Φορητά DVD players: Κινηματογράφος... τσέπης!

Με τους θερινούς κινηματογράφους να εκλείπουν όλο και περισσότερο από τους τόπους διακοπών μας, ένα φορητό DVD player είναι σίγουρα η καλύτερη λύση για τα βράδια που έχουμε όρεξη για ταινία στην ύπαιθρο.
Φορητά DVD players: Κινηματογράφος... τσέπης!
του Πάρη Καπράλου

Όλοι μας έχουμε γνωστούς, φίλους, παρέες ολόκληρες καμιά φορά που παραπονούνται ότι στα μέρη που προτιμούν για διακοπές το καλοκαιράκι δεν υπάρχουν πλέον θερινά σινεμά και η ιδέα του να κλειστούν στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο για να παρακολουθήσουν μια ταινία φυσικά δεν είναι ελκυστική. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν το target group των εταιρειών που διαθέτουν μία πολύ ιδιαίτερη κατηγορία συσκευών, τα φορητά DVD players.

Τα φορητά DVD players μέχρι πρότινος παρείχαν ελάχιστη ουσιαστική διευκόλυνση στους χρήστες τους λόγω περιορισμένης αυτονομίας της μπαταρίας τους και περιορισμούς αναφορικά με τα αρχεία ήχου και εικόνας που ήταν σε θέση να αναπαράγουν. Ωστόσο, αν και η φετινή γκάμα σε νέες συσκευές αυτής της κατηγορίας είναι κάπως περιορισμένη σε αριθμό μοντέλων, αυτά είναι κατά πολύ βελτιωμένα και σε χαμηλότερες τιμές από παλιότερα.

Σημαντικό κριτήριο επιλογής για αυτές τις συσκευές είναι η ποιότητα της οθόνη τους και όχι τόσο το μέγεθος της. Συνήθως μία διαγώνιος της τάξης των 8’’ θεωρείται ικανοποιητική. Αν η οθόνη είχε μεγαλύτερο μέγεθος ο όγκος της συσκευής θα ήταν μεγαλύτερος, συνεπώς αυτή θα ήταν λιγότερο «φορητή». Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η συνδεσιμότητα. Σχεδόν όλες πλέον οι συσκευές αυτής της κατηγορίας έχουν θύρα USB, είναι σημαντικό όμως το τι είδους αρχεία μπορούν να αναπαράγουν από μία φορητή μνήμη USB. Επίσης σημασία έχουν οι φορτιστές που διαθέτει. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε μία συσκευή που να διαθέτει φορτιστή αυτοκινήτου. Eπίσης αξιολογείται ως σημαντικό στοιχείο η προβολή φωτογραφιών και η αναπαραγωγή αρχείων ήχου, ενώ παρά το μικρό μέγεθος της συσκευής σημαντικό είναι να διατίθεται τηλεχειριστήριο.

Οι περισσότερες συσκευές έχουν μόνο έναν χρόνο εγγύηση. Αν και γενικά δεν είναι ευπαθείς, καλό είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την εισαγωγή / εξαγωγή του οπτικού δίσκου που πρέπει να γίνεται με καθαρά χέρια και σε περιβάλλον χωρίς πολλά σωματίδια. Αν για παράδειγμα βρίσκεστε σε παραλία με άμμο και φυσάει, προτιμήστε να εισάγετε το dvd σας εντός του αυτοκινήτου σας.

Σημαντικός παράγοντας βλάβης ή και ανεπανόρθωτης ζημίας που συχνά δεν την καλύπτει η εγγύηση είναι αυτός της υπερβολικής θέρμανσης της συσκευής από εξωτερικούς παράγοντες, μέχρι λιωσίματος ορισμένων πιο ευαίσθητων τμημάτων της. Πρόκειται για το σύνηθες λάθος που συμβαίνει συχνά ακόμα και με κινητά τηλέφωνα, όταν καμιά φορά ξεχνάμε την αγαπημένη μας συσκευή εντός του αυτοκινήτου μεν, αλλά σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Ο χώρος ενός οχήματος παρκαρισμένου σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος εν μέσω ελληνικού καλοκαιρινού καύσωνα, μπορεί να ξεπεράσει τους 60 βαθμούς κελσίου, θερμοκρασία που δεν είναι επικίνδυνη για μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή (το σύνηθες όριο τους είναι οι 76 βαθμοί Κελσίου), αλλά αν η συσκευή είναι αφημένη π.χ. κάτω από το παρμπρίζ και τη «βλέπει» ήλιος, είναι πολύ πιθανό ότι θα αναπτύξει επιφανειακή θερμοκρασία (στο περίβλημα της) καμιάς 100αριάς βαθμών Κελσίου, η οποία μπορεί να προκαλέσει μη επιδιορθώσιμη βλάβη.

Μερικά από τα κορυφαία μοντέλα που συναντά κανείς στην Ελληνική αγορά είναι τα εξής: 

Sony - DVP - FX850 8"
Πρόκειται για φορητό DVD με DivX & θύρα USB, με μεγάλη περιστρεφόμενη οθόνη 8" & εξαιρετικές δυνατότητες από μία μικρή συσκευή που πάει παντού. Το νέο φορητό DVD player της Sony υπόσχεται να γεμίσει με περισσότερη διασκέδαση τις μετακινήσεις σας και να κάνει απολαυστική ακόμη και την πιο πολύωρη εκδρομή ή ταξίδι. Η οθόνη 8" είναι υψηλής ανάλυσης (800x480 pixels) με μηχανισμό περιστροφής για περισσότερη ευελιξία στη θέαση, και μηχανισμό αντικραδασμικής προστασίας. Κατά την αναπαραγωγή θα ανακαλύψετε ότι είναι συμβατό με τις περισσότερες μορφές δίσκων CD και DVD, συμπεριλαμβανομένων και αρχείων DivX, JPEG, WMA και MP3. Ιδιαίτερα χρήσιμο όταν θέλετε να παρακολουθήσετε υλικό που μόλις κατεβάσατε από το ίντερνετ.

Στο θέμα των συνδέσεων έρχεται εφοδιασμένο με έξοδο εικόνας/ήχου για σύνδεση με οποιαδήποτε τηλεόραση, 2 υποδοχές ακουστικών, καθώς και θύρα USB, ώστε να αναπαράγετε απευθείας αρχεία φωτογραφιών και μουσικής (JPEG & MP3) που έχετε αποθηκευμένα στο USB stick σας. Διαθέτει παράλληλα ισχυρό ενσωματωμένο ηχείο και ασύρματο τηλεχειριστήριο για περισσότερη ευκολία, ενώ η συσκευασία περιλαμβάνει ακόμη μπαταρία ιόντων λιθίου με αυτονομία 6 ωρών και φορτιστή αυτοκινήτου. Οι διαστάσεις της συσκευής είναι 226 x 165 x 32.4 mm, υπάρχει ειδικό υποσύστημα αντικραδασμικής προστασίας και στη βασική συσκευασία της υπάρχει φορτιστής αυτοκινήτου. Η μπαταρία είναι ιόντων λιθίου και σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρεία έχει αυτονομία 6 ωρών.

Η τελική ενδεικτική τιμή λιανικής είναι 250 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η συσκευή συνοδεύεται από εγγύηση 1 έτους.

Panasonic - LS82EG-S

Το φορητό DVD Player έχει οθόνη 8,5" και 12 ώρες αυτονομία μπαταρίας. Ακόμη διαθέτει λειτουργία μείωσης θορύβου, σύστημα ενίσχυσης μπάσων Η. Bass και σύστημα ενίσχυσης διαλόγων, ενώ περιλαμβάνει φορτιστή αυτοκινήτου στην αρχική συσκευασία, όπως και τηλεχειριστήριο. Με κομψό design, λεπτή σχεδίαση και την δυνατότητα να χωράει παντού, είτε αυτό είναι το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου είτε μια τσάντα ταξιδιού, το μοντέλο LS82EG της Panasonic αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτάσεις στην κατηγορία των φορητών DVD players.

Έχει αναλογία 16:9 στην οθόνη που προσφέρει εύκολη ρύθμιση και θέαση από οποιαδήποτε γωνία, καθώς και λειτουργία μείωσης του ψηφιακού θορύβου για περισσότερη καθαρότητα εικόνας. Από θέμα συνδέσεων έρχεται εφοδιασμένο με 2 υποδοχές ακουστικών για εύκολη ταυτόχρονη ακρόαση, αλλά και με είσοδο A/V που του επιτρέπει να δεχτεί σήμα εικόνας και ήχου από εξωτερική συσκευή.

Στον τομέα του ήχου το φορητό LS80EG περιλαμβάνει ενισχυτή 24bit και αποκωδικοποιητές DTS και Dolby Digital για πραγματικά ρεαλιστική αίσθηση του ήχου, με λειτουργία μάλιστα βελτίωσης των διαλόγων και σύστημα Advanced Surround. Είναι συμβατό με όλες τις μορφές δίσκων CD και DVD (απλά, επανεγγράψιμα, -Ram), ενώ παράλληλα υποστηρίζει την αναπαραγωγή αρχείων DivX, JPEG, WMA και MP3.

Η τελική ενδεικτική τιμή λιανικής της συσκευής είναι 249 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η συσκευή συνοδεύεται από εγγύηση 2 ετών.

Toshiba SD-P1900
Το φορητό DVD player SD-P1900 της Toshiba θα σας προσφέρει τα αγαπημένα σας DVD στην οθόνη LCD με διαγώνιο 9 ιντσών, αλλά και θα σας επιτρέπει να βλέπετε αρχεία DivX και JPEG με υψηλή ποιότητα εικόνας, χάρη στην βελτιωμένη επεξεργασία video. θα σας είναι χρήσιμο για να βλέπετε ταινίες με παρέα, χωρίς να ενοχλείτε τους γύρω σας. Ο αυξημένος λόγος αντίθεσης της οθόνης (350:1) θα αποδώσει τέλεια την κάθε φωτογραφία ή ταινία που θα δείτε, αλλά δυστυχώς η αυτονομία της συσκευής είναι της τάξης των 5 ωρών. Στα πλεονεκτήματά της πάντως μπορεί κανείς να συμπεριλάβει τα στερεοφωνικά ηχεία με υποσυστήματα DTS digital output, Dolby Digital output, το τηλεχειριστήριο, την τροφοδοσία ρεύματος αυτοκινήτου, και τις διαστάσεις 17 x 3.2 x 24 cm.

Η συσκευή είναι μάλλον φθηνή για τη κατηγορία της καθώς έρχεται στα 159 ευρώ (τελική ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ). Η κατασκευάστρια εταιρεία παρέχει έναν χρόνο εγγύηση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v