Αγοράζουν… ψηφιακή γη πληρώνοντας πραγματικό χρήμα!

Απέχουμε ελάχιστα από την 4η βιομηχανική επανάσταση, και πλέον τίποτα δεν μοιάζει εντελώς ανέφικτο ή απίθανο να συμβεί. Όπως το να έχει αξία η εικονική γη.
Αγοράζουν… ψηφιακή γη πληρώνοντας πραγματικό χρήμα!
Προφανώς και ακούγεται εντελώς παράλογο να επενδύσει κανείς σε πλασματική γη σε έναν περιβάλλον που ονομάζεται μετασύμπαν..

Ωστόσο, δεν ορίζουμε εμείς οι κοινοί θνητοί τα trends και παραδόξως τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε εικονική γη εντός του μετασύμπαντος. Η PwC είναι από τις πιο πρόσφατες εταιρείες που μπήκαν στο παιχνίδι, αφού αγόρασε ακίνητα στο The Sandbox, έναν εικονικό κόσμο τυχερών παιχνιδιών, για άγνωστο ποσό.

Ένα επενδυτής αγόρασε πρόσφατα ένα οικόπεδο στο Snoopverse – ένας εικονικός κόσμος του ράπερ Snoop Dogg ο οποίος «υπάρχει» στο Sandbox – για 450.000 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο όμιλος Metaverse, μια εταιρεία ακινήτων που επικεντρώνεται στην οικονομία του metaverse, φέρεται να αγόρασε ένα κομμάτι γης στην Decentraland, μια άλλη εικονική πλατφόρμα, για 2,43 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Αν δεν θυμάστε τι είναι το μετασύμπαν, εδώ να σας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη. 

Στο εικονικό περιβάλλον του Meta, οι χρήστες θα συναντώνται και θα επικοινωνούν ως ψηφιακά avatars, θα εξερευνούν νέες περιοχές και θα δημιουργούν περιεχόμενο. Η ιδέα είναι ότι το μετασύμπαν θα αναπτυχθεί για να γίνει ένας συνεργατικός εικονικός χώρος όπου όλοι μπορούμε να κοινωνικοποιούμαστε, να παίζουμε, να δουλεύουμε και να μαθαίνουμε.

Υπάρχουν ήδη πολλά μετασύμπαντα – για παράδειγμα η πλατφόρμα εικονικών παιχνιδιών The Sandbox και ο εικονικός κόσμος της Decentraland ή και το υβρίδιο του Sansar. Με τον ίδιο τρόπο που ένας ιστότοπος είναι μέρος του ευρύτερου δισδιάστατου παγκόσμιου ιστού, τα μεμονωμένα μετασύμπανα θα σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο, συνδεδεμένο μετασύμπαν.

Και φυσικά είναι σημαντικό, όπως και στον πραγματικό κόσμο, να είναι δυνατή η αγορά πραγμάτων στο μετασύμπαν – συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας.

Εικονική γη και NFT

Αν δεν θυμάσαι τι είναι πάλι αυτό το NFT, μπες εδώ. 

Οι συναλλαγές στον εικονικό κόσμο γενικά πραγματοποιούνται με κρυπτονομίσματα. Εκτός από τα κρυπτονομίσματα, τα NFT είναι η κύρια μέθοδος για τη δημιουργία εσόδων και την ανταλλαγή αξίας εντός του μετασύμπαντος.

Ένα NFT είναι ένα μοναδικό ψηφιακό στοιχείο. Αν και τα NFT αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ψηφιακή τέχνη (όπως βίντεο, εικόνες, μουσική ή τρισδιάστατα αντικείμενα), μια ποικιλία στοιχείων μπορεί να αποτελεί ένα NFT – συμπεριλαμβανομένων των εικονικών ακινήτων. Σε πλατφόρμες όπως το OpenSea, όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν για να αγοράσουν και να ανταλλάξουν NFT, υπάρχουν πλέον οικόπεδα ή ακόμα και εικονικά σπίτια.

Για να διασφαλιστεί ότι η ψηφιακή ακίνητη περιουσία έχει αξία, η προσφορά είναι περιορισμένη – μια έννοια η οποία στα οικονομικά ονομάζεται «αξία σπανιότητας». Για παράδειγμα, η Decentraland αποτελείται από 90.000 κομμάτια ή «τεμάχια» γης, το καθένα περίπου 21Χ21 μέτρα.

Βλέπουμε ήδη παραδείγματα όπου η αξία των εικονικών ακινήτων αυξάνεται. Τον Ιούνιο του 2021, ένα επενδυτικό ταμείο ψηφιακής ακίνητης περιουσίας που ονομάζεται Republic Realm φέρεται να ξόδεψε περισσότερα από 900.000 $ ΗΠΑ για να αγοράσει ένα NFT οικοπέδου στην Decentraland. 

Τον Νοέμβριο του 2021, ο όμιλος Metaverse αγόρασε το οικόπεδό του στην Decentraland για 2,4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.  Τον Φεβρουάριο του 2021, η Axie Infinity (άλλος ένας εικονικός κόσμος τυχερών παιχνιδιών) φέρεται να πούλησε εννέα από τα οικόπεδά του για 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Αν και όπως φαίνεται οι αξίες ανεβαίνουν, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα στο metaverse παραμένουν εξαιρετικά κερδοσκοπικές. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν αυτό θα είναι η επόμενη οικονομική φούσκα -αντίστοιχης του 2008 στην αγορά ακινήτων.

Το μέλλον του metaverse

Εκτός από τα οικονομικά κίνητρα, μπορεί να αναρωτιέστε τι θα κάνουν πραγματικά οι εταιρείες και γενικότερα οι ιδιοκτήτες με την εικονική τους γη.

Για παράδειγμα, η αγορά του Metaverse Group είναι στην περιοχή μόδας της Decentraland. Σύμφωνα με τον αγοραστή, ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία εκδηλώσεων ψηφιακής μόδας και την πώληση εικονικών ρούχων για avatars – μία ακόμα επιχειρηματική απόπειρα στο μετασύμπαν.

Ενώ οι επενδυτές και οι εταιρείες κυριαρχούν σε αυτόν τον χώρο αυτή τη στιγμή, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα οικόπεδα στο μετασύμπαν αξίζουν. Αλλά τι θα μπορούσε να σας προσφέρει η ιδιοκτησία εικονικής γης; Εάν αγοράσετε ένα φυσικό ακίνητο στον πραγματικό κόσμο, το αποτέλεσμα είναι απτό – κάπου θα ζήσετε ή κάπου θα ιδρύσετε την επιχείρησή σας.

Ενώ η εικονική ιδιοκτησία δεν αποτελεί φυσικό καταφύγιο, υπάρχουν ορισμένες αντιστοιχίες. Σε ένα εικονικό σύμπαν, θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα κομμάτι γης για να φτιάξετε ένα οίκημα. Ή θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα σπίτι που έχει ήδη χτιστεί και σας αρέσει. Και αντίστοιχα οι φίλοι σας να διαθέτουν έναν αντίστοιχο χώρο τον οποίο θα επισκέπτεστε.

Απέχουμε λίγο από αυτό το όραμα. Αλλά αν και αυτή τη στιγμή φαίνεται εντελώς παράλογο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάποτε, οι άνθρωποι είχαν αμφιβολίες για την πιθανή σημασία του διαδικτύου και μετά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κι αν το πάμε και ένα βήμα παραπάνω, για τα κρυπτονομίσματα. Οι τεχνολόγοι προβλέπουν ότι το μετασύμπαν θα ωριμάσει και θα γίνει μια πλήρως λειτουργική οικονομία τα επόμενα χρόνια, παρέχοντας μια σύγχρονη ψηφιακή εμπειρία η οποία θα είναι τόσο συνυφασμένη με τη ζωή μας όσο το email και η κοινωνική δικτύωση.

Με πληροφορίες από The Convertation
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v