Γιατί γίνεται χαμός με την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ;

O πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αγόρασε το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων και έστρεψε ξανά πάνω του την προσοχή του πλανήτη.
Γιατί γίνεται χαμός με την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ;
Με ένα πανηγυρικό μήνυμα ο Έλον Μασκ γιόρτασε το κλείσιμο της συμφωνίας για την εξαγορά του Twitter έναντι του ποσού των 44 δισεκ. δολαρίων το απόγευμα της Δευτέρας.



Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ανακοίνωση της Δευτέρας επιβεβαίωσε πολλές από τις λεπτομέρειες που είχαν ήδη αναφερθεί -- ή αναρτηθεί στο Twitter -- σχετικά με το deal. Άφησε επίσης πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ακολουθεί το τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, τι πρέπει ακόμη να διευκρινιστεί και τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.

Τι ξέρουμε

Ο Μασκ είπε στην αρχική του προσφορά για το Twitter ότι δεν θα υποχωρούσε από την τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή. Έμεινε σε αυτή την υπόσχεση, ανακοινώνοντας τη συμφωνία μετρητών για αυτό ακριβώς το ποσό. Αν και η αρχική του προσφορά ήταν 43 δισ. δολάρια αποτίμηση, η επιβεβαίωση της Δευτέρας ανέβασε αυτό το ποσό στα 44 δισ. δολάρια. Αυτό είναι πιθανώς μια ιδιομορφία του αριθμού των μετοχών που καταμετρώνται, και όχι κάποια προσαρμογή στην τιμή.

Όσον αφορά την ιδιοκτησία της πλατφόρμας, αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά το Twitter συμφώνησε να πουλήσει εαυτόν σε μια οντότητα «εξ ολοκλήρου ιδιοκτησίας» του Μασκ. Δεν κατονομάστηκαν συνεπενδυτές στη δήλωση και η διατύπωση υποδηλώνει ότι οποιοσδήποτε θα ενταχθεί δεν θα είναι παρά μετοχική μειοψηφία.

Ποιος θα κάνει συμβουλευτική; Γνωρίζαμε ήδη ότι η Goldman Sachs Group Inc. και η JPMorgan Chase & Co. συνεργάζονταν με το Twitter. Η Allen & Co. προσχώρησε σε αυτό το στρατόπεδο, σύμφωνα με τη δήλωση της Δευτέρας, αρπάζοντας μια πολυπόθητη θέση για μια boutique τράπεζα μεταξύ των κολοσσών της Wall Street. Στο πλευρό του Μασκ, η Bank of America Corp. και η Barclays Plc παρατάχθηκαν μαζί με την επικεφαλής σύμβουλό του, Morgan Stanley.

Ποια είναι τα τέλη κατάρρευσης της συμφωνίας: Η δήλωση της Δευτέρας δεν αποκάλυψε εάν κάποια από τις δύο πλευρές έχει συμφωνήσει να καταβάλει τέλος τερματισμού εάν η συναλλαγή καταρρεύσει, αλλά το Bloomberg News ανέφερε ότι ο Μασκ θα μείνει ξεκρέμαστος εάν η συμφωνία καταρρεύσει ή εάν ο ίδιος αποχωρήσει. Οι χρεώσεις διακοπής για μια συμφωνία αυτού του μεγέθους μπορεί να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια, δίνοντάς του ένα μεγάλο οικονομικό κίνητρο για να τη φτάσει ως το τέρμα.

Τι δεν ξέρουμε

Αν και η ανακοίνωση επανέλαβε ότι ο Μασκ «παρέχει μια δέσμευση ανάληψης μετοχικού κεφαλαίου περίπου 21 δισ. δολαρίων», δεν υπήρχαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το από πού θα προέρχονταν αυτά τα χρήματα.

Ποιος θα διευθύνει το Twitter: Τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος Parag Agrawal όσο και ο Πρόεδρος Bret Taylor αναφέρθηκαν στη δήλωση, επομένως εξακολουθούν να είναι στους ρόλους τους, προς το παρόν. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Μασκ έχει επανειλημμένα τουιτάρει τη δυσαρέσκειά του για το διοικητικό συμβούλιο του Twitter και τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, και οι αλλαγές διαχείρισης είναι συνηθισμένες όταν εξαγοράζεται μια εταιρεία. Αλλά ο Μασκ είναι ήδη Διευθύνων Σύμβουλος τόσο της Tesla όσο και της SρaceX, επομένως η ικανότητά του να αναλάβει ακόμη έναν πρακτικό ηγετικό ρόλο θα μπορούσε να είναι περιορισμένη.

Διαβάστε περισσότερα στο Euro2day https://www.euro2day.gr/news/world/article/2129758/o-elon-mask-kai-to-twitter-ti-xeroyme-kai-ti-den-x.html

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v