Sony Ericsson P1i: Ο απόλυτος συνδυασμός business & pleasure

Μοναδικό εργαλείο για τους tech-freaks, design-άτο smartphone για τους απλούς χρήστες, το νεότερο μέλος της σειράς "Ρ", της οικογένειας Sony Ericsson, θα αποτελέσει πρόκληση για τους λάτρεις των lifestyle κινητών.
Sony Ericsson P1i: Ο απόλυτος συνδυασμός  business & pleasure
του Πάρη Καπράλου

Το P1i δεν είναι απλώς το νεότερο μέλος της οικογένειας των «P» συσκευών της Sony Ericsson, με την έννοια της αντικατάστασης των προκατόχων του, αλλά και το απόλυτο εργαλείο για τους γνώστες, μία μεγάλη διευκόλυνση για τους λιγότερο τεχνολογικά ενημερωμένους και ένα smartphone που επιτέλους ξεχωρίζει για το design και την εργονομία του συγχρόνως για όλους τους υπόλοιπους.

Η νέα συσκευή κυκλοφόρησε με ελαφρά καθυστέρηση -είχε προαναγγελθεί για το τρίτο τρίμηνο του έτους και κυκλοφόρησε το τέταρτο- και έχει προλάβει κιόλας να γίνει δημοφιλής επιλογή. Το κινητό είναι ό,τι πιο ολοκληρωμένο θα βρείτε αυτή την στιγμή στην αγορά κινητής τηλεφωνίας για τη διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και οργάνωση προσωπικών πληροφοριών, ενώ ενσωματώνει την ασύρματη τεχνολογία Wi-Fi και επιτρέπει την χρήση υπηρεσιών VoIP, εφόσον κινείστε σε εταιρικό / επιχειρηματικό ή ακόμα και οικιακό περιβάλλον που επιτρέπει την χρήση ασύρματου δικτύου για μετάδοση φωνής από σταθερό τηλέφωνο σε ασύρματη συσκευή μέσω WLAN. Αυτό που ενθουσίασε όσους το δοκίμασαν μέχρι τώρα είναι ότι το P1i δεν είναι μια αμιγώς επαγγελματική συσκευή, καθώς ορισμένα multimedia χαρακτηριστικά του υπερβαίνουν τα εσκαμμένα ακόμα και αν συγκρίνει κανείς το μηχάνημα με lifestyle κινητά!

Θεωρητικά το P1i προκαλεί τους χρήστες των P800, P900, P910 και P990 να αναβαθμιστούν. Το νέο κινητό είναι μικρότερο σε μέγεθος κατά 25% από το P990i, αποτελεί μια ολοκληρωμένη mobile office πρόταση, υποστηρίζει την τεχνολογία WLAN και τις υπηρεσίες VoIP, διαθέτει ψηφιακή κάμερα ανάλυσης 3,2 megapixel και στη βασική του συσκευασία θα περιλαμβάνεται κάρτα μνήμης χωρητικότητας 512MB. Το P1i υποστηρίζει μια ευρεία γκάμα λύσεων για τη διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενώ φυσικά επιτρέπει και την πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Η ασύρματη πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες μπορεί να επιτευχθεί είτε με την χρήση των υπηρεσιών τρίτης γενιάς, είτε με τη σύνδεση σε δίκτυα WLAN κατά το πρότυπο 802.11b. Η συσκευή είναι βασισμένη στο λειτουργικό σύστημα Symbian OS (v9.1) και την πλατφόρμα UIQ 3.0 και κατά συνέπεια μπορεί να «φιλοξενήσει» διάφορες εφαρμογές, τις οποίες μπορεί να επιλέξει ο χρήστης για την κάλυψη των προσωπικών του απαιτήσεων. Ο χρήστης της συσκευής «συνεννοείται» μαζί της μέσω μίας οθόνης αφής των 2,6 ιντσών και με τη χρήση γραφίδας. Η οθόνη έχει ανάλυση 240 x 320 pixels (QVGA) και μπορεί να παρουσιάσει 262.144 χρώματα. Πάνω από αυτήν έχει τοποθετηθεί η βοηθητική κάμερα, που επιτρέπει τη συμμετοχή του χρήστη σε βίντεο-κλήσεις.

Καινοτομία γι' αυτή την κατηγορία τηλεφώνου αποτελεί η εισαγωγή πλήρους QWERTY πληκτρολογίου. Ο συνολικός αριθμός των εντολών / χαρακτήρων που μπορεί να πληκτρολογήσει ο χρήστης ανέρχονται τώρα σε 40, με το καθένα κουμπί από το σταθερό πληκτρολόγιο της συσκευής να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή περισσοτέρων του ενός γραμμάτων ή χαρακτήρων. Το κάθε πλήκτρο μπορεί να «πιεστεί» σε μια από τις δύο άκρες του, ώστε να επιτευχθεί η εισαγωγή του επιθυμητού χαρακτήρα. Για παράδειγμα, πιέζοντας το «1» στην αριστερή του πλευρά, πραγματοποιείται η εισαγωγή του «Ε» στο κείμενο, ενώ με την πίεση του ίδιου πλήκτρου στη δεξιά του όμως πλευρά, επιτυγχάνεται η εισαγωγή του «Ρ». Κάποιοι άλλοι χαρακτήρες εισάγονται σε περίπτωση που κάποιο από τα πλήκτρα πιεστεί σε συνδυασμό με το «ALT». Ως προς τις υπόλοιπες λειτουργίες εισαγωγής του κινητού αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει Jog Dial στην πλαϊνή όψη του, το οποίο επιτρέπει την πλοήγηση στα μενού, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει πλήκτρο για τη λήψη φωτογραφιών,

Εξάλλου, το P1i, εκτός από την πρόσβαση σε «τυπικούς» λογαριασμούς POP3 / IMAP4, επιτρέπει και την χρήση των υπηρεσιών AlteXia, Ericsson Mobile Office, Intellisync, Microsoft Exchange- ActiveSync, Research In Motion - BlackBerry Connect, Seven, Sybase/iAnywhere και Visto, ενώ είναι σε θέση να προβάλλει αρχεία του Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint), αλά επιτρέπει και τη τροποποίησή τους.

Σε επίπεδο συνδεσιμότητας πρόκειται για μία συσκευή τρίτης γενιάς, η οποία όμως δεν υποστηρίζει την HSDPA - τεχνολογία που αποδίδει ταχύτητες παρόμοιες με την ευρυζωνική ενσύρματη πρόσβαση στα κινητά δίκτυα.

Οι διαστάσεις του των 106 x 55 x 17 χιλιοστών και το βάρος του των 124 γραμμαρίων, καθιστούν το κινητό μία πολύ ελκυστική επιλογή για κάθε χρήστη. Η εσωτερική μνήμη του τηλεφώνου βρίσκεται στα 160 ΜΒ, όπως προείπαμε στην αρχική συσκευασία ο χρήστης θα συναντήσει μία επέκταση μνήμης κατά 512 ΜΒ και κατόπιν της χρήσης της συσκευής θα ανακαλύψει ότι σχεδόν για πρώτη φορά οι χρόνοι που δίνει ο κατασκευαστής για την αντοχή της μπαταρίας είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Για να μην παρεξηγηθούμε πρέπει να σημειώσουμε ότι οι χρόνοι αυτονομίας μπαταρίας που δίνουν οι κατασκευαστές αφορούν συνήθως μεμονωμένες τις λειτουργίες στις οποίες αναφέρονται και άριστες συνθήκες σήματος. Στην περίπτωση του P1i, η κατασκευάστρια εταιρεία δηλώνει χρόνο ομιλίας (GSM) 600 λεπτά, χρόνο ομιλίας (WCDMA) 210 λεπτά, χρόνο βίντεο-κλήσεων έως 120 λεπτά.

Το κινητό κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από τον Οκτώβριο και η λιανική τελική ενδεικτική τιμή του αυτή την στιγμή κινείται στο επίπεδο των 500 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v