Nokia E60: ”Business” πλατφόρμα επικοινωνίας

Ένα σημαντικό κενό σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση στις ανάγκες των business people έρχεται να καλύψει η νέα E Series της Nokia. Με μία από τις καλύτερες οθόνες της αγοράς, εσωτερική μνήμη 75 MB, εξαιρετικές δυνατότητες διασυνδεσιμότητας και χρήση κάθε λειτουργίας με φωνητικές εντολές που δημιουργούνται από το ίδιο το τηλέφωνο, το E60 είναι το πρώτο κινητό της σειράς που σχεδιάστηκε ειδικά για τους... decision makers.
Nokia E60: ”Business” πλατφόρμα επικοινωνίας

του Πάρη Καπράλου

Βασικό συστατικό της επιτυχία της Nokia έναντι άλλων κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων, υπήρξε πάντα η μεγάλη ποικιλία συσκευών που διέθετε. Ωστόσο, μέχρι σήμερα υπήρξε ένα σημαντικό κενό. Η κορυφαία εταιρεία δεν διέθετε κάποια σειρά που να απαντά στα ζητούμενα των business people.

Οι αποσπασματικές λύσεις πολλές, ωστόσο αν κάποιος ήθελε να αντιμετωπίζει το κινητό του ως πλατφόρμα επικοινωνίας και όχι ως φωτογραφική μηχανή- συσκευή μουσικής αναπαραγωγής - τηλέφωνο, επέλεγε συνήθως άλλον κατασκευαστή. Διότι στον βωμό του ”μία συσκευή πολλαπλή λειτουργικότητα”, η εταιρεία έδινε στην αγορά μοντέλα που δεν αρίστευαν στα κύρια χαρακτηριστικά τους έναντι του ανταγωνισμού, προκειμένου να εξυπηρετήσουν επιπλεόν λειτουργίες.

Το σημαντικό αυτό κενό έρχεται να καλύψει η σειρά ”Ε” της Φινλαδικής εταιρείας, αυτό των τηλεφώνων με πραγματικά μεγάλες επαγγελματικές δυνατότητες για στελέχη. Η σειρά αυτή προορίζεται για εκείνους που οι δυνατότητες διασύνδεσης, η εύκολη κλήση, η λήψη και αποστολή e-mails συνδυαζόμενα άριστα με κατασκευή, design και ποιότητα ήχου είναι προτεραιότητες.

Το Ε60 δεν έχει κάμερα, είναι candybar και έχει διαστάσεις 115 x 49 x 16,9 χιλιοστά και βάρος 117 γραμμάρια. Η οθόνη του είναι μία από τις καλύτερες οθόνες που έχουμε συναντήσει σε κινητό τηλέφωνο, καθώς είναι ανάλυσης 352 x 416 pixels και διαθέτει δυνατότητα απεικόνισης 16 εκατομμυρίων χρωμάτων.

Η εσωτερική μνήμη του κινητού φθάνει τα 75 ΜΒ και είναι διαθέσιμη σε όλες τις εφαρμογές (επαφές, μηνύματα κειμένου και πολυμέσων, αρχεία video και ήχου, σημειώσεις, εφαρμογές κτλ.), δηλαδή αντίθετα με άλλες συσκευές που προσφέρουν μεν ικανοποιητικά μεγάλη εσωτερική μνήμη αλλά αυτή μπορεί να δεχτεί μόνο... τραγούδια και βιντεοκλίπ έχοντας ως εκ τούτου περιορισμό στις καταχωρήσεις της ατζέντας, στο Ε60 ο χρήστης μπορεί να διαθέσει όση μνήμη θέλει, σε όποια εφαρμογή επιθυμεί. Παράλληλα η μνήμη είναι επεκτάσιμη μέσω RS Dual Voltage MMC καρτών, φθάνοντας το 1 GB.

Επιπρόσθετα το τηλέφωνο είναι κορυφαίο από πλευράς διαδυνδεσιμότητας, αφού το Ε60 διαθέτει USB θύρα, θύρα υπερύθρων (με υποστήριξη των προτύπων IrCOMM, IrOBEX, IrTinyTP), Bluetooth και είναι συμβατό και με την υπηρεσία Blackberry, όπως και με όλους τους 3rd party e-mail clients, όπως Visto και Seven Always-On Mail.

Από το τηλέφωνο μπορείτε να ανοίγετε αρχεία jpg, 3gp, MP3, .ppt, .doc, .xls και .pdf ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και την υποστήριξη WLAN, κάτι που -μεταξύ άλλων- επιτρέπει και την επικοινωνία μέσω VoIP. Ως προς τα δίκτυα που χρησιμοποιεί το Ε60 είναι GPRS (class 10), 3G τηλέφωνο και υποστηρίζει σύνδεση με μέχρι και 11 συσκευές ταυτόχρονα συνδεμένες και συγκεκριμένα 3 με Wi-Fi, 6 μέσω Βluetooth, μία με USB και, τέλος, μία με IrDA.

Κορυφαία λειτουργία που το ξεχωρίζει από το σύνολο των συσκευών του ανταγωνισμού είναι η κλήση αριθμών με την χρήση φωνητικής εντολής, όπως και η χρήση κάθε λειτουργίας με φωνητικές εντολές, οι οποίες μάλιστα δεν ηχογραφούνται από τον χρήστη, αλλά δημιουργούνται από το ίδιο το τηλέφωνο με την χρήση σύνθεσης φωνής (text to speech) για κάθε γλώσσα που υποστηρίζει το τηλέφωνο!

Στιγμές χαλάρωσης έχουν προβλεφθεί για τους decision makers του σήμερα με ευχάριστα μουσικά διαλείμματα: το κινητό είναι εξοπλισμένο με MP3/AAC player, Media Player για να βλέπετε video clips και Flash Player.

Σε ιδανικές συνθήκες η μπαταρία του Ε60 λειτουργεί για 3,2 - 6,4 ώρες ομιλίας σε δίκτυο GSM, 2,2 - 3,4 ώρες σε WCDMA, 3,8 - 6 ώρες σε VoIP, ενώ ο χρόνος αναμονής της συσκευής κινείται στις 6,4 έως 8,3 ημέρες (GSM), 6,3 έως 8,4 ημέρες (WCDMA) και 4,5 έως 5,4 ημέρες (GSM/WCDMA και WLAN).

Το κινητό κυκλοφορεί εδώ και έναν μήνα περίπου στα καταστήματα στην ελληνική αγορά και η τιμή του κινείται στην περιοχή των 420 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου φόρου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v