Ποιες συσκευές στο σπίτι μπορούν να χακαριστούν εύκολα;

Πόσο… αθώα είναι μια σκούπα ρομπότ ή το κουδούνι με κάμερα; Καθόλου. Δείτε ποιες συσκευές στο σπίτι είναι ευάλωτες σε χάκερς.
Ποιες συσκευές στο σπίτι μπορούν να χακαριστούν εύκολα;
Πόσο καλή είναι η ασφάλεια του σπιτιού σας; Οι κλειδαριές και ο συναγερμός μπορεί να κρατούν μακριά τους διαρρήκτες, αλλά όσο τα «έξυπνα σπίτια» γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, τα πράγματα… ζορίζουν.

Με τα σπίτια μας όλο και πιο συνδεδεμένα, αυξάνονται οι ευκαιρίες για τους χάκερ να παρεμβαίνουν στη ζωή μας και να προκαλούν ζημιές. «Αν όλα είναι συνδεδεμένα, όλα μπορούν να χακαριστούν», αναφέρει σχετικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε πρόσφατη ομιλία της.

Ποια είδη οικιακής χρήσης είναι λοιπόν πιο ευάλωτα; Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Euroconsumers, τα εξής:

Η smart τηλεόραση

Το κουδούνι με κάμερα και το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού

Η ρομποτική σκούπα

Το σύστημα για το άνοιγμα της πόρτας του γκαράζ

Το «έξυπνο» baby monitor

Όλα τα παραπάνω, μοιράζονται τα ίδια τρωτά σημεία -δεν είναι μόνο συνδεδεμένα στο Ιnternet of Τhings (IoT), αλλά συχνά αποτελούν μέρος του οικιακού δικτύου WiFi.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οι ερευνητές δοκίμασαν συνολικά 16 επώνυμες συσκευές και βρήκαν 54 ευάλωτα σημεία που εξέθεταν τους χρήστες σε επιθέσεις από χάκερ, με πιθανές συνέπειες την απενεργοποίηση συστημάτων ασφαλείας και την κλοπή προσωπικών δεδομένων.



Εκτός από την απόκτηση πρόσβασης σε ευαίσθητες υπηρεσίες όπως τραπεζικές εφαρμογές, η έκθεση αναφέρει ότι οι χάκερ μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν πολλαπλές συνδεδεμένες συσκευές για να πραγματοποιήσουν μαζικές επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDOS), παρόμοια με τις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί για να καταρρίψουν τραπεζικά και δίκτυα υγειονομικής περίθαλψης.

Πηγή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v