ΕΙΖΟ: Μια οθόνη- δώρο για τα μάτια σας

Μοιάζει παράταιρη ως συμβουλή, αλλά είναι ουσιαστική: μπορείτε να κάνετε ένα δώρο στα μάτια σας πριν φύγετε για διακοπές. Η συμβουλή αφορά τη νέα σειρά οθονών της Eizo, την FlexScan S2431W. Επιδόσεις και ρεαλιστική απεικόνιση που δημιουργεί... παραισθήσεις.
ΕΙΖΟ: Μια οθόνη- δώρο για τα μάτια σας
του Πάρη Καπράλου

Η Eizo είναι παραδοσιακά μία εταιρεία που φτιάχνει κορυφαίες οθόνες, γι' αυτό άλλωστε οι περισσότεροι γραφίστες που σέβονται τον εαυτό τους διαθέτουν μία. Το βασικό σημείο εστίασης των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν οι Eizo είναι ο ρεαλισμός των χρωμάτων και του βάθους και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το «μυστικό της επιτυχίας τους».

«Απαντώντας» στα αυστηρότερα τεστ χρωματικού εύρους και σχετικών αποκλίσεων η συγκεκριμένη οθόνη έχει περάσει τις δοκιμασίες με ανεπαίσθητες ατέλειες στην κλιμάκωση των επιμέρους χρωμάτων. Εστιάστε τη προσοχή σας βεβαίως στο εξής: η Eizo κατασκευάζει οθόνες για επαγγελματίες της εικόνας και όχι για λάτρεις του gaming.

Ως εκ τούτου, η οθόνη δεν είναι η κορυφαία για βίντεο ή παιχνίδια, αν και σε αυτό το πεδίο διακρίνεται ως μία από τις καλύτερες. Σε όλους τους άλλους δείκτες απόδοσης είναι απλώς ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί. Βασικές της αρετές είναι η σταθερότητά της στην κατανομή της φωτεινότητας, η ακρίβεια των ρυθμίσεων.

Η ευελιξία της βάσης της και η δυνατότητα ελεύθερης τοποθέτησης (Free mount Capability) η οποία περιστρέφεται κατά 90 μοίρες, την καθιστούν πολύ καλή επιλογή για εργασιακό περιβάλλον. Όλες οι οθόνες της οικογένειας είναι σχεδιασμένες ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε χώρο.

Οι προσφερόμενες βάσεις επιτρέπουν την εύκολη ρύθμιση και τοποθέτηση στην εργονομικά σωστή και ξεκούραστη θέση, με ρυθμίσεις ύψους, περιστροφής και Pivot. Επιπρόσθετα, προσφέρεται η δυνατότητα τοποθέτησης σε βραχίονα (VESA συμβατό) σε όλες τις οθόνες. Το ενσωματωμένο τροφοδοτικό αυξάνει την εργονομία και μειώνει τον αριθμό των καλωδίων που χρειάζονται, ενώ επιτρέπει την τοποθέτηση ακόμα και σε τοίχο.,

Εξάλλου, η υψηλότατη φωτεινότητα επιτρέπει την εργασία σε χώρους με πολύ φως, χωρίς να αλλοιώνει στο ελάχιστο την εικόνα. Η φωτεινότητα της οθόνης παραμένει σε σταθερό επίπεδο με την έναρξη της λειτουργίας της. Μειώνεται έτσι στο ελάχιστο ο χρόνος προθέρμανσής της. Επιπρόσθετα, με ειδική πατέντα της Eizo, η φωτεινότητα παραμένει σταθερή ακόμα και μετά από πολλά χρόνια χρήσης: Ειδικός αισθητήρας ανιχνεύει πιθανές αλλαγές έντασης φωτός από τις λάμπες φθορισμού και τις αντισταθμίζει.

Επίσης μέρος του λογισμικού Screen Manager Pro, που συνοδεύει τις οθόνες, επιτρέπει την αντιστοίχιση προ ρυθμίσεων (Fine Contrast) με εφαρμογές. Έτσι όταν η συγκεκριμένη εφαρμογή βρίσκεται σε ανοικτό παράθυρο, η οθόνη αυτόματα ενεργοποιεί την προρύθμιση. Το λογισμικό αυτό προσφέρει και τη λειτουργία Window Movie Mode που μειώνει την φωτεινότητα στο Background έτσι ώστε το παράθυρο video να εμφανίζεται πιο φωτεινό και ευδιάκριτο.

Άλλη σημαντική καινοτομία της συγκεκριμένης οικογένειας οθονών είναι ο Αισθητήρας Φωτός (Bright Regulator). Αυτή η λειτουργία ρυθμίζει ιδανικά την φωτεινότητα της οθόνης για κάθε πιθανή κατάσταση εσωτερικού φωτισμού. Ένας αισθητήρας στο μπροστινό μέρος της οθόνης διαβάζει την ένταση του φωτός στον χώρο και ρυθμίζει την φωτεινότητα της οθόνης στην ιδανική ένταση για ξεκούραστη θέαση, ενώ η εξαιρετική επίδοση contrast 1000:1 προσφέρει απεικόνιση με ακόμα πιο ζωντανά χαρακτηριστικά και χρώματα ακόμα και σε περιβάλλον με μεγάλη φωτεινότητα.

H «οικογένεια» FlexScan S2431W περιλαμβάνει μονάχα δύο μοντέλα, αυτό των 21'' και αυτό των 24''. Και τα δύο κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά και ξεκινούν από τα 760 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v