παύουν να της «κλέβουν» ένα μερίδιο των χρηστών που δεν έχουν διάθεση να αγοράσουν το πακέτο του Officeκαι προτιμούν αντί αυτού εναλλακτικά δωρεάν προγράμματα.

«Είναι κάτι που οι χρήστες μας ανέκαθεν ήθελαν και μας το έλεγαν διαρκώς» λέει ο product manager του Office Chris Bryant. Ο ίδιος δεν  παραδέχτηκε ότι η εταιρεία θα έχει κέρδος από μια τέτοια κίνηση, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπρόσθετες υπηρεσίες του «δωρεάν» Office, οι οποίες θα περιλαμβάνουν επιπλέον χώρο για αποθήκευση φυσικά με το… αζημίωτο. Οι δωρεάν εκδόσεις πάντως, δεν θα περιλαμβάνουν όλα τα χαρακτηριστικά  του Office2010. Συγκεκριμένα, οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να επεξεργάζονται βίντεο με το Powerpointκαι εικόνες με το Word, χαρακτηριστικά που δεν θα είναι διαθέσιμα στις αντίστοιχες δωρεάν εκδόσεις τους.

Η για πολλούς ριψοκίνδυνη αυτή κίνηση της Microsoft πάντως, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επενδυτές. Χθες, οι μετοχές της ανέβηκαν κατά 84 cent (3.7%) για να κλείσουν στα 23.23$.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v