Philips LightFrame: Για τα μάτια σας μόνο!

Υπάρχουν ξεκούραστες οθόνες; Και όμως υπάρχουν. Η νέα σειρά της Philips υπόσχεται να προστατεύσει τα μάτια μας, προσφέροντας παράλληλα άριστη απεικόνιση, βελτιωμένη αντίθεση και ζωντανά χρώματα.  
Philips LightFrame: Για τα μάτια σας μόνο!
του Πάρη Καπράλου

Αυτό που προσέχει ο μέσος καταναλωτής σε μία οθόνη είναι κυρίως το πόσο αληθοφανή – «ρεαλιστική» εικόνα αποδίδει κατά τη θέαση μιας ταινίας, εξ ου και τα περισσότερα καταστήματα που διαθέτουν οθόνες έχουν τουλάχιστον ένα μοντέλο από κάθε σειρά κάθε επώνυμου κατασκευαστή σε λειτουργία εντός του καταστήματος. Αυτό που σπάνια κοιτά ο μέσος καταναλωτής, αλλά πολύ συχνά αποτελεί αντικείμενο επισκόπησης πιο ειδικευμένων ανθρώπων, είναι οι προδιαγραφές και οι δυνατότητες επιμέρους ρύθμισης. Αυτό που σχεδόν κανείς δεν κοιτά, είναι το πόσο κουραστική μπορεί να είναι μία οθόνη στα μάτια.

Το ζήτημα αφορά κυρίως τις οθόνες υπολογιστών και δεν έχει καμία σχέση με την ακτινοβολία –ούτε παλιότερα είχε, εκτός αν υποθέσουμε ότι καθόσασταν σε απόσταση λιγότερη του 1m από τη τηλεόραση σας, μπροστά σε μοντέλο τηλεόρασης της δεκαετίας του ’80 ή παλιότερο. Αυτό που κουράζει τα μάτια είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της αριστείας της απεικόνισης, η φωτεινότητα, καθώς επίσης ο ρυθμός ανανέωσης ή αλλιώς «βήμα» της οθόνης. Όπως μπορείτε να δείτε κάθε φορά που μία κάμερα τηλεόρασης τραβά πλάνα από μία αίθουσα με υπολογιστές, χωρίς στη συνέχεια να υπάρξει επεξεργασία των πλάνων για να απαλειφθεί η απεικόνιση του φαινομένου, θα διαπιστώσετε ότι οι οθόνες των υπολογιστών μοιάζει να πάλλονται διαρκώς. Όχι δεν πρόκειται για αλλοίωση, αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι οθόνες ανανεώνονται με μεγάλη ταχύτητα, ώστε ο εγκέφαλος μας μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται, αλλά το οπτικό νεύρο καθοδηγεί το μάτι να εστιάσει καλύτερα στην οθόνη με αποτέλεσμα αυτό να κουράζεται πολύ, Η κούραση του οπτικού νεύρου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη εφόσον για πολλές ώρες αυτό «κοιτάει» μία φωτεινή πηγή, που είναι η οθόνη. Βεβαίως, με τις LCD και TFT οθόνες το πρόβλημα έχει μετριαστεί, αλλά εφόσον δεν γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις συνεχίζει να υπάρχει.

Η Philips και η MMD αποφάσισαν λοιπόν να λανσάρουν μία σειρά από νέα, εξαιρετικής ποιότητας ως προς τα υλικά κατασκευής, το design και τις επιδόσεις τους, οθόνες, οι οποίες εστιάζουν ακριβώς σε αυτή την λεπτομέρεια: υπόσχονται να μη κουράζουν τα μάτια. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω των προδιαγραφών του μοντέλου –που είναι άριστες- αλλά και λόγω ενός φωτιζόμενου πλαισίου της οθόνης με συγκεκριμένη απόδοση σε μπλε χρώμα που προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στο χρήστη μειώνοντας θεαματικά την κούραση των ματιών. Πρόκειται για τη προσθήκη στη σειρά Brilliance της Philips του μοντέλου LightFrame. Η 22 ιντσών μεγέθους με γυαλιστερό κρεμ τελείωμα LightFrame της Philips ενσωματώνει μία σειρά τεχνολογιών που διασφαλίζουν μέγιστη ποιότητα για την όραση, χωρίς να στερεί την άριστη απεικόνιση. Το SmartContrast 12000:1 εγγυάται πλούσιο μαύρο και περισσότερο ζωντανή απεικόνιση, η τεχνολογία SmartImage βελτιώνει την αντίθεση της εικόνας, την ποιότητα των χρωμάτων και την ευκρίνεια σε εικόνες και βίντεο και το TrueVision πιστοποιεί τις άριστες ρυθμίσεις της οθόνης. Η οθόνη έχει τιμηθεί με την διάκριση Energy Star για εξοικονόμηση ενέργειας και διατίθεται με τρία χρόνια εγγύηση.

Η δημιουργία του μοντέλου βασίστηκε σε επιστημονική έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Groningen: «Μεταξύ άλλων πορισμάτων, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ανέφεραν λιγότερα προβλήματα συγκέντρωσης και λιγότερα συμπτώματα κούρασης όταν εκτέθηκαν στις οθόνες LightFrame. Αντιθέτως, χωρίς τη χρήση της οθόνης LightFrame, οι συμμετέχοντες, μετά από εκτεταμένη παρουσία μπροστά στον υπολογιστή, ανέφεραν συμπτώματα όπως ‘βαριά βλέφαρα’ και ‘κουρασμένα μάτια’», αναφέρεται στο σχετικό report. Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε εμπράκτως ότι το μπλε φως που διαπερνά τον τρίτο υποδοχέα του ματιού έχει χαλαρωτική επίδραση. Η οθόνη LightFrame εκπέμπει ένα απαλό μπλε φως που χαλαρώνει το χρήστη, βοηθάει στη συγκέντρωση και μειώνει την κούραση στα μάτια.

Η Philips LightFrame θα είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών από τον Ιούλιο 2009 στην ενδεικτική τιμή λιανικής -συμπεριλαμβανομένου φόρου- των € 248.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v