Blackberry Bold: Η RIM... "τολμά" και εντυπωσιάζει

Πρωτοποριακό design και άνευ προηγουμένου επιδόσεις χαρακτηρίζουν το νέο Blackberry, με το οποίο η RIM φιλοδοξεί να συναγωνιστεί το iPhone της Apple. Μια πρώτη ματιά στο νέο smartphone που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.
Blackberry Bold: Η RIM... τολμά και εντυπωσιάζει
Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η επικειμένη κυκλοφορία του Blacberry 9000 της RIM, για πολλούς λόγους, αν και ο βασιμότερος είναι ότι αυτό θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό του iPhone. Ο λόγος στον οποίο εστιάζουν οι απανταχού gadgetάκηδες είναι μάλλον λανθασμένος, αφού το σημαντικότερο είναι ότι η RIM φέρεται να έχει κατασκευάσει το πρώτο blackberry το οποίο δίνει βάρος ΚΑΙ στην εμφάνιση KAI στη πληρότητα από πλευράς τεχνολογίας...

Τα τρία μοντέλα κυκλοφόρησαν στο eBay, ήταν νόμιμα και προέρχονταν από ανθρώπους στους οποίους τα είχε χαρίσει η εταιρεία προκειμένου να τα δοκιμάσουν. Αυτά τα μοντέλα τα αγόρασαν ισάριθμα δύο sites και ένα περιοδικό και έκαναν hands on test σε αυτά. Όχι, δεν ήμασταν εμείς οι τυχεροί. Αυτοί που ήταν –θα βρείτε links στη δεξιά στήλη– δηλώνουν ενθουσιασμένοι. Αναμενόμενο βεβαίως, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία μας έχει συνηθίσει σε συσκευές άσχημες στην εμφάνιση μεν, με ελαχιστοποιημένη χρήση τεχνολογικών χαρακτηριστικών, ωστόσο εύχρηστες και λειτουργικές.

Παρόλα αυτά τα πρώτα hands on tests μιλούν για την συνήθη καθυστέρηση απόκρισης κατά την εκκίνηση της συσκευής, αλλά και για ένα ανανεωμένο και απόλυτα λειτουργικό, στιβαρό και πραγματικά γεμάτο δυνατότητες νέο μενού. Άλλη σημαντική καινοτομία είναι η ενσωμάτωση 3G. Στην προσπάθεια να διατηρήσει τις συσκευές της όσο απλούστερες γίνεται, η εταιρεία μέχρι σήμερα είχε δώσει πολύ λίγη σημασία στην εκμετάλλευση της τελευταίας –ακόμα και της προτελευταίας– λέξης της τεχνολογίας. Η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της συσκευής αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά μετά τις πρώτες αναβαθμίσεις. Αυτού του είδους οι συσκευές λειτουργούν πολύ διαφορετικά όταν πρωτοβγαίνουν στο εμπόριο και αργότερα, κατόπιν μιας αναβάθμισης.

Σε επίπεδο περιβάλλοντος εργασίας η νέα συσκευή ενσωματώνει την έκδοση 4.6 λειτουργικού συστήματος της κατασκευάστριας, ένα πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY, ίδιο με αυτό των σειρών 8800, ένα navigation ball και τέσσερα υπερμεγέθη κουμπιά βασικών λειτουργιών, είναι πολύ ελαφρύ και έχει εξωτερικά προσβάσιμη θύρα μνήμης microSD –πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέγιστο μπορεί να δεχθεί 4GB μνήμης.

Σε επίπεδο δικτύων η συσκευή είναι πραγματικά άριστη αφού καλύπτει δίκτυα GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, είναι Quad-band (σε GPRS& EDGE λειτουργία καλύπτει τις συχνότητες 800/850/1800/1900MHz, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργεί το ίδιο άριστα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην αντίπερα όχθη του ατλαντικού) και ως προς το HSDPA καλύπτει όλες τις δυνατές συχνότητες (850/1900/2100MHz).

Η οθόνη του αποδίδει ρεαλιστικά χρώματα με πολύ καλό βάθος –αν πιστέψουμε τις πρώτες εκτιμήσεις– και είναι έγχρωμη HVGA υγρών κρυστάλλων, ενώ θα εξασφαλίζει πρόσβαση και σε ασύρματα δίκτυα WiFi, διαθέτει δυνατότητα A-GPS (μία τεχνολογία που διασφαλίζει ασφαλή πλοήγηση μέσα σε μια πόλη, χωρίς τη χρήση δορυφορικού σήματος εφόσον οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν και αυτές αυτή τη δυνατότητα. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε A-GPS), 96 MB εσωτερική μνήμη (ωστόσο φαίνεται ότι μόνο τα 73 ΜΒ είναι διαθέσιμα στον χρήστη γιατί τα άλλα καταλαμβάνονται από το λειτουργικό σύστημα).

Ο χρονισμός (ταχύτητα) του επεξεργαστή της συσκευής δεν είναι επιβεβαιωμένος ακόμη, ωστόσο οι πρώτοι testers αναφέρουν ότι η συσκευή ανταποκρίνεται ικανοποιητικά και δεν «κολλάει» πουθενά. Το βάρος της συσκευής αγγίζει τα 140 γραμμάρια. Η κάμερα της συσκευής προσφέρει ανάλυση 2 MP και προκαλεί εντύπωση η επιλογή της εταιρείας να μην διαθέτει η συσκευή εμπρόσθια κάμερα, η ποία θα χρησίμευε για videoconference, δεδομένου ότι τα Blackberry απευθύνονται παραδοσιακά σε ένα επιχειρηματικό κοινό που θα αξιοποιούσε ανάλογες δυνατότητες. Η διάρκεια της μπαταρίας σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις θα ξεπερνά τις 310 ώρες και της ομιλίας τις 5, αν και μέλλεται να διευκρινιστεί για τι είδους χρήση μιλάμε και με ποιο δίκτυο, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό αναφορικά με τη κατανάλωση ενέργειας.

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα και περισσότερη λεπτομέρεια για συσκευή η οποία δεν κυκλοφορεί κανονικά και πάντα υπάρχει η πιθανότητα –αν και μικρή– η εταιρεία να κάνει κι άλλες βελτιώσεις στη συσκευή μέχρι την τελική κανονική κυκλοφορία της, αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τέτοιες αλλαγές δεν αφορούν συνήθως τις βασικές λειτουργίες αλλά περισσότερο βελτιώσεις επί του λογισμικού. Αν είστε φανατικοί των Blackberry δείτε προσεκτικά τα video του tester του Crackberry.com (του site των φανατικών οπαδών των Blackberry).

Η συσκευή δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει κανονικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου και στην Ευρώπη αναμένεται το Φθινόπωρο. Το κατά πόσον κάποια καταστήματα στην Ελλάδα θα κάνουν δική τους εισαγωγή είναι ένα ζήτημα. Πάντως θρυλείται ότι έχουν ενδιαφερθεί τα δύο από τα τρία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της χώρας, προκειμένου να πωλούν το κινητό κατευθείαν και αποκλειστικά από τα δικά τους καταστήματα.

Η λιανική τιμή του προϊόντος κατόπιν φόρου, όταν κυκλοφορήσει, αναμένεται –κατ’ εκτίμηση– να κινείται στη περιοχή των 760 – 780 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v