Mπορείς να πετάξεις ένα FPV drone χωρίς ειδικά γυαλιά;

Ένα από τα βασικότερα αξεσουάρ που συνοδεύουν τα First Person View (FPV) drones είναι τα ειδικά γυαλιά (goggles) με τα οποία βλέπεις ό,τι ακριβώς βλέπει και το ιπτάμενο όχημά σου.

Mπορείς να πετάξεις ένα FPV drone χωρίς ειδικά γυαλιά;

Ένα από τα βασικότερα αξεσουάρ που συνοδεύουν τα First Person View (FPV) drones είναι τα ειδικά γυαλιά (goggles) με τα οποία βλέπεις ό,τι ακριβώς βλέπει και το ιπτάμενο όχημά σου.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά εμβυθιστική εμπειρία, καθώς σου επιτρέπεται ουσιαστικά να «πετάξεις» μαζί με το αεροσκάφος σου και να απολαύσεις τον κόσμο από ψηλά.

Μπορείς, όμως, να πετάξεις DJI FPV drones χωρίς τα ειδικά γυαλιά που σου δίνουν την κατά τα άλλα πολυπόθητη First Person View λειτουργία;

Η απάντηση είναι ναι!

Πριν, όμως, δούμε το πώς ακριβώς μπορείς να το κάνεις, πρέπει να σου πούμε ότι το συστήνουν και οι ειδικοί. Η κυριότερη συμβουλή τους για αρχάριους είναι να κάνουν τις πρώτες αναγνωριστικές τους πτήσεις χωρίς τα γυαλιά, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλή πρώτη αίσθηση του πώς ακριβώς κινείται στον χώρο το drone και να εξοικειωθούν καλύτερα, πριν φορέσουν τον ειδικό εξοπλισμό.

Επιπλέον, βάσει νόμου απαγορεύεται να πετάξεις ένα drone με γυαλιά χωρίς να υπάρχει μαζί σου και ένας επιπλέον παρατηρητής για έξτρα ασφάλεια.

Με ποιον τρόπο, όμως, μπορείς τελικά να οδηγήσεις ένα FPV drone χωρίς τα ειδικά γυαλιά;

Κινητό

Ο πρώτος και πιο διαδεδομένος τρόπος είναι φυσικά με τη βοήθεια του καλύτερού σου φίλου: του έξυπνου κινητού σου.

Μπορείς να συνδέσεις το smartphone σου με τα γυαλιά και να χρησιμοποιήσεις τελικά την οθόνη του πρώτου για να βλέπεις πού πετάς. Μπορεί αυτή η εμπειρία να μην είναι τόσο εμβυθιστική ή συναρπαστική, ωστόσο έχεις και έτσι τη δυνατότητα να απολαμβάνεις την πτήση και να χειρίζεσαι το drone μέσω κινητού.

Επιπλέον, το smartphone σου θα σου επιτρέψει να βλέπεις σε πραγματικό χρόνο τις φωτογραφίες που θα τραβάει το αεροσκάφος και έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις καλύτερα τις λήψεις βάσει των επιθυμιών, των αναγκών ή και των γούστων σου.

Η δυνατότητα πτήσης με κινητό μπορεί να σου προσφέρει το ελεύθερο να μη φοράς τα ειδικά γυαλιά, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να τα έχεις μαζί σου κατά την πτήση. Είναι αναγκαία, καθώς θα χρειαστεί να τα συνδέσεις με το κινητό σου, προκειμένου να βλέπεις την πορεία στη μικρή οθόνη.

Γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR glasses)

Τα έξυπνα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality Smart Glasses) είναι ένας ακόμα πολύ καλός τρόπος να πετάξεις το FPV drone σου χωρίς τα FPV γυαλιά που το συνοδεύουν.

Τα AR γυαλιά προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας ζωντανή μετάδοση πτήσης και αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική. Το πλεονέκτημα των γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας σε σύγκριση με τα FPV goggles είναι πως τα πρώτα σου επιτρέπουν να έχεις οπτική επαφή με το περιβάλλον και το drone σου στην περίπτωση που διακοπεί για κάποιον λόγο η ζωντανή μετάδοση της πτήσης.

Αντίθετα, αν η μετάδοση διακοπεί όσο φοράς τα δεύτερα, θα χρειαστεί να τα βγάλεις ώστε να καταφέρεις να αποκτήσεις ξανά οπτική επαφή με το περιβάλλον. Και αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που θα μεσολαβήσουν μέχρι να τα αφαιρέσεις από τα μάτια σου μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά στην πιθανή προσπάθειά σου να αποτρέψεις μια σύγκρουση ή να τερματίσεις σε καλή θέση, αν συμμετέχεις σε κάποιον αγώνα.

Προφανώς τα FPV drones λέγονται έτσι για κάποιον λόγο: τα ειδικά γυαλιά που σου προσφέρονται είναι ιδανικά για να βλέπεις τα πάντα όπως θα τα έβλεπες αν πετούσες στην κυριολεξία. Και αυτή είναι αναμφίβολα μια συναρπαστική εμπειρία.

Ωστόσο, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμείς ή δεν μπορείς να τα φορέσεις (π.χ. δεν υπάρχει διαθέσιμος παρατηρητής), τότε δε χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου. Λύσεις υπάρχουν!

Οπότε σε κάθε περίπτωση το μόνο που μένει είναι να βάλεις σε λειτουργία τον ιπτάμενο φίλο σου και να απολαύσεις τις πτήσεις σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v