BlackBerry Storm: Άγγιγμα... ασφαλείας

Αν μέχρι σήμερα τα smartphones με touchscreen σας δημιουργούσαν ένα αίσθημα αβεβαιότητας, το Blackberry Storm της Vodafone θέτει τον πήχη του "αγγίγματος" πιο ψηλά και εμπλουτίζεται με νέα χαρακτηριστικά που θα ενθουσιάσουν τους συνδρομητές της εταιρίας.
BlackBerry Storm: Άγγιγμα... ασφαλείας
του Πάρη Καπράλου

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχω γνωρίσει κινητό με οθόνη αφής (touchscreen) το οποίο να μη προκαλεί μία αίσθηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας στον χρήστη του. Η Vodafone πρόσφατα λάνσαρε το νέο BlackBerry Storm. Το smartphone θέτει νέα standards και στις δύο κατηγορίες και κάθε πάτημα σας στη οθόνη του αποδίδει ένα πιο «σίγουρο άγγιγμα».

Δοκιμάζοντας κανείς την αίσθηση που αφήνει η responsive touch οθόνη συνεχίζει να είναι δύσπιστος αναφορικά με τη δυνατότητα του συστήματος να αποδώσει υπό αυτές τις συνθήκες. Αφενός το σύστημα αποδίδει τη βεβαιότητα στον χρήστη για το «πού πατά και πού βρίσκεται» που κανένα άλλο κινητό με οθόνη αφής δεν μπορεί να κάνει, αφετέρου καθιστά τον χειρισμό της συσκευής πιο αργό απ ό,τι θα ήθελε ένας πιο προχωρημένος χρήστης. Παρόλα αυτά, το σχεδιασμένο αποκλειστικά για τη Vodafone μενού, βασισμένο στην ισχυρή παράδοση των BlackBerry έχει πολλά νέα χαρακτηριστικά.

Η οθόνη υψηλής ανάλυσης και η άνετη πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, το A-GPS και οι προεγκατεστημένοι χάρτες, οι γνωστές και βελτιωμένες δυνατότητες της πλατφόρμας για αποστολή και λήψη e-mail, SMS και MMS, αλλά και επιδόσεις μουσικής και εικόνας της συσκευής θα την κάνουν αχώριστο σύντροφό σας. Αξίζει να αφιερώσουμε δυο λόγια στις αξιόπιστες ηχητικές επιδόσεις της συσκευής, με ήχο κρυστάλλινο και στερεοφωνικό με προσομοίωση surround.

Αν και βεβαίως ο βασικός προσανατολισμός των χρηστών στους οποίους απευθύνονται τα Blackberry δεν είναι αυτός της ψυχαγωγίας, η κάμερα που είναι ενσωματωμένη στη συσκευή θα αποδώσει εξαιρετικές φωτογραφίες στα 3,2 Mpixels, με δυνατότητα λήψης video, ενώ με κάρτες επέκτασης μνήμης η χωρητικότητα της συσκευής θα φτάσει τα 16 GΒ με την χρήση καρτών microSD. Η εσωτερική μνήμη της συσκευής είναι περιορισμένη στα 120 ΜΒ, αρκετή ωστόσο για να επιτελέσει τις λειτουργίες της αξιόπιστα.

Αξιοσημείωτη είναι και η οθόνη αφής 3.25”, με την οποία, παρά την επίπεδη επιφάνειά της, οι χρήστες έχουν την αίσθηση ότι πατούν εικονικά πλήκτρα, τα οποία μάλιστα φωτίζονται κατά την αφή. Αν και η λειτουργία SureTouch δουλεύει θαυμάσια -όπως με έπεισε η επί δύο εβδομάδες χρήση της συσκευής- το μόνο μειονέκτημα είναι η μάλλον αργή ταχύτητα πληκτρολόγησης που προκαλεί στον χρήστη, δεδομένου ότι σε κάθε πάτημα κινείται όλη η οθόνη. Ωστόσο τα πάντα είναι θέμα συνήθειας και δεδομένου ότι η απόκριση του συστήματος είναι ικανοποιητική στο κάθε πάτημα, είναι θέμα χρόνου να συνηθίσετε σε αυτόν τον τρόπο πληκτρολόγησης και να γράφετε όσο γρήγορα επιθυμείτε. Επιπλέον υπάρχουν πολλές δυνατότητες αλλαγής της διάταξης του πληκτρολογίου ώστε αυτό να εξυπηρετεί τις συνήθειές σας, και συγκεκριμένα το πληκτρολόγιο μπορεί να αλλάξει από ένα πλήρες QWERTY σε SureType ή και Μulti-tap. Η οθόνη ανάλυσης 480 x 360 pixels αλλάζει από την κατακόρυφη στην οριζόντια διάταξη, καθώς η συσκευή περιστρέφεται, και το κάνει πραγματικά αξιόπιστα ακόμα και υπό μέσες γωνίες, επιλέγοντας πραγματικά αυτό που υπό τις συνθήκες θα βόλευε τον χρήστη για να γράψει!

Το Storm διατηρεί την πλήρη λειτουργικότητα και τις προδιαγραφές ασφαλείας της πλατφόρμας BlackBerry, αλλά είναι επίσης ιδανικό για τους ενθουσιώδεις χρήστες του Facebook, του MySpace και του YouTube, ενώ οι φανατικοί του Flickr θα λατρέψουν την άνεση και την ταχύτητα της άμεσης ανάρτησης των φωτογραφιών τους, δευτερόλεπτα μετά τη λήψη τους. Η μπαταρία κρατά αξιόπιστα ό,τι και να κάνετε στη συσκευή μιάμιση μέρα σε δίκτυο 3G –τουλάχιστον στην συσκευή που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε. Η συσκευή συνδέεται και με δίκτυο HSPDPA επιτυγχάνοντας τις καλύτερες δυνατές ταχύτητες στο internet.

Το βάρος της συσκευής είναι 155 γραμμάρια, πράγμα που δεν είναι τόσο αρνητικό όσο ακούγεται, αν κάποιος λάβει υπόψη του την λεπτή γραμμή και τον στιβαρό σχεδιασμό του που περιλαμβάνει πολλά μέρη με μεταλλικό φινίρισμα. Η καμπυλότητα στις γραμμές της συσκευής δεν έχει μονάχα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά κάνει και τη μεταφορά της σε κάποια τσέπη ευκολότερη καθώς ο όγκος της είναι μάλλον δυσανάλογα μικρός για το βάρος της (112.5 x 62.2 x 14 mm).

Στη συσκευασία θα βρείτε καλώδιο σύνδεσης με υπολογιστή, στερεοφωνικά ακουστικά και φορτιστή, ενώ η συσκευή υποστηρίζει και τη σύνεση της με ασύρματα στερεοφωνικά ακουστικά Bluetooth A2DP.

Η συσκευή διατίθεται από τη Vodafone -πράγμα που σημαίνει ότι θα τη βρείτε στα καταστήματα του δικτύου της εταιρείας- αλλά και στα μεγαλύτερα καταστήματα πώλησης ειδών κινητής τηλεφωνίας. Το BlackBerry Storm είναι ήδη διαθέσιμο στην ελληνική αγορά στην ενδεικτική τελική τιμή λιανικής των 399 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου φόρου) και συνοδεύεται από 2 χρόνια εγγύηση της Vodafone.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v