Έρχεται στην Ελλάδα το… διαστημικό Ιnternet του Elon Musk

Το Starlink του Elon Musk έρχεται αυτόν τον μήνα πιλοτικά στην Ελλάδα με ταχύτητες άνω των 100Mbps. Πόσο κοστίζει.
Έρχεται στην Ελλάδα το… διαστημικό Ιnternet του Elon Musk
Η χώρα μπαίνει σε τροχιά… πολύ γρήγορου Internet, μιας και μέσα στον μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της υπηρεσίας δορυφορικού Ιnternet της Starlink του Elon Musk.

Οι αρχικές εκτιμήσεις προβλέπουν ότι πριν από το τέλος του 2021 θα λειτουργούν τουλάχιστον 300 συνδέσεις στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία τεχνολογία που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και μπορεί να δώσει λύση σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα υπηρεσίες Ιnternet λόγω έλλειψης δικτύων.

Το σύστημα της Sρace X αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους (επίγειους σταθμούς), οι οποίοι υπόσχονται Ιnternet σε υψηλές ταχύτητες σε κάθε σημείο της επικράτειας.

Το... διαστημικό Internet του Musk προσφέρει σύνδεση ταχύτητας άνω των 100 Mbps σε σημεία της χώρας μας, τα οποία σήμερα επί της ουσίας δεν έχουν καν κάλυψη, όπως απόκρημνες κορφές και απομακρυσμένα νησιά.

Σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του, ο Musk τόνισε ότι το Starlink θα είναι σε θέση να έχει και mobile χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι θα μπορεί να τοποθετηθεί ο εξοπλισμός σε τροχοκινούμενα και φορτηγά. Για την ώρα, μένουν απέξω τα αυτοκίνητα, διότι ο εξοπλισμός είναι αρκετά ογκώδης.

Μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει η ειδική αδειοδότηση που απαιτείται, μετά από σχετική εισήγηση από την ΕΕΤΤ η οποία βρίσκεται σε επεξεργασία από την Επιτροπή. Στα μέσα Οκτώβρη θα εκδοθεί η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άδεια πρότυπων κεραιών, που θα συνυπογραφεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το δίκτυο της Starlink στην πλήρη του ανάπτυξη υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει ως και 40.000 δορυφόρους, που θα καλύπτουν κάθε σημείο του πλανήτη με υψηλών ταχυτήτων υπηρεσία πρόσβασης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις της εταιρείας μάλιστα, θα μπορούσε να παρέχει ταχύτητα άνω του 1 Gbps, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 Gbps.

Όσον αφορά το κόστος για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink, απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ συν 61 ευρώ μεταφορικά τέλη.

Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα, η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ παρέχεται η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων. Τα παραπάνω έξοδα θα μπορούσαν να επιμεριστούν σε περίπτωση συνεργασίας οικισμών ή και μεμονωμένων κατοικιών.

Η αμερικανική εταιρεία είχε υποστηρίξει πως σε πρώτη φάση θα παράσχει πιλοτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, δηλαδή σε μικρό αριθμό χρηστών, χωρίς χρέωση, προκειμένου να εξάγει τα συμπεράσματά της για να προχωρήσει στην εμπορική λειτουργία.

Με πληροφορίες από Euro2day

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v