Vista: Crash test στο νέο ”όπλο” της Microsoft

Εντός ολίγων εβδομάδων τα νέα Windows Vista θα μπουν στη ζωή μας. Τι προσφέρουν σε σχέση με τον προκάτοχό τους, πόσο νόημα θα είχε η μετάβαση στο νέο λειτουργικό της παρέας του Bill Gates; Ιδού μια πρώτη κριτική της νέας ναυαρχίδας της Microsoft, των δυνατοτήτων και των ελλείψεών της.
Vista: Crash test στο νέο ”όπλο” της Microsoft

του Θανάση Πάτσιου (*)

Το να προσπαθείς να γράψεις ένα preview μιας ανερχόμενης έκδοσης των MS Windows εμπεριέχει πάντα μια δόση ματαιοδοξίας. Κι αυτό γιατί τα τελευταία 10 χρόνια, το φαινόμενο Windows ταυτίζεται κοινωνικά με τη μόδα στο ντύσιμο.

Μήνες πριν την επίσημη κυκλοφορία του καινούριου λειτουργικού, web sites, περιοδικά, tech (και μη) forums βρίθουν από previews, reviews, first peaks και initial impressions. Θα έλεγε κανείς πως όλοι προσπαθούν, ξεκινώντας από περιέργεια, ν’ ανακαλύψουν τι καινούριο συμπεριέλαβε ο Bill, τι αφαίρεσε, τι άλλαξε, τα υπέρ και τα κατά της νέας πλατφόρμας.

Οι περισσότεροι ψάχνουν το κατά πόσο αξίζει να κάνουν την αλλαγή όταν έρθει η ώρα, γνωρίζοντας, έστω και υποσυνείδητα, ότι είναι κάτι που, τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, δύσκολα θα αποφύγουν. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη μόδα.

Ο στόχος

Τα τελευταία 10 χρόνια οι εκδόσεις των Windows χαρακτηρίζονται από μία συνεχή βελτίωση και ανοδική πορεία. Με ”λαμπρή” εξαίρεση τη Millennium edition, η Microsoft προσπαθεί- και σε μεγάλο βαθμό έχει καταφέρει- να αντιμετωπίζει σε κάθε καινούρια έκδοση τα περισσότερα προβλήματα της προηγούμενης και ταυτόχρονα να καλύπτει όλο και περισσότερες ανάγκες ενός όλο και μεγαλύτερου αγοραστικού κοινού.

Έτσι, τα Windows 95 ήταν το μεγάλο βήμα μετά τα Win 3.1, τα Windows 98 και 98 SE ένα μεγάλο service pack των 95, τα NT η σταθερότερη επαγγελματική πλατφόρμα μέχρι εκείνη την εποχή (αρκετοί θα διαφωνήσουν ως προς τη διάρκεια), ενώ τα Windows 2000 η πρώτη προσπάθεια να δωθεί στον home user μία φιλική έκδοση των NT.

Δεν ήταν όμως παρά στα Windows XP που η Microsoft πέτυχε τον απόλυτο συγκερασμό ενός σταθερότατου λειτουργικού με τις δυνατότητες υποστήριξης πιο προσωπικών εφαρμογών, δηλαδή παιχνίδια.

Στα Vista ωστόσο, ο προσανατολισμός φαίνεται να έχει αλλάξει. Η Microsoft, πατώντας στην επιτυχία των XP και λοξοκοιτώντας τον ανταγωνισμό (Mac OS, Linux, Firefox) μάλλον προσφέρει περισσότερες λειτουργίες και καλλωπίζει το προϊόν της, παρά επιχειρεί ένα τεχνολογικό άλμα του μεγέθους της μετάβασης απο Win 3.1 σε Win 95.

Τα... φρουφρού
Στρογγυλεμένες γωνίες, διάφανα μενού και 3D οπτικές συνεπαίρνουν το ανυποψίαστο μάτι σε βαθμό ζάλης! Όλα τα καινούρια στοιχεία (μενού, φόρμες, εργαλεία) είναι άψογα σχεδιασμένα και χρωματισμένα, ενώ τα περισσότερα από τα παλιά, όπως η αριθμομηχανή, έχουν ρετουσαριστεί σημαντικά.

Τα κουμπιά φωτίζονται, καθώς το pointer του ποντικιού περνά από πάνω τους και το Recycle Bin γεμίζει σταδιακά με κομμάτια χαρτιού, καθώς βάζουμε αρχεία μέσα του. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 2 μήνες πριν την επίσημη κυκλοφορία, μία εφαρμογή που ”φοράει” στα XP το skin των Vista είναι από τις πιο επιλεγμένες για downloading από το δικτυακό τόπο www.download.com, με περισσότερα από 2.000.000 hits!

Όλα τα παραπάνω προσφέρονται by default από το σύστημα σε περίπτωση που έχετε ξεχωριστή κάρτα γραφικών, ενώ η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Vista skin, καθώς και άλλων πολλών (Vista Basic, Classic style, Standard style) προσφέρονται ως επιλογές.

Προστιθέμενη αξία
Το ότι το περιτύλιγμα είναι εντυπωσιακό, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως το πακέτο υστερεί. Τα Vista φοράνε πολλές καινούριες εφαρμογές και τεχνολογίες, υπεύθυνες κυρίως για τη διασκέδαση του χρήστη, αλλά και άλλες, περισσότερο τεχνικής φύσεως.

Το Network Center βοηθά σε μεγάλο βαθμό το στήσιμο ενός δικτύου, όχι μόνο σε επίπεδο οδηγιών, αλλά και επιχειρώντας να σετάρει αυτόματα τις περισσότερες ρυθμίσεις, μια διαδικασία που λειτουργεί εξαιρετικά καλά σε οικιακά δίκτυα.

Ο Sync Manager υπόσχεται τον απρόσκοπτο συγχρονισμό των διαθέσιμων συσκευών με το PC, ενώ έχει προστεθεί η δυνατότητα ελέγχου του υπολογιστή με τη φωνή του χρήστη, μέσω voice recognition. Ενσωματωμένο είναι επίσης και τo DirectX 10.

Αν και η Microsoft υπόσχεται ακόμα εντυπωσιακότερες επιδόσεις στα 3D παιχνίδια, είναι πραγματικά δύσκολο να επιβεβαιωθεί, μιας και βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο η ανάπτυξη εφαρμογών για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Στα παραπάνω καλούδια έρχεται να προστεθεί ένας σεβαστός αριθμός εργαλείων και παιχνιδιών, όπως μια καινούρια κονσόλα για Fax, νέα παιχνίδια (έτσι τουλάχιστον υπόσχεται η Microsoft- στην έκδοση που εξετάσαμε υπήρχαν τα προηγούμενα, απλώς επανασχεδιασμένα), εφαρμογή για Backup αρχείων, καθώς και για παρουσιάσεις εξ’ αποστάσεως, μέσω ενός wireless projector!

Και ακόμα δε φτάσαμε στους... πρωταγωνιστές.

Οι ναυαρχίδες
Όπως στον τομέα ”look and feel” η Microsoft πάντα υπολειπόταν της Apple, έτσι και στον τομέα του web surfing, το αγκάθι στα πλευρά της κατασκευάστριας εταιρίας λέγεται Mozilla Firefox. Τα Vista μοστράρουν την τελευταία έκδοση του Internet Explorer.

Ο IE7 έχοντας απαλλαγεί από πολλά (αν και όχι αρκετά) από τα προβλήματα ασφαλείας που τον ταλάνιζαν, έχει επανασχεδιαστεί, είναι αρκετά πιο λειτουργικός και (επιτέλους!) ενσωματώνει τεχνολογίες του ανταγωνιστή του, με προεξάρχουσα το tabbed browsing.

Επίσης, έχουν προστεθεί RSS feeds, καθώς και παραμετροποιημένες δυνατότητες εκτύπωσης. Ανάμεσα στις παγκόσμιες θεωρίες συνομωσίας μπορεί κάλλιστα πλέον να συγκαταλέγεται και το με ποιό τρόπο ο IE κατάφερε να κρατάει τόσο μεγάλο μέρος της αγοράς χωρίς αυτές τις δυνατότητες για τόσο καιρό!

Σταθερά στα βήματα της ανανέωσης ακολουθεί ο Media Player. Στα χνάρια του iTunes, ο WMP11 προσφέρει πλέον μια εφάμιλλη υπηρεσία, το MTV’s Urge. Καινούριο menu, λιγότερα αρχικά κουμπιά και περισσότερα αναδυόμενα, αλλά και μια πολύ ισχυρή μηχανή αναζήτησης συνθέτουν (άλλη) μια λειτουργική και καλαίσθητη έκδοση του player της Microsoft, που σίγουρα ανεβάζει τις μετοχές του απέναντι στο ”τερατάκι” της Apple που λέγεται iTunes.

Απαιτήσεις – Τελική ταχύτητα
Στα test της δοκιμής μας τα Vista στην κυριολεξία ”πέταγαν”. Σ’ ένα σύστημα με 1Gb RAM και καταβροχθίζοντας περί τα 5Gb του σκληρού δίσκου, τα Vista αναμφίβολα έκαναν καλύτερους χρόνους από τα Windows XP στο ίδιο system configuration, πράγμα αξιοπερίεργο, αν αναλογιστεί κανείς οτί δε μιλάμε καν για την τελική έκδοση.

Μένει να εξακριβωθεί αν οι επιδόσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και σ’ αυτήν. Σχετικά με τις προδιαγραφές του συστήματος, μπορεί η Microsoft να θέτει τα 512Mb RAM ως ελάχιστο όριο, ωστόσο το νούμερο αυτό μάλλον φωτογραφίζει τους χρήστες που στο peak της ενασχόλησής τους με το μηχάνημα θα ακούνε μουσική, ΕΝΩ παίζουν ναρκαλιευτή.

Τα 15Gb σκληρού δίσκου παρόλ’αυτά, μάλλον κρίνονται υπερβολικά.

Η εγκατάσταση συσκευών, αλλά και η λειτουργία εφαρμογών, λίγο πολύ φαίνεται πως θ’ακολουθήσει την πεπατημένη των XP. Σένα ποσοστό 90% οι συσκεύες του συστήματος μας αναγνωρίστηκαν με επιτυχία και οι native drivers του συστήματος δούλεψαν στην εντέλεια.

Δυσκολία παρουσιάστηκε σε 2 Ethernet adapters, ένας εκ των οποίων wireless. Αναμενόμενο είναι με το πέρασμα του χρόνου όλοι οι κατασκευαστές να ”συμμορφώσουν” τα πακέτα οδηγών με τη νέα πλατφόρμα. Ανάλογη δυσκολία παρουσιάστηκε και με εφαρμογές, τόσο κατά την εγκατάσταση, όσο και κατά τη χρήση, κυρίως εκείνες που για κάποιο λόγο ελέγχουν την έκδοση των Windows.

Η ”λυπητερή”
Τα Windows Vista εξ’αρχής φαίνονται άξιοι απόγονοι των πολύ επιτυχημένων XP. Το λειτουργικό έχει πολλές δυνατότητες και τις προσφέρει στο χρήστη ξεκούραστα και καλαίσθητα. Διαβάζοντας συνεντεύξεις της δημιουργικής ομάδας της Microsoft, καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως το παιχνίδι έχει προ πολλού ξεφύγει από την απλή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι άνθρωποι της Microsoft στοχεύουν σ’ένα τεράστιο πλέον target group: από τον άσχετο, στον guru των υπολογιστών, από τη γιαγιά στο εγγονάκι και από to φοιτητή που γράφει στο word μέχρι τον επαγγελματία που έχει άμεση ανάγκη μιας παρουσίασης με wireless projector (personal favorite)!

Στο μεγάλο αυτό κοινό η Microsoft επιχειρεί – και καταφέρνει – να καλύψει κάθε πιθανή κι απίθανη ανάγκη, από τις πιο επαγγελματικές μέχρι τις πιο προσωπικές. Άλλωστε είναι γνωστό το άνοιγμα της εταιρίας τον τελευταίο καιρό στον τομέα του home entertainment (Media Center).

Ανώφελο για τον γράφοντα να κάνει περισσότερες προτάσεις-υποδείξεις.

Είναι τα Vista ένα σταθερό και αποδοτικό λειτουργικό; Βεβαίως. Προσφέρει κάτι το τόσο καινούριο ή αναγκαίο, σε βαθμό που να σας αναγκάσει να αλλάξετε τα XP; Μάλλον όχι. Θα το χρησιμοποιήσετε άμεσα ή σε βάθος χρόνου; Σίγουρα ναι. Είπαμε, όπως ακριβώς το καινούριο συνολάκι!

(*) Ο κ. Θανάσης Πάτσιος έχει Bachelor in Computer Science και Master στο Business Administration από το πανεπιστήμιο του Cardiff.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v