Microsoft Windows 7: Καινούργιο παράθυρο στις δυνατότητες του PC μας

Διαθέσιμη είναι πλέον η δοκιμαστική έκδοση του νέου λειτουργικού συστήματος Microsoft Windows 7 στους developers που την απέκτησαν και οι πρώτες εντυπώσεις δείχνουν πως ένα καινούργιο παράθυρο ανοίγει στο μέλλον του PC μας... Μάθετε τα πάντα γι'αυτό.
Microsoft Windows 7: Καινούργιο παράθυρο στις δυνατότητες του PC μας
του Πάρη Καπράλου

Από χθες είναι διαθέσιμη η δοκιμαστική έκδοση του νέου λειτουργικού συστήματος Microsoft Windows 7. H Release Candindate έκδοση των Windows 7 είναι ήδη διαθέσιμη σε όλους τους developers που την κατέβασαν από το blog της Microsoft εδώ και μερικές μέρες και οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές, αν και στα διεθνή forums υπάρχει η σχετική γκρίνια. Η έκδοση έχει ήδη δοκιμαστεί σε πρώτη φάση και κάποιες βελτιώσεις και αλλαγές φέρεται να έχουν ενσωματωθεί.

Από τα τέλη Απριλίου που η αμερικάνικη εταιρεία έκανε διαθέσιμη την έκδοση για δοκιμές στους μηχανικούς υπολογιστών και στους Developers με τους οποίους συνεργάζεται διεθνώς, ξεκίνησε μια περιπετειώδης πορεία διαρροών. Εκτός από την ημερομηνία διάθεσης η οποία διέρρευσε και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε αναγκαστικά, διέρρευσε και το ίδιο το λογισμικό –αν και όχι στη τελική του μορφή, αφού η εταιρεία επιφυλάχθηκε να κάνει διάφορες μικροβελτιώσεις βασισμένη στις παρατηρήσεις των Developers που έλαβε τις τελευταίες μέρες

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού συστήματος είναι η πλήρης υποστήριξη λειτουργιών που θα γίνονται από τον χρήστη απευθείας με το χέρι με τη χρήση touchscreen (οθόνη αφής) ή κάποια σαφώς βελτιωμένη –έναντι του ποντικιού- συσκευή κατάδειξης και να διευκολύνει την αλληλεπίδραση του χρήστη με το σύστημα χρησιμοποιώντας είτε τα δάκτυλα του είτε κάποια πένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Windows Taskbar που θα διαθέτει μεγάλα κουμπιά τα οποία μπορεί να επιλέξει ή να σύρει ο χρήστης προκειμένου να δει σε thumbnail preview ποιες εφαρμογές τρέχουν εκείνη την ώρα στον υπολογιστή του.

Άλλο σημαντικό διαφοροποιό στοιχείο των νέων Microsoft Windows αναμένεται να αποτελέσει η λειτουργία Aero Snap που διευκολύνει ιδιαίτερα την αυξομείωση ενός παραθύρου με τα δάκτυλα. Κατά τον ίδιο τρόπο θα λειτουργεί και ένα on-screen keyboard το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα ο χρήστης να διαχειρίζεται τον υπολογιστή χωρίς πληκτρολόγιο.

Σε επίπεδο λειτουργικότητας θεωρείται ότι έγιναν εκτεταμένες αλλαγές στον πηγαίο κώδικα για να αποφευχθούν εκ νέου ασυμβατότητες με άλλες εφαρμογές και συστήματα αλά και να επιδιορθωθούν ορισμένες ασυμβατότητες των Vista που οδήγησαν τους χρήστες σε μαζικές απεγκαταστάσεις του συστήματος σε συστήματα που αυτά έρχονταν προεγκατεστημένα από τον κατασκευαστή, και σε ένα αχαλίνωτο roll back στα XP. Ένα απο τα σημαντικότερα προβλήματα των Windows Vista ήταν οι ασυμβατότητες με εφαρμογές που λειτουργούσαν άψογα στα XP.

Παρ' όλα αυτά, η κοινότητα των developers διεθνώς δεν έχει πειστεί ακόμη ότι η λειτουργία XP mode (XPM) –η οποία «λέει» στα προγράμματα που παρουσιάζουν ασυμβατότητες ότι λειτουργούν σε περιβάλλον XP το οποίο εξομοιώνει για αυτές τις συγκεκριμένες εφαρμογές ενώ το υπόλοιπο σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί με το νέο λειτουργικό σύστημα- θα αποδώσει τα υποσχόμενα.

Ο λόγος θα πρέπει να αναζητηθεί στo γεγονός ότι για να λειτουργήσει το XPM, θα πρέπει ο επεξεργαστής να υποστηρίζει virtualization βασισμένο στον επεξεργαστή
. Η χρήση του θα μπορεί να γίνει μέσα από Windows 7 Pro, Enterprise, και Ultimate εκδόσεις λειτουργικού συστήματος και θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ασυμβατότητας κάποιας εφαρμογής με το νέο λειτουργικό, συνεπώς αφορά είτε υπολογιστές απολύτως τελευταίας τεχνολογίας είτε μονάχα «βαριά» συστήματα του περιβάλλοντος μιας μεγάλης επιχείρησης και όχι τον κάθε χρήστη.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της εταιρείας, η λειτουργία αυτή έχει ενσωματωθεί ώστε να πεισθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αγοράσουν το νέο λειτουργικό, χωρίς να απαιτείται να περιμένουν ώστε όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές λογισμικού να αναπτύξουν εκ νέου τις εφαρμογές τους ώστε αυτές να συνεργάζονται με το νέο λειτουργικό σύστημα.

Πού θα βρω τα νέα Windows;
Από σήμερα και μέχρι τον Ιούλιο μπορείτε να «κατεβάσετε» το νέο λειτουργικό σύστημα από το internet και συγκεκριμένα από τις τοποθεσίες Windows download και το Microsoft TechNet δωρεάν και η άδεια χρήσης τους διαρκεί μέχρι τη 1η Ιουλίου του 2010. Η λειτουργία XPM θα γίνει σύντομα διαθέσιμη από το ίδιο site ως επιπρόσθετο χαρακτηριστικό, και δεν περιλαμβάνεται στην αρχική έκδοση.

Η ημερομηνία στην οποία το νέο λειτουργικό σύστημα θα βγει στα καταστήματα προς πώληση δεν είναι επίσημα ανακοινωμένη, ωστόσο σε πολλά forums εδώ και μερικές μέρες αναφέρεται ως πιθανότερος χρόνος τα τέλη Οκτωβρίου του 2009, αν και εκφράζεται συχνά και η άποψη ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν απο το πρώτο τρίμηνο του 2010. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο κάθε χρήστης που θα δημιουργήσει λογαριασμό στο site της Microsoft θα μπορεί να κατεβάσει το λογισμικό όσες φορές θέλει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v