H νέα υπηρεσία της Google βρίσκει το κομμάτι που θα της μουρμουρίσεις

Η νέα υπηρεσία της Google, “Hum to Search”, βρίσκει το τραγούδι που της μουρμουρίζεις και υποστηρίζει ήδη 20 γλώσσες.
H νέα υπηρεσία της Google βρίσκει το κομμάτι που θα της μουρμουρίσεις
Η εταιρία διαδικτυακών υπηρεσιών στην εκδήλωση με τίτλο «Search On» αποκάλυψε τις νέες της προσθήκες στην υπηρεσία αναζήτησης. Το “Hum to Search” είναι μία υπηρεσία που βασίζεται σε αλγόριθμο μηχανικής μάθησης και μπορεί να σου βρει το τραγούδι που ψάχνεις εδώ και καιρό, αρκεί να το μουρμουρίσεις στο μικρόφωνό σου. 

Για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία, θα πρέπει να πατήσετε το widget Google, αυτό με το πολύχρωμο G, μετά να πατήσετε το μικρόφωνο. Τότε θα εμφανιστεί η επιλογή Search for a song, πατάτε εκεί και αρχίζετε να σιγομουρμουρίζετε το τραγούδι που ψάχνετε για τουλάχιστον 10-15 δευτερόλεπτα.

Πώς λειτουργεί η υπηρεσία; Όταν σιγομουρμουρίζετε τη μελωδία, τα μοντέλα μηχανικής μάθησης μετατρέπουν τον ήχο σε μια αριθμητική ακολουθία η οποία αντιπροσωπεύει τη μελωδία του τραγουδιού. Τα μοντέλα αυτά εκπαιδεύονται για να αναγνωρίζουν τραγούδια με βάση διάφορες πηγές, όπως σφυρίγματα ή μουρμουρητά και το τραγούδι όπως θα το πει ένας χρήστης «α καπέλα» ή σε οποιαδήποτε στουντιακή ηχογράφηση. Οι αλγόριθμοι αφαιρούν όλες τις άλλες παραμέτρους, όπως τα όργανα, το ηχόχρωμα και τον τόνο της φωνής. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μένει είναι η αριθμητική ακολουθία του τραγουδιού. 

Η νέα υπηρεσία της Google δεν είναι η πρώτη υπηρεσία αναγνώρισης μουσικής. Σύμφωνα με το επίσημο blog της Google, το Google Hum βασίζεται στο πρότζεκτ του τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης, Now Playing που λάνσαρε η Google το 2017 με χρήση νευρωνικών δικτύων και αργότερα εξελίχθηκε στην υπηρεσία SoundSearch.

Το “Hum to Search” θα εμφανιστεί σύντομα στις εφαρμογές για συσκευές Android και iOS, με την έκδοση για Android να υποστηρίζει ήδη περισσότερες από 20 γλώσσες, αλλά αυτή του iOS να περιορίζεται για την ώρα μόνο στα Αγγλικά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v